"Я прийшов на суд, а де нападники?" - важкопоранений ветеран АТО з побратимами завітав до Апеляційного суду Рівненської області

0
  • "Я прийшов на суд, а де нападники?" - важкопоранений ветеран АТО з побратимами завітав до Апеляційного суду Рівненської області
  • "Я прийшов на суд, а де нападники?" - важкопоранений ветеран АТО з побратимами завітав до Апеляційного суду Рівненської області

Сьогодні, 15 травня,  у Апеляційному суді Рівненської області (вул. Шкільна 1) мали розглядати скаргу винних у побитті важкопораненого АТОвця десантника з Березного Рівненської області Андрія Усача   - Кожушка Олега Яковича, Ціпана Миколи Степановича. На розгляд скарги прийшов Андрій Усач з побратимами, також підтримати його прийшло багато ветеранів АТО з Рівненщини, громадські активісти, волонтери та журналісти.  Тим часом самі засуджені за побиття АТОвця на суд не прийшли. Не явився і один з адвокатів підозрюваного, а прислав клопотання з проханням перенести розгляд скарги. Інший адвокат та прокурор у справі проти перенесення не заперечували, то ж колегія суддів вирішила перенести розгляд справи на 30 травня на 9:00. 

 

Цьогоріч одного з нападників Березнівський районних суд засудив до 200 годин громадських робіт, але одразу ж амністував. Інший нападник отримав 1 рік увязення умовно. Також нападники за рішенням суду мають сплатити 25 та 35 тисяч гривень Андрію у якості відшкодування моральних та матеріальних збитків. Негідники з вироком не згодні і  оскаржують його в апеляційному суді Рівненської області.

Нагадуємо, Андрій Усач втратив ногу, отримав важке поранення руки і голови в боях за Луганський аеропорт: його з побратимами бойовики обстріляли з «Градів». Тепер він знову кульгає: нетверезі, якім він зробив зауваження на вулиці, побили його та пошкодили протез, йдеться в сюжеті ТСН.

22 травня 2017 року приблизно о 22.00 год., перебуваючи в стані алкогольного спяніння, знаходячись по вул. Зірненській в с.Зірне Березнівського району Рівненської області, під час словесного конфлікту, діючи умисно, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, наніс Ціпан та Кожушок напали на Андрія Усача та побили його. Дії здовмисників спричинили потерпілому тілесні ушкодження у вигляді розриву лівої барабанної перетинки, які за ступенем тяжкості відносяться до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров'я.

 «Почав сигналити, щоб вони з’їхали, на що у відповідь отримав непристойний жест», — розповів ветеран АТО Андрій Усач. За його словами, коли він спробував викликати поліцію, скутеристи напали на нього. Під час бійки був присутній брат Андрія Усача. За його словами, поки він відтягував одного скутериста, Андрія бив інший.  - "Як учасник бойових дій, який захищав громадян України від ворогів на Сході країни,  намагався лише запобігти можливим шкідливим наслідкам дій п`яних чоловіків, щодо нападників не вчиняв жодних протиправних дій, щоб їх спровокувати. Крім того, особливо болісно сприйняв і поведінку обвинувачених після вчинення злочину, які замість того, щоб принести вибачення, в селі за вихвалялись тим, що побили учасника АТО. 

За текстом вироку суду,  відповідно до протоколу №79 медичного освідчення факту вживання алкоголю (наркотичних засобів) і стану сп'яніння  на час проведення огляду в черговим лікарем ЦРЛ 22.05.2017 року о 23 год. 10 хв.  один і з підозрюваних перебував у стані алкогольного сп'яніння.

 Після судового розгляду 26 січня 2018 року Суддя Березнівський районний суд Рівненської області Юлія Старовецька одного з підозрюваних визнала винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України і призначити покарання у виді громадських робіт на строк двісті годин. Однак на підставі п. е ст. 1 Закону України Про амністію у 2016 році звільнила його від відбування призначеного покарання. Іншого нападника визнали  винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.125 КК України і призначити покарання у виді обмеження волі на строк 1 (один) рік. Але на підставі ст.75 КК України його також звільнили від відбування покарання з іспитовим строком один рік.

Крім того захист Андрія Учаса вимагав суд за цивільним позовом  стягнути з винних 200 000 грн. та 300 000 грн. відповідно у якості відшкодування матеріальних та моральних збитків. Однак суддя на цю пропозицію не пристала і вирішила стягнути з зловмисників 25 000 грн. та - 35 000 грн. відповідно. 

Однак обвинувачені з вироком не погодились і 12 квітня подали апеляційну скаргу до Апеляційного суду Рівненської області. 

0
Кримінал # Андрій Усач
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі