Нацбанк змінює підхід до обмінного курсу гривні. Що це означає?

Нацбанк змінює підхід до обмінного курсу гривні. Що це означає?
0
Нацбанк змінює підхід до обмінного курсу гривні. Що це означає?
Нацбанк України, який 14 місяців утримував офіційний курс гривні, оголосив, що з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу. Регулятор переконаний, що це посилить стійкість валютного ринку та економіки.
 

Про це йдеться в заяві НБУ.

 

Відтепер офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку, а не встановлюватиметься директивно. Раніше — від кінця липня 2022 року — НБУ утримував офіційний курс на рівні 36,5686 грн за долар.

 

Очільник Нацбанку Андрій Пишний наголосив, що НБУ не «відпустив курс» у вільне плавання та не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, який діяв до повномасштабної війни. Ураховуючи дефіцит валюти на ринку таке рішення навіть не розглядалося. 

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, буде встановлюватися за тими ж правилами, що й раніше. Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і зміцнювалася.

 

У регуляторі пояснили, що НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, щоб компенсувати дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас Нацбанк суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

 

Навіщо це потрібно?

«Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їхній кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу», — кажуть у Нацбанку.

 

Таке рішення ухвалили з огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та облігацій (ОВДП).

 

Перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більш гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, пояснили в НБУ.

 

Натомість тривала фіксація обмінного курсу призводила б до накопичення ризиків для економіки та фінансової системи. На початку повномасштабної війни утримування курсу було виправданим, але такий режим є оптимальним лише в обмеженій часовій перспективі, наголосили в Нацбанку.

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині провели благодійний Забіг Подяки для допомоги захиснику
0
Читати далі
У застосунку «Резерв+» може з'явитися направлення на ВЛК
0
Читати далі
У Рівному неповнолітні на самокаті врізалися в авто
0
Читати далі
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі