Як мер Дубна з поплічниками міську лікарню «дерибанять»

Як мер Дубна з поплічниками міську лікарню «дерибанять»
17
Як мер Дубна з поплічниками міську лікарню «дерибанять»

Перипетія з Дубенською лікарнею тягнеться роками. Лікарню то переводять на район, то повертають назад у місто. Працівникам не виплачують зарплати, а мер Дубна намагається «впихнути» на посаду свою людину. Зручно і практично: гроші капають до кишені, в медицині – свої люди, ще й рейтинг на найближчі вибори можна гарний заробити.

То що відбувається з Дубенською ЦРЛ? Давайте розбиратись.
Результат пошуку зображень за запитом црл дубно
Грудень 2019 року.
На сорок п'ятій сесії Дубенської районної ради Дубенську ЦРЛ було передано з власності територіальної громади району у власність громади міста Дубно. Офіційна причина – місто допоможе погасити заборгованість медичному персоналу. Передачі на міський баланс добивались і мер, і депутати, обіцяючи виплатити мільйон на погашення боргів.

Все наче добре. Якби не одне «але». І «але» це полягає в тому, що наприкінці 2019 року Уряд виплатив субвенції на медзаклад. І всі борги вдалось погасити. Фактично, лікарню передали на баланс міста «чистою». Чим і скористався мер Дубна Василь Антонюк.

Популізм настільки «зажер» політика, що він вирішив трохи підняти власний рейтинг та переконував всіх, що налагодження медицини в районі – його власна заслуга. Зарплати виплачені (Міністерством, щоправда), лікарню повернено місту. Антонюк виступив у ролі «Месії» в очах працівників лікарні та мешканців міста (вибори ж на носі, пам’ятаємо?).
 
Як було насправді?


На фото в.о. директора Дубенської ЦРЛ Олександр Радей

У грудні 2018 року на посаду в.о. директора лікарні призначають Олександра Радея. Чоловік взяв заклад з мільйонними боргами, оскільки медичної субвенції, виділеної Урядом – не вистачало ані на зарплати, ані на обслуговування. Міська влада, котра за три роки повинна була сплатити на обслуговування лікарні майже 18 мільйонів субвенції – не надала жодних коштів.

До кінця 2019 року лікарня виживала, як могла. Утримувати заклад було тяжко, не вистачало навіть на зарплати. Оскільки медицина була розірвана – пологовий будинок і поліклініка належали міській раді, а лікарня району – субвенцію не могли рівномірно розприділити.

Наприкінці 2019 року Уряд врешті виділив необхідні кошти і борги закрили. За каденції Радея заклад отримав ліцензію на медичну практику та на роботу з наркотичними препаратами. Адже після переформатування закладу питання ліцензії фактично висіло у повітрі. Цілий рік Олександр Радей витягував лікарню, колектив спрацювався, налагодили роботу.

28 грудня Дубенську ЦРЛ передали на баланс міста. І вже 12 лютого начальник міського відділу Міністерства охорони здоров’я Василь Круцик звільняє Радея. Причина – невиконання мерських доручень.

Чого хотів мер?

На фото Мер Дубна Василь Антонюк

Побачивши, що проблем з лікарнею більше немає – мер Дубна Василь Антонюк захотів «просунути» на посаду свого товариша Віталія Табачука (депутата БПП), при якому гарно дерибанились державні кошти. За ідеєю мера, Табачук зайде на все готове, а Антонюк матиме в структурі провладну людину.

Зараз триває друга ланка медичної реформи, згідно якої будуть оновлені приймальні відділення опорних лікарень області. Рівень також передбачає повну заміну обладнання. Тендери, звісно ж, будуть вигравати друзі Антонюка. Війна, яка тягнеться в Дубенській ЦРЛ – це війна мера за можливість розпоряджатись державними коштами, які будуть надходити спочатку у міську раду, а потім – у медзаклади.

Відповідно, якщо Табачука таки вдасться «пропхати» – він допоможе меру розвинути фінансові оборудки.

Що відомо про Табачука?


На фото колишній головний лікар Дубенської ЦРЛ Віталій Табачук

Віталій Табачук вже очолював Дубенську лікарню раніше. Втім, був звільнений через корупційну діяльність. Справи про зловживання ним службовими обов’язками, табелювання людей, котрі не були на роботі та корупційні оборудки вже лежали у судовій шухлядці. Двічі Табачука судили за корупційну діяльність. 

Отож, намагаючись пропхати товариша мер, з відповідним проханням, звертається до Радея – візьми Табачука на роботу. Радей погодився взяти його лікарем в анестезіологію. Але для працевлаштування Табачук повинен надати весь необхідний пакет документів, в тому числі диплом і документи про кваліфікаційні курси.

Радею надають копії документів про проходження курсів. Але, звіривши документи про закінчення курсів у Львові з відвідуваністю Табачуком роботи стає ясно: або в Табачука є машина часу і він може перебувати в двох місцях одночасно, або курси він не проходив. Табелювання показує, що в період проходження львівських курсів він був на роботі і навіть отримував заробітну плату. Оригінали документів Табачука про кваліфікаційні курси ніхто в очі не бачив і на руки він їх не дає.

Запит Олександру Радею від Голови Дубенської районної ради Козака про проходження Табачуком кваліфікаційних курсів

Радей відповідає, що згідно журналу Табачук на момент проходження курсів працював у лікарні

Відповідь-підтвердження з Національного Університету Львова, що Табачук насправді проходив курси

Підтвердження з кафедри Університету

Інформацію також підтвердили в Управлінні охорони здоров'я Рівненської ОДА.

Документи підтверджують, що курси Табачук проходив. В цей же час він відмічався на роботі. Це підтвердили і колеги Табачука. Відповідно, документи про проходження курсів – куплені. 

З особової справи зникли фрагменти документів курсів Табачука за 2018 рік. Ймовірно, він їх сам забрав, коли був головним лікарем. Адже знав, що документи – фікція. І при перевірці правда би відкрилась і полетіли б голови: як його, так і працівників кафедри, котрі підписали документ про проходження ним кваліфікаційних курсів.

Начальник міського відділу охорони здоров’я Василь Круцик (близький друг Табачука) каже, що курси він має. Семінари одноденні, правда. Але ж має! Втім, Кабмін такі курси не визнає.

З причини розбіжностей у документах нинішній в.о. директора лікарні Радей відмовив меру у проханні взяти Табачука на роботу. Адже згідно Закону, той не мав відповідної кваліфікації і займати посаду лікаря – не міг. Реакція мера не змусила себе довго чекати. 12 лютого Радея звільняють.

14 лютого під час зборів лікарі запитали мера, чому зняли Радея. На що отримали відповідь:

– А що я маю робити? Табачук – мій товариш. Радей відмовив.



Запис звільнення Олександра Радея

Наказ Круцика про звільнення Олександра Радея

Анонімно, працівники лікарні розповідають. Табачук – людина не проста. Скільки на нього відкривають судових справ – всіх уникає. Люди в лікарні залякані ним та його дружиною, яка працює старшою медсестрою хірургічного відділення. Людей ставлять працювати у вихідні, на свята, як заманеться. На працівників лікарні здійснюється шалений тиск. Головна бухгалтер вже звільнилась, головну медсестру, секретаря а інших до звільнення примушують.

Жінка Табачука також пов’язана з корупційними оборудками. Впродовж багатьох років вона їздила на декілька місяців на заробітки в Польщу. Це підтверджували документи з прикордонної служби. Але в журналі була відмічена «на роботі». І зарплату, відповідно, також отримувала.

До слова, навіть одна відмітка «був на роботі», коли працівника не було – означає звільнення з роботи. Однак, Табачуків це правило оминає.

При Табачуку штат був «розширений» його ж людьми. Відповідно, фінансування на всіх не вистачало. Саме ці люди впродовж року влаштовували мітинги і перекривали дороги. Їх мета – залишитись на роботі, отримувати зарплату та допрацювати до пенсії.

Як справа розвивається?


Оскільки крісло директора після звільнення Радея не повинне залишатись порожнім – 13 лютого на цю посаду призначають лікаря-хірурга Володимира Крохмаля. Крохмаль – голова профкомітету, який організовував мітинги через невиплату заробітної платні медперсоналу. Але він не має права обіймати цю посаду оскільки не має відповідної кваліфікації і допусків.

Мер Дубна Антонюк на останніх зборах заявив, що з понеділка начмедом в лікарні буде Табачук. Його призначить Крохмаль, який зараз в.о. Після цього Крохмаля планують усунути з посади і Табачук поновиться на роботі як директор. Таким чином він обійде законний конкурс, встановлений приписами МОЗу і знову очолить заклад.

(ОНОВЛЕНО)

В ході подій Крохмаль залишився на посаді т.в.о. керівника лікарні, Табачук зайняв посаду начмеда.

Журналісти «VSE.RV.UA» слідкуватимуть за подальшим розвитком подій у Дубенській міській лікарні.

17
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі