Якщо заводи не працюватимуть відповідно до норм – їх закриють: у Любомирці масово труяться люди

Якщо заводи не працюватимуть відповідно до норм – їх закриють: у Любомирці масово труяться люди
0
  • Якщо заводи не працюватимуть відповідно до норм – їх закриють: у Любомирці масово труяться люди
  • Якщо заводи не працюватимуть відповідно до норм – їх закриють: у Любомирці масово труяться люди

У селі Нова Любомирка Рівненського району проживає понад півтори тисячі населення, з яких 300 – діти. Вже багато років місцеве населення потерпає від шкідливих викидів у атмосферу забруднюючих речовин: хмари пилу, вапняний наліт та дим, які постійно є у повітрі, осідають на дерева, сільськогосподарські культури, будинки. Кожен мешканець скаржиться на проблеми із здоров’ям: їдкий кашель, алергічні реакції, інші хронічні захворювання дихальних шляхів.

Причина цієї екологічної проблеми – безперебійна господарська діяльність низки промислових та асфальтних заводів, що діють на території села, а всього їх у Новій Любомирці – 12.

Так, ряд із підприємств, на переконання людей, працює із порушенням норм технологічного режиму виробництва, правил експлуатації та технічного обслуговування обладнання, що є наслідком понаднормових викидів шкідливих речовин в атмосферу. А чотири асфальтні заводи: ТОВ «Завод шляхо-будівельних матеріалів», ТОВ «Торгова компанія «Дорсервіс», філія «Любомирський асфальтобетонний завод» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», ТОВ «Рівненський асфальтний завод», як з’ясувала громадська організація «Нова Любомирка» з відповідей від Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА, взагалі працюють без дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, більше того – останні стосовно отримання таких дозволів до Департаменту взагалі не зверталися.

Оскільки між громадою та керівництвом заводів не вдалося досягти компромісу, а державні органи контролю бездіють, люди змушені самостійно звертатись до різних інстанцій за захистом своїх прав.

На вимогу людей комісія з числа працівників Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, Державної екологічної інспекції Поліського округу, Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Головного управління Національної поліції в Рівненській області у вересні 2019 року здійснила спільне виїзне засідання, метою якого було вирішення проблем, пов’язаних із діяльністю підприємств, які отруюють повітря у селі Нова Любомирка.

Також Державна екологічна інспекція Поліського округу у жовтні 2019 року повідомила голову громадської організації «Нова Любомирка» Гаврилюка В.Л. про те, що до Державної екологічної інспекції України направлено колективне звернення жителів Нової Любомирки для подальшого його подання до профільного Міністерства з метою отримання погодження на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у діяльності 7 суб’єктів господарювання. Після їх отримання Державна екологічна інспекція Поліського округу проведе перевірки на підприємствах на предмет дотримання ними вимог природоохоронного законодавства.


Жителі Нової Любомирки хочуть жити повноцінним і безпечним життям, щоб діти росли здоровими і радісними, дихали мирним та чистим повітрям.

Натомість громада прагне, аби усі промислові підприємства, що розташовані на території села, працювали відповідно до чинного законодавства, в іншому разі – діяльність останніх повинна бути припинена.


Наступний крок громади села Нова Любомирка – діалог із головою Рівненської обласної державної адміністрації Віталієм Ковалем, який заплановано на 21 листопада цього року, а також народними депутатами України, з метою привернення їх особистої уваги до вирішення екологічної проблеми Рівненського району.

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі