"Я живу в раю": Мешканці села на Рівненщині розповіли чому вони найкращі

7
"Я живу в раю": Мешканці села на Рівненщині розповіли чому вони найкращі

Чи можна жити майже у місті й водночас вийти на власне велике подвір`я, вдихнути на повні груди свіжого ранкового повітря і замилуватись неймовірною природою. Виявляється - можна. Ми поїхали у Грушвицю, аби перевірити чи насправді мода купувати заміське житло - набуває обертів. За 18 кілометрів від Рівного вирує активне життя і тому сайт "ВСЕ" запрошує поринути у подорож разом з нами.

10 хвилин автомобілем з мікрорайону Боярка, що у Рівному, рухаємося по трасі в бік Дубно. Поворот на Грушвицю і ви майже "в раю". Саме так кажуть особливо затяті поціновувачі життя у Грушвиці. Адже ті хто поселився у цьому селі нарікають лиш на те, що у них бракує гостей. Люди тут неймовірно дружні та завзяті до розвитку.

До Грушвицької сільської ради входить 4 села: Грушвиця Перша та Друга, Мартинівка та Дібрівка. Майже у всіх селах асфальтовані дороги й більшість з них є освітленими в нічну пору. Мешканці цих сіл вважають себе одним цілим, й на запитання про кількість населення відповідають 1408 людей. 

 

Історичні цікавинки

 На берегах річки Стубелка археологами виявлено поселення часів Київської Русі Х-ХІІІ століття. Знаходилося воно на пагорбі де зараз стоїть місцева дерев’яна церква. За 300 метрів від поселення було побудовано укріплення – давньоруське городище Х-ХІ століття. Залишки його валів та ровів збереглися. Звідти нині відкривається неймовірно мальовничий краєвид на селище. 

 

 

Планується реконструкція Городища в його первісному вигляді.

Також, небайдужі підприємці у селі, за власний кошт займаються реконструкцією історичних пам`яток. Відтак, нині відновлюється компанією "АРМ - ЕКО" капличка спорудження якої датоване 1926 роком. Також, в перспективі відновлення пожежної частини, яка може стати туристичною родзинкою Рівненщини.

 

Освіта, культура та дозвілля

Якщо ви вважаєте, що молоді у селі нічим зайнятись, то ви дуже помиляєтесь. У Грушвиці є будинок культури, де власними силами закуплено частину техніки яка дозволяє молоді весело проводити час і бути залученими у різних молодіжних проєктах. 

 

 

 

Також при будинку культури  діє театральний гурток "Палаючі серця", гурток з хореографії та танців.

 

Ансамбль жартівливої пісні "Коліжанки"

 

В спортивній залі будинку також грають в настільний теніс, більярд. Є невеличкий тренажерний зал.

 

Також, у кожному селі, що входить до селищної ради є дитячий майданчик, а у Грушвиці Першій великий парк для відпочинку. Тут усі охочі можуть посмажити шашлики та гарно відпочити. 

 

Освіта у селі на високому рівні. Функціонує дитячий садочок. Варто зазначити, місця для вихованців є і у садочку готові відкрити двері для малечі. 

 

Також, у Грушвиці Першій є опорна школа в якій навчається близько 130 учнів.

Діти постійно залучені в різного роду змаганнях і пишаються своїми досягненнями. У 2018 році збірна дівчат Грушвицької школи стала срібним призером обласних змагань з баскетболу. Вчитель Сергій Кучер. Хлопці та дівчата регулярно займають призові місця в Рівненському районі в змаганнях з баскетболу.

 

 

У селищі дуже розвинений спорт, адже тут споруджено сучасний спортивний майданчик за кошти меценатів. Також діє ФК "Переможець", який має власне спортивне поле.

 

Релігія

В селі знаходяться три християнські храми:

  • Церква Покрови Пресвятої Богородиці (в минулому костел святого Вацлава) - Українська православна церква Київського патріархату.

  • Церква Покрови Пресвятої Богородиці - Українська православна церква (Московський патріархат).

  • Дім молитви - Помісна Церква Християн Віри Євангельської П'ятидесятників.

Активні люди

Найпотужнішою рушійною силою цих населених пунктів є неймовірні люди. Вони готові об`єднувати і "рухати землю" заради спільного комфорту.

За підтримки депутата Рівнеради Романа Стасюка було зорганізовано спільну толоку, під час якої відновили Джерело Сергія. 

 

Селяни дуже пишаються спільною роботою і запрошують тут набрати води усіх охочих. Кажуть вона має неймовірні оздоровчі властивості.

Втім це далеко не все, що мешканці роблять разом. Вони активно долучаються до будівництв і ремонтів на території селищ. 

Бюджет Грушвицької сільської ради становить близько 4 мільйони гривень. Як запевняють чиновники, їм цієї суми достатньо на розвиток. Головним бюджетоутворюючим підприємством є "АРМ - ЕКО". Окрім наповнення податками та робочими місцями, ця компанія активно долучається до розвитку села. Велика кількість "частинок", які виготовила в подарунок селу ця компанія, надають йому власного "обличчя". 

 

Вартість земельних ділянок під будівництво коливається від 3 до 10 тисяч доларів. Втім, в перспективі вона зростатиме. Адже активні селяни оббивають владні пороги аби об`єднатись з Великоомелянською сільською радою і повністю самотужки розпоряджатись бюджетом громади. В перспективі налаштовані залучати потужних інвесторів і зробити ОТГ кращим, аніж будь - які європейські країни. 

Якщо ж ви ще вагаєтесь чи варто жити у селі - просто з`їздіть у Грушвицю. Нагода така трапиться вже найближчим часом. 4 серпня запрошуємо в "Карпове Урочище", що у Грушвиці Першій. Там відбудеться фестиваль "Грушвицька юшка 2019".

7
# ОТГ # Арм Еко # Грушвиця Перша # село
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі