Активісти «Кримської діаспори Рівненщини» дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах

Активісти «Кримської діаспори Рівненщини» дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах
0
Активісти «Кримської діаспори Рівненщини» дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах

Активісти «Кримської діаспори Рівненщини» завершили дослідження щодо того, наскільки якісно в області надають правову допомогу при затриманні громадян.

Цю тему вони вивчали упродовж 5 місяців. Представники громадської організації, зокрема, акцентували увагу на тому, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах. Їх, зокрема, цікавило, чи знають люди, як поводитися під час затримання правоохоронцями, чи чули вони про безоплатну правову допомогу, чи поінформовані про послуги безкоштовного адвоката.

«Коли ми створювали громадську організацію, то не хотіли бути «професійними» переселенцями і займатися проблемами цієї сфери. Для нас ключовим елементом стала Рівненщина, а ми, як мешканці цього регіону, хотіли б, щоб тут розвивалося громадянське суспільство. Саме тому взялися за проект щодо дотримання прав людини при затриманні», - пояснює представник «Кримської діаспори Рівненщини» Євген Новицький.

Активісти проводили дослідження серед населення міст Костопіль, Дубно, Сарни та обласного центру Рівненщини, а також міста Рубіжне, що на Луганщині. Там ситуація щодо правової грамотності значно гірша, підсумовують вони.

«Якщо на Рівненщині 13 відсотків опитаних відповіли, що, на їх думку, вони добре поінформовані про свої права, то на Луганщині це лише 3 відсотки респондентів, - коментує соціолог Роман Микитюк. – Взагалі ж дослідження складалося з двох частин – ми опитували населення, а потім експертів. Мова йде про поліцейських, працівників регіонального Центру БВПД, а також людей, які наразі перебувають у місцях позбавлення волі. Вони й розповідали, як фактично відбувається затримання, а також чи була можливість скористатися послугою безкоштовного адвоката».

Реалізовуючи проект, активісти виявили деякі системні проблеми. І однією з них є так звані приховані затримання. У таких випадках людина залишається без захисту.

«За офіційною статистикою, за 5 місяців цього року на Рівненщині  було лише 5 адміністративних затримань, тоді як минулого року за такий же період – 400. Звісно, що цьогорічні показники навряд чи відповідають дійсності. Насправді ж проблема в тому, що затримання просто не оформлюють і люди лишаються беззахисними. Часто вони навіть не знають, що затримані. Відповідно, про них не повідомляють у центр БВПД, тож адвокат не виїжджає. Таким чином виникає величезне поле для зловживань. Ми це бачили під час Майдану, коли люди зникали, коли їх катували, коли з райвідділку в Києві виносили трупи… Досі багато хто вважається зниклим безвісті. Я, звісно, беру крайні варіанти, але ми повинні зробити все від нас залежне, щоб унеможливити такі ситуації», - пояснює керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна.

Тож активісти, спільно з Регіональним представником Уповноваженого із прав людини,  працюватимуть над тим, щоб внести відповідні зміни в законодавство.

Нагадаємо, дослідження здійснювали у рамках проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який реалізується за підтримки Європейського Союзу, в межах проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив», що співадміністується РОГО «Комітет виборців України».

0
# Рівне # кримська діаспора
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі