Чому мешканців Гощі змушують скидатися на ремонт дороги, якщо на нього витратять 1,4 мільйона гривень з бюджету?

Чому мешканців Гощі змушують скидатися на ремонт дороги, якщо на нього витратять 1,4 мільйона гривень  з бюджету?
0
Чому мешканців Гощі змушують скидатися на ремонт дороги, якщо на нього витратять 1,4 мільйона гривень  з бюджету?

Дорога, що не ремонтувалась понад 25 років нарешті оновиться. Мова йде про вулицю Оселя в селищі Гоща, що на Рівненщині. Проте мешканці обурені - їм озвучили суму в 500 гривень начебто "дольової" участі на її ремонт. Хоча посадовці запевняють : "Вартість робіт становить понад 1,4 млн. грн., з них 893 тис. грн. – кошти державного бюджету, решту співфінансуватиме Гощанська селищна рада". То що ж це за півтисячі, що збирають з людей в Гощі - розбирались сайт "ВСЕ". 

Як запевняють в Рівненській ОДА, місцеві бюджети отримали суттєвий фінансовий ресурс і є спроможними, аби співфінансувати ремонт доріг на місцях. Саме тому, завдяки новаторському підходу, з державного бюджету вдалось отримати кошти на ремонт комунальної дороги по вулиці Оселя. Оновлене покриття з водовідведенням і підняттям люків вартуватиме майже півтора мільйона гривень. Більша частина, а саме 893 тисячі - субвенція з державного бюджету. Іншу частину фінансує Гощанська селищна рада: 

 

 

"У всіх областях з державної субвенції на дороги фінансуються місцеві шляхи. Проте, нам вдалося отримати кошти на комунальну дорогу і це важливо, адже цю вулицю понад 25 років ніхто не ремонтував. Більше того вона пролягає до ділянок, що отримали учасники бойових дій, " - коментує перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір.

Втім, мешканці вулиці поскаржились, що з них збирають в КП "Агентство розвитку Гощі" по 500 гривень на начебто дольову участь в ремонті покриття. Як запевняє людей керівниця Галина Чуб`юк, таке було по всім вулицям як тільки починає будуватись дорога. 

"Під відомість, здатись на співфінансування нас переконують в КП. Вчора у нас був посадовець з адміністрації й тепер нам подзвонили та сказали здавати гроші," - запевняє мешканець Гощі.

 

 

Втім, селищний голова Микола Панчук, говорить про те, що здавати кошти не обов`язково, та і підуть вони на огорожу дитячого майданчика. Збирають гроші не в КП, а самі люди за власним бажанням:

 


Микола Панчук. Фото зі сторінки у Фейсбук

"2 роки назад депутат Григорій Назарчук запропонував виготовити документацію на ремонт дороги за кошти людей. Його виготовили, але оплатили з селищного бюджету. Тепер дорогу за ним роблять, ремонт оплачено 100%. Згодом була пропозиція зібрати кошти на дитячий майданчик, але його вдалось придбати за підтримки народного депутата. Та діти можуть вибігати на дорогу, тому люди вирішили зібрати на огорожу для нього. По дитячих майданчиках фірма приїде встановить за 20 000 гривень, але це ще елемент ігрові можна купити. Що по дорогах, то для чого це робиться? Аби людина це берегла. Люди які долучаються тепер не пропускають вагові авто по вулиці, трактори з поля. Бережуть дорогу," - коментує Микола Панчук.

Очільник Гощанської ради запевняє, що громадяни якщо долучаються, то значно ощадливіше відносяться до комунального майна. Запевняє, що нікого не примушують до співфінансування, проте скаржиться на маленький бюджет, за кошти якого нічого б майже в селищі зробити не вдалось.

Щодо обліку коштів запевняє, що це не КП збирає кошти, а люди самі собі організували цей процес, тому гроші ніде не обліковуються.

Втім, факт наполягання здачі коштів жителями Гощі підтверджено. Чи подобається мешканцям, що скидаються на дорогу, яку вони вже оплатили податками - очевидно що ні. Як і лишається відкритим питанням куди, кому і чому не озвучено на що, люди вимушені віддавати зароблене.

 

 

Головне фото - Гощанська РДА

0
Наука і технології # ремонт дороги # Гощанська селищна рада # Панчук Микола
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі