Чому Рівнерада "подарувала" 8 мільйонів гривень приватному закладу. "Договорняк"?

Чому Рівнерада
0
Чому Рівнерада "подарувала" 8 мільйонів гривень приватному закладу. "Договорняк"?

8 мільйонів гривень втратило Рівне. Це сума еквівалентна 160 дитячих майданчиків, 7 шкільних автобусів, освітлення 3 вулиць або ж щонайменше 1 новий тролейбус... Саме 8 000 000 гривень відсудили приватний навчальний заклад "МЕГУ" у міста з бюджету. Як Рівненський приватний навчальний заклад отримав таку шалену суму платників податків - розбирались "ВСЕ".

27 квітня 2007 року "МЕГУ" придбали будівлю недобудованого садочка. Вартість склала 1 950 000 гривень. Планувалось, що там відкриють навчальний корпус приватного університету. 

Втім, майже через 10 років, у 2016, управління комунальної власності Рівнеради подає позов до суду, де просить розірвати договір купівлі - продажу "МЕГУ" незавершеного будівництва. 03 жовтня 2016 року їм це вдалось і садочок повернувся у власність міста. 

Та "МЕГУ" не бажаючи втрачати кошти які витратили на будівлю й згодом на начебто ремонт - подають до суду і вимагають з бюджету 11 271 815 грн. Втім, суд встановив: 

Рішенням господарського суду від 22 травня 2018 року позов Приватного вищого навчального закладу "Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка ОСОБА_1" до Рівненської міської ради, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2 комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради та ОСОБА_2 бюджету і фінансів виконавчого комітету Рівненської міської ради, про стягнення коштів в сумі 11 271 815 грн. 00 коп. задоволено частково.

Бюджет Рівного завинив згідно з рішенням суду 7 958 035 грн. З них частина це вартість будівлі за договором купівлі - продажу, інфляційні витрати та судовий збір. 

Проте, подати на апеляцію частина депутатів на останній сесії не погодились, адже це вартувало б ще 235 000 грн. 

"Якщо ми програємо апеляцію, то доведеться витрачатись ще на касацію, а це ще більша сума. В нас не з`явилось якихось аргументів на нашу користь. Міська рада повинна була переглянути нашу доказову базу, змінити юристів. Представники апарату ради повинні були повідомити депутатів під час сесії, що от так додались аргументи і є перспектива виграти цю справу. Я цього не почув, а ще й вияснилось, що на судове засідання юристи зовсім не прийшли. Викинути ще пів мільйона гривень аби чиновники прикрили своє "місце" і не ходили до суду -  це кричуща халатність. Міська рада повинна зробити висновки, а голова спитати в тої юристки, коли така сума, а вона навіть не ходить до суду. А зараз спустити півмільйона щоб сказали "ми боролись до останнього". Чим боролись, адже аргументів нема виділяти такі гроші,"- коментує депутат Рівнеради Ігор Ковалець.

Проте не всі депутати вважають, що оскаржувати рішення нема потреби. Представник Радикальної партії Олега Ляшка Роман Стасюк переконаний, що суму можна було б значно зменшити:

 

 

- Я консультувався з юристами, мінімум 1 мільйон гривень можна відбити. Я негайно звернувся до правоохоронних органів та прокуратури з вимогою вивчити питання бездіяльності влади міста, що призвела до суттєвої розтрати грошей, які можна було б витратити на соціальну сферу Рівного. Я вважаю що це просто договорняк, - коментує депутат Рівнеради Роман Стасюк

Депутат вважає, що оскарживши інфляційні витрати у сумі 5 890 429 грн і навести фахову аргументацію апеляція могла б зменшити її до 395 495 грн. Різниця у 5 з половиною мільйонів є суттєвою для бюджету Рівного, проте наразі до апеляції ніхто не подав, та і як зазначають в коментарі UA:Рівне видатків на такі судові збори у них не передбачено:

Видатки по судовому збору визначено. Вони складають 77 000 грн. З боку управління було зроблено все правильно і я не вважаю, що рішення депутатів (не подавати на апеляцію - прим ред.) це прикриття когось, - коментує Наталія Поліщук, начальник управління комунальної власності Рівного. 

Термін можливого оскарження рішення суду вже вичерпано, проте в даному випадку звернення до прокуратури, що подав Роман Стасюк можливо допоможе повернути справу до розгляду. Як і припущення, що юристи міської ради будуть зацікавлені у відвідуванні судів, де вирішується доля 8 мільйонів наших з вами грошей. Саме так Володимир Хомко матиме можливість довести, що гроші втрачено без якихось домовленостей, про що так часто говорять депутати в кулуарах. 


Головне фото Рівне Вечірнє.

 

0
Політика Наука і технології # Рівне # Володимир Хомко # Роман Стасюк # МЕГУ
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі