55 мільйонів гривень аліментів стягнули державні виконавці Рівненської області у 2018 році

55 мільйонів гривень аліментів стягнули державні виконавці Рівненської області у 2018 році
0
55 мільйонів гривень аліментів стягнули державні виконавці Рівненської області у 2018 році

З початку цього року станом на 1 вересня державні виконавці Головного територіального управління юстиції у Рівненській області стягнули 55 мільйонів гривень аліментів на користь майже 17 тисяч дітей. Про це повідомила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук під час прес-конференції у середу, 5 вересня.

– Міністерство юстиції приділяє велику увагу захисту прав дітей і працює над вдосконаленням законодавства у цій сфері. Після прийняття першого закону №7277 #ЧужихДітейНеБуває ефективність роботи виконавців значно збільшилась. Ми отримали реальні результати: у зв’язку із застосуванням до боржників санкцій Закону #ЧужихДітейНеБуває стягнули 23,3 мільйона гривень аліментів на дітей, – зазначила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук.

За словами Оксани Сальчук, з початку дії законодавчих нововведень від 6 лютого 2018 року державні виконавці винесли 4137 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Складено 454 протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП, з яких направлено до суду 384. Суди винесли 42 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Також видано 68 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі України.

Міністерство юстиції пішло далі і розробило другий пакет законів, які вступили в силу з 29 серпня 2018 року. Серед новел даного пакету законів: збільшення мінімальної суми виплат на дитину до рівня прожиткового мінімуму; запровадження системи фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліменти своїй дитині більше року – від 20% до 50% від суми боргу; запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників; збільшення строку суспільно корисних робіт до 460 годин; адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від суспільно корисних робіт, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт; скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для використання всіх обмежень першого закону, необхідність для претендентів на керівні державні посади надавати довідку про відсутність боргу та можливість звільнення з держслужби неплатників, які забули про своїх дітей більше, ніж на 12 місяців та інші.

– Ці санкції посилюють відповідальність неплатників аліментів, дають реальні важелі впливу на недобросовісних батьків та вдосконалюють механізми забезпечення конституційного права дітей на достатній рівень життя та покращення їх матеріального стану, – зазначила Оксана Сальчук.

Разом з тим у Міністерстві юстиції подумали й про відповідальних батьків, які піклуються про своїх дітей і сумлінно виконують свій батьківський обов’язок. Для батьків, які витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції передбачені податкові пільги.

– Сьогодні наша мета – змінити підходи до роботи державної виконавчої служби, надавати громадянам якісний державний сервіс, захищати і відстоювати їхнє право на відновлення справедливості, організувавши безперебійний робочий процес, – наголосила очільниця Рівненської юстиції.

Нагадаємо, що в рамках реалізації ініціативи #ЧужихДітейНеБуває Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр боржників, які мають заборгованість по аліментах понад 3 місяці https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors. Діють мобільні групи державних виконавців з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів і регіональний штаб з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі
кремль посилює фейки про атаки на ЗАЕС
0
Читати далі
Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки
0
Читати далі