Як рівненські депутати про свою діяльність звітували

Як рівненські депутати про свою діяльність звітували
0
Як рівненські депутати про свою діяльність звітували

Щоразу на виборах нас турбує питання, а чи справді депутати будуть виконувати свої обіцянки, чи будуть розробляти рішення, що сприятимуть розвитку міста та чи працюватимуть по максимуму для громади. Після виборів ми не можемо проконтролювати всього зробленого народними обранцями, але можемо побачити річні звіти депутатів. Так, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала про що ж звітуються депутати, чи висвітлюють у звітах повну інформацію та на кого ці звіти спрямовані.

Отож, Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” говорить про те, що депутат є  відповідальним  перед  виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. Зокрема, депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язаний  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного  виборчого  округу,   об'єднаннями   громадян.

При цьому, звіт депутата не є довільним. У ньому депутат повинен вказувати п’ять обов’язкових пунктів -  відомості:  

- про його  діяльність  у раді та в її органах,  до яких його обрано (участь у пленарних засіданнях, робота в постійних і контрольних комісіях, підкомісіях, робочих групах, виконання доручень ради та її органів тощо);  

- про його роботу у виборчому окрузі (прийом виборців, участь у загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах його виборчого округу, звітування перед виборцями і зустрічі з ними);

- про прийняті радою та її органами  рішення,  про  хід  їх виконання (рішення ініційовані депутатом);

- про особисту участь в обговоренні,  прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів;

- доручень виборців свого виборчого округу (доручень, отриманих від виборців під час прийомів, письмових звернень тощо).

 

"Найсумлінніші" депутати

Серед 42-ох депутатів, Рівненська міська рада має лише вісьмох, хто у своїх річних звітах висвітлили усі вищевказані п’ять пунктів:

- Микола Бляшин (фракція “Об’єднання “САМОПОМІЧ”);

- Олександр Довжаниця (фракція Політичної партії “УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП”);

- Святослав Євтушенко (фракція “Громадський контроль”);

- Олексій Муляренко (фракція “Блок Петра Порошенка “Солідарність”);

- Володимир Попик (фракція ВО “Батьківщина”);

- Любов Романюк (фракція “Громадський контроль”);

- Людмила Туровська (фракція “Блок Петра Порошенка “Солідарність”);

- Анатолій Чугуєвець (фракція “Блок Петра Порошенка “Солідарність”).

 

"Нечемні" депутати

Ігноруючи своїх виборців та діюче законодавство, є ті, хто взагалі не оприлюднили звіти за перший рік своєї каденції (з листопада 2015 року до листопада 2016 року). Зокрема:

- Олександр Бабат (фракція ВО “Батьківщина”);

- Галина Кульчинська (фракція ВО “Батьківщина”);

- Василь Немеш (фракція “Радикальна партія Олега Ляшка”);

-  Роман Стасюк (фракція “Радикальна партія Олега Ляшка”);

- Святослав Стельмащук (фракція “Громадський контроль”). 

При цьому, на сайтах рівненських територіальних організацій  Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Об’єднання “Самопоміч”, Блоку Петра Порошенка “Солідарність”, Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, політичної партії "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП", партії “Народний Рух України” , Радикальної партії Олега Ляшка  звітів депутатів взагалі не оприлюднено.

 

Рівненські тенденції  

Найчастіше у своїх звітах депутати Рівнеради “забувають” зазначити про прийняті радою та її органами  рішення, про  хід  їх виконання (33 із 42 депутатів), а також  про особисту участь в обговоренні,  прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів (25 із 42 депутатів).

Крім цього, прослідковується тенденція висвітлення інформації про роботу виключно у виборчому окрузі: встановлення дитячих майданчиків, асфальтування доріг, освітлення скверів та прибудинкових територій тощо. Це говорить про те, що депутат орієнтується виключно на виборця свого округу (тобто дії мають ознаки непрямого підкупу). При цьому, депутатам не варто забувати свою головну роль, як представника громади, - працювати у міській раді та її органах, розробляти та подавати конкретні рішення, що спрямовані на розвиток міста та громади.

Ще однією особливістю, притаманною для народних обранців Рівного, є згадка про власну діяльність, як громадянина, а не як депутата. Зокрема, найчастіше підіймається питання підтримки бійців АТО. Ось деякі з прикладів:

- “Також у межах своїх можливостей надаю допомогу нашим захисникам у зоні АТО. Зокрема, підтримую фінансово, купую форму та інші потрібні речі, передаю продукти, засоби першої необхідності тощо.” (Святослав Євтушенко);

- “Окрім того регулярно допомагаю військовим за що був неодноразово нагороджений подяками від волонтерських організацій Рівного.” (Назарій Загоровський);

- “Забезпечення 13 армійського корпусу 4 модемами для мобільного Інтернету.” (Олександр Нестерчук);

- “Постійна матеріальна допомога  волонтерам, громадським організаціям, воїнам АТО.” (Маріян Года);

- “Я долучилась до допомоги волонтерам, які доставляють гуманітарні вантажі у східні регіони нашої країни та, безпосередньо, на передову нашим захисникам.” (Ірина Пилипчук).

 

Не менш важливою у звітах депутатів залишається тема благодійності. Користуючись нагодою, народні обранці не упускають моменту розповісти про свої “подвиги”:

- “Завжди намагаюся допомагати малозабезпеченим та одиноким мешканцям округу. Для 10 таких сімей передплатила підписку на газету “Сім днів”.”, “Фінансово допомогла у встановленні метало-пластикового вікна самотній мешканці вулиці Н. Хасевича, яка звернулася з таким проханням.” (Тамара Тимощук);

- “Капітальний ремонт з заміною даху, металевих та дерев`яних конструкцій входу в підвал будинку №50 по вул. Відінській. Матеріали та ремонт за власний кошт.” (Юрій Мітін);

- “Грошова допомога для лікування сина рівненської журналістки”, “Встановлення газової колонки для рівнянки Єви Іванівни.” (Олександр Нестерук);

- “Фінансова допомога на лікування під час інфаркту рівнянину Поровчуку”, “Ліки для малозабезпеченої одинокої матері Світнозельської О. В”, “Відвідування інваліда Головей Л. І.” (Сергій Паладійчук);

- “Допомагав у проведенні на належному професійному рівні свята Басового Кута, також був спонсором головного його призу – мультиварки.",  “Беручи до уваги прохання мешканців, мною за власні кошти було встановлено ще один зручний павільйон-зупинку для очікування громадського транспорту на вулиці Дворецькій, поруч зі штрафним майданчиком.”, “На прохання мешканців за мої кошти встановлено лавочки при вході на басівкутське кладовище”. (Анатолій Чугуєвець).

Не забули депутати зазначити й про своє особисте життя. Для прикладу, депутат Олександр Курсик повідомив про сімейне поповнення: “Моя дружина народила мені ще одну донечку, народила саме на свято Покрови”. Тут же поруч з приємними звістками народний обранець розповів і сумні новини: “Влітку мені підпали автомобіль. Нагло, зухвало, у дворі багатоповерхівки де я мешкаю”.

Також вражає, як боляче сприймають наші депутати деякі питання та як переймаються їх подальшою долею:

- “В бюджеті міста передбачена програма підтримки ОСББ, де на капітальні видатки передбачається співфінансування 70% на 30%, де 30 відсотків сплачують мешканці ОСББ. Разом з тим, всі інші мешканці багатоповерхівок, які не створили ОСББ, мають співфінансування 60% на 40%, де 60 відсотків сплачують мешканці будинків. Чому така несправедливість? Ми пропонували вирівняти відсотки, але поки це не дало результату.” (Олександр Довжаниця)

- “Я вважаю, що в нашому місті склалася надзвичайно тривожна і небезпечна ситуація, пов’язана з тим що в перукарнях та манікюрних салонах не проводиться стерилізація інструментів для гігієнічного манікюру. В умовах епідемії гепатиту, СНІДу та інших інфекційних захворювань це може призвести до масового інфікування людей…” (Ірина Пилипчук).

Обіцянки на 2017 рік

Як під диктовку, шестеро депутатів, завершуючи свій звіт щиро пообіцяли: “В подальшому максимально активізую свою роботу та намагатимусь оперативно реагувати на всі звернення громадян задля їх вирішення” (Олег Дзецько, Назарій Загоровський, Анна Іванова, Олег Карпяк, Олександр Крюков, Юрій Осіпчук).

Більш конкретні плани на 2017 рік мають Андрій Кузьмич, Олександр Курсик, Роман Петролюк та Анатолій Чугуєвець.

Що ж, через декілька місяців депутати знову готуватимуть звіт вже за другий рік своєї каденції. Є сподівання, що цього разу народні обранці докладуть максимум зусиль, аби їх звіт включав всю необхідну інформацію, передбачену законодавством. Щоб він повною мірою відображав діяльність депутата, а виборці, в свою чергу, змогли оцінити його роботу. Оскільки, саме діяльність депутата має стати одним з головних критеріїв при оцінці кандидатури на наступних місцевих виборах.

 

 

Громадянська мережа ОПОРА

0
# Рівне # Рівненська міська рада
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі