Як гасили Чорнобильські ліси: розповідь дубенських рятувальників

Як гасили Чорнобильські ліси: розповідь дубенських рятувальників
0
Як гасили Чорнобильські ліси: розповідь дубенських рятувальників

З початку квітня в Чорнобильській зоні відчуження спалахнули пожежі, котрі завдали непоправної шкоди фауні, флорі та екології. Вогнем знищені не лише ліси, а й 12 віддалених сіл, кладовищ. Згоріла територія військового міста Чорнобиль-2, а також від пожежі постраждало й місто Чорнобиль. Роботи з ліквідації пожеж ще не завершені, а тому – масштаби катастрофи і загальну площу пожеж оцінювати ще зарано. Проте за попередніми оцінками площі пожеж становить близько 11 500 гектарів.

Повну історію про пожежі в Зоні відчуження читайте у матеріалі: «Очікуємо на катастрофу національного масштабу»: пожежа добирається до Чорнобильської АЕС (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Допомагати ліквідовувати пожежу у Чорнобильській зоні з’їхались рятувальники з усієї України. Серед них на ротацію, змінюючи один одного, разом із побратимами з інших областей поїхали бійці загону ГУ ДСНС України у Рівненській області. Серед яких рятувальники ДПРЗ-4, а саме:
Данильчук А.В,
Грановський О.В.,
Здовбіцький А.М.,
Якимюк С.М.,
Шаблій В.І.,
Пилипчук Р.В.,
Дейнека В.М.,
Шадурський І.Л.


Постійно відбувається ротація особового складу - на заміну колегам вирушають нові рятувальники. Це була перша хвиля, де були в складі дубенчани. Наступними долати пожежу на Київщину відправились:
Вишневський В.О.,
Готюк М.В.,
Чеченов О.Р.,
Дейнека В.М.,
Овчарук В.В.,
Пилипчук Р.В.,
Цимбалістий Ю.В.


17 квітня на ротацію відправилась третя група наших рятувальників. Вогнеборці працюють позмінно, постійно здійснюється дозиметричний контроль особового складу.

Дубенські рятувальники розповіли журналістам про масштаби пожежі, про природу та звірів, які загинули і котрі борються за своє життя.

Начальник караулу ДПРЧ-5 майор служби ЦЗ Данильчук Андрій у зону відчуження разом із побратимами поїхав ще минулої суботи.

– Коли ми приїхали туди, то пожеж у лісі було дуже багато. Особливо це видно було вночі. Проїжджаєш повз і горить то зліва, то справа, або ж одночасно. Все в тумані. В диму… Масштаби пожежі величезні. Цьому сприяла й посуха. Місцями руїни: згорілі дерева, трава, залишки тварин…

З понеділка на вівторка була велика злива, яка трішки зволожила повітря та все в лісі. Зараз там знищено дуже великі площі, – продовжує розповідати майор служби ЦЗ Андрій Данильчук. Кожна область на ліквідацію пожеж давала від 5-ти автомобілів. Відповідно – там дуже багато техніки та самих рятувальників. Бувало їдемо і як почне радіотермомет пищати, то стараємося не зупиняючись дуже швидко минати цю територію, адже радіація місцями зашкалює. Де бачимо, що пожежа, то зупиняємося і починаємо її ліквідовувати та приймати подальші дії. Там постійно все в русі. Часу для відпочинку дуже мало. Тай не відпочивати ми туди приїхали, – зауважує рятувальник.

Читайте також: Пожежу навколо Чорнобильської АЕС ліквідували


Що стосується ночівель, то рятувальники ночували хто де: одні в лісок, інші в пожежних машинах. Був і спец вагон, який бійці пожежних частин називали ВІП-апартаментами.

Все залежало від локації і тих завдань, які стояли на той час перед нами. Деякі хлопці ночували у лісах, адже потрібно було слідкувати, щоб не було ніяких розповсюджень. Нам повезло. Ми були на такому КП, де збиралися рятувальники із кількох областей. Там був величезний спальний купе вагон, який розрахований приблизно на 30-ти осіб. Бувало, що і ми в ньому ночували. Це мов «5-ти зіркові апартаменти», враховуючи ті умови, які були у інших побратимів. Проте було прийнято рішення, що в одному автомобілі мусили бути один водій та хоча б один рятувальник. Це для того, аби оперативно реагувати на ситуацію, складалася, щоб не накрила ліс та все живе у ньому, – розповідає начальник караулу ДПРЧ-5.

Крім страшних картин, які стоять перед очима, рятувальник розповідає про красу Чорнобильських лісів.

– Запам’ятався прозорий ставок. Словами важко передати ту всю красу. Там дуже гарна природа, яскраво зелена трава, багато качок диких, оленів, зайці, лисиці і всього різного. Там природа дійсно вражає. Протягом кількох десятків років, коли люди не мали можливості докладати своїх рук, природа там ожила сповна.

Але в пам’яті й назавжди залишаться ті звірі і птахи, які загинули під час цих пожеж. По лісі валяються рештки тварин, а хтось згорів до тла, – розповідає майор Данильчук, який зараз прибув у рідне місто Дубно.

На ротацію відправилась друга група дубенчан-рятувальників, щоб підмінити побратимів.

Начальник караулу ДПРЧ-5 ДПРЗ-4 ГУ ДСНС України у Рівненській області Василь Вишневський
, колись хотів в Чорнобиль поїхати на екскурсію. Проте рятувальник й гадки не мав, що життя розпорядиться так, що йому прийдеться рятувати від вогню Чорнобильську зону.

– На території чотирьох лісництв спостерігається тління трави і деревини в осередках пройдених вогнем. Ми стараємося все контролювати і не дозволяти поширенню. До гасіння від ДСНС залучено 1 тис. осіб особового складу та 106 одиниці техніки, в тому числі 3 вертольоти та 2 літаки, якими вчора, 16 квітня, здійснено 114 скидів – 240 т води.

Важко коментувати побачене, бо емоції переповняють. Дуже жаль природу та тварин, адже загинуло їх тут надзвичайно багато, – розповідає капітан служби ЦЗ Василь Вишневський.

На даний час сотні рятувальників із усієї країни продовжують працювати у Чорнобильських лісах. Небо накриває темрява, а їм не до сну. Вони на сторожі.

За матеріалами блогу «Знай більше»

Повну історію про пожежі в Зоні відчуження читайте у матеріалі: «Очікуємо на катастрофу національного масштабу»: пожежа добирається до Чорнобильської АЕС (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі