Хто у Рівному відродив легендарний Народний Рух України

Хто у Рівному відродив легендарний Народний Рух України
1
Хто у Рівному відродив легендарний Народний Рух України

Андрій Брегін вже впродовж багатьох років успішно займається підприємницькою діяльністю.  Раніше ми вже спілкувались з ним. У першій частині нашого інтерв`ю він розповів ексклюзивні факти з власного життя та тонкощі роботи друкарні. Організаторські здібності неодноразово допомагали йому, як в роботі, такі і в житті. Нині Андрій Брегін голова Рівненської обласної організації Народного Руху України. У заключній частині інтерв`ю Андрій розповідає нашим читачам, про структуру Народного Руху та їхню роботу на Рівненщині. 

-Ви як голова Рівненської обласної організації Народного Руху України, як оцінюєте діяльність рівненського осередку?

Сказати що наш Рух відроджується - буде неправильно, він давно відродився, й наразі розвивається і нарощує «м’язи». У Рівному та області функціонує Рівненський обласна організація НРУ, яку очолюю я, громадська організація Молодий Народний Рух-Рівне, де керує Андрій Ільчук та Громадська організація Ветеранів НРУ, якою займається Микола Вельгус.

Сьогодні у нас відкрита громадська приймальня, яка знаходиться за адресою Соборна, 5, у Рівному, де постійно відбувається прийом громадян. Також активно реалізуються культурно-історичні проекти, ми намагаємося максимально нагадувати рівнянам та гостям міста про історію рідного краю, розповідати цікаві факти про видатних земляків. Адже нація, яка не знає історію - не має майбутнього. Переконаний, що це суспільно важлива ініціатива для розвитку національної свідомості та єдності.
Нещодавно запустили новий, прогресивний та актуальний проект #Міськавлада_зверниувагу, ініціатором якого є Молодий Народний Рух-Рівне.

Суть проекту наступна: на одній із вулиць Рівного має бути пішохідний перехід, адже там постійно трапляються ДТП. Ми помітили цю ситуацію відразу фільмуємо та пишемо офіційний запит на міськраду з проханням посприяти вирішенню. 
Я думаю, що це важлива громадська ініціатива, адже не кожен чиновник може побачити всі проблемні ділянки у Рівному та вчасно на них реагувати. Таким чином ми намагаємося бути своєрідним містком між потребами місцевих жителів та владою. Наша ціль – жити не лише в комфортному місті, як це зазначено в проекті індустріального розвитку Рівного, а й в безпечному.

- Чи поповнюються лави НРУ зараз?

Так, звичайно! Ми відкриті для всіх активних людей, які дійсно бажають змін та готові реалізовувати свої ідеї в місті та області. Користуючись нагодою, запрошуємо всіх бажаючих долучатися! Для цього потрібно написати заяву, прийти на співбесіду. Якщо погляди партії та кандидата сходяться, даються рекомендації та офіційно приймають людину до лав Народного Руху України.

Для нас важливо, щоб кандидат був чесною людиною, з незаплямованою репутацією та бажанням якісних змін. НРУ - це ніби велика родина, тому також звертаємо увагу і на особисті якості, життєву позицію. Ми турбуємось про нашу репутацію, від самого початку в нашу партію входили науковці, люди мистецтва, громадські проукраїнські та проєвропейські особистості та інтелігенція, тому намагаємось слідувати цій тенденції.

- Що інші партійні організації можуть запозичити у Рівненського осередку? 
Я не знаю як у інших, можу розповісти лише те, що у нас (сміється). А в нас працює рухівська корпоративна культура. Наприклад, якщо комусь потрібна допомога у сфері поліграфії, то рухівець з будь-якого осередку може звернутись до мене, я завжди допоможу і зроблю знижку. Аналогічно я можу звернутися до кожного рухівця і впевнений, що мені не відмовлять. Іншими словами, працює повна взаємодопомога, яка немає територіальних обмежень.

-Чи є вже сформована команда?

Основна частина, кістяк команди, сформований. Але, повторюся, ми завжди відкриті для нових, ініціативних, ідейних людей. Партія та громадська організація вимірюється не лише по сумнівній статистиці, а й по якісному та кількісному складі прихильників та партійців.
Існує стереотипна думка, щодо складу Народного Руху входять лише старші люді. Це не зовсім так, бо середній вік партійців сучасного Народного Руху України в Рівненській області - 30-40 років. Це молоді, енергійні люди, які не були в політиці, але займались громадською діяльністю, мають напрацювання й хочуть рухатись вперед. 

У нашій організації існує умовний внутрішній розподіл. Молодь займається основною роботою: організацією різноманітних заходів, акцій; старше покоління лише допомагає,  ми їх цінуємо й дослухаємось до їхньої думки. Старші рухівці часто збираються самостійно, інколи з нами, подають свої ідеї і колегіально приймаємо будь-які рішення. Наразі це конструктивна співпраця.
Варто зазначити, що в області є проблема «нестачі» партійних людей, які хочуть працювати у владі на місцях. Приміром, на Сарненщині не легко знайти людей, які готові приймати участь у виборах ОТГ. Народ зневірився. Коли порядним активістам пропонуєш йти на вибори в ОТГ, вони кажуть, що не хочуть йти, адже це брудна і невдячна справа. Думаю, це хибний шлях, сьогодні саме час йти у владу і ламати стереотипи, змінювати середовище та працювати на наше майбутнє. Час не любить зволікань.

-Які найбільші на Вашу думку зараз проблеми на Рівненщині? 

Насправді це складне питання... Не секрет, що однією з найбільших проблем області залишається незаконний видобуток бурштину. Звичайно, тут потрібно все прорахувати: або має бути легалізація, або ж навпаки - заборона. До того ж, діяльність старателів призвела до масштабних екологічних проблем у північних районах, до вирішення яких вже потрібно підходити комплексно на державному рівні.

Ахіллесова п’ята нашого регіону також - вирубка лісів, і причиною тому є "прогалини" в українському законодавстві. Всім відомо, що ліс - кругляк експортувати заборонено. Але за сучасними тіньовими схемами, він все ж заїжджає на нашу митницю, як дрова, а в’їжджає в ЄС, як ліс-кругляк. Повторюся, цю проблему потрібно вирішувати не на місцевому, а на всеукраїнському рівні.

Особливої уваги з боку влади потребує розвиток інфраструктури. Я вважаю, що до розбудови міста, побудови доріг, зупинок, дитячих садочків і т.д. потрібно підходити відповідальніше, комплексно і пам’ятати, що закон єдиний для всіх, виключень бути не може.
Особливу вагу потрібно зробити на контроль якості всіх процесів, які відбуваються в місті. Ми всі чудово знаємо, вже таку типову народну фразу, яку майже кожен другий вживає навесні "асфальт зійшов разом зі снігом". Чому так стається – риторичне питання, чи не так?!

Чудове рішення перевірки якості виконання робіт зробили в Англії. На прикладі будівництва дороги. Якщо дорогу прокладають на землі приватного власника, то за цю ділянку він і відповідає (процес децентралізації в Україні також передбачає відповідальність громад за дороги в межах ОТГ, тож громади тепер теж зацікавлені у якісному покритті). Так ось, в Англії наймають підрядну компанію, яка виконує будівництво та паралельно незалежну аудиторську організацію. Перші будують, а другі – перевіряють. Контролююча організація має безперешкодний постійний доступ до процесу. Якщо аудиторська фірма знаходить будь-які порушення, то підрядник сплачує повну суму замовлення контролюючій організації і зобов’язуються перебудувати дорогу за свій рахунок.
Не впевнений, що у нас спрацювала б така схема контролю якості, бо українці завжди вміють домовитися і знайти «компроміс». Але взяти до уваги цей досвід необхідно!

-На останок, скажіть будь ласка, які заходи пам’яті ідейного лідера НРУ В’ячеслава Чорновола проводяться в місті та області і чи проводяться? 

Звичайно проводяться. Щорічно ми організовуємо заходи до дня народження В’ячеслава Максимовича та до дня загибелі. У Рівному ці заходи проходять поблизу барельєфу Чорновола, що на вулиці Чорновола (все синхронізовано та співзвучно). Також, в Народному Русі на всеукраїнському рівні існує багаторічна традиція - 24 грудня у Києві організовується з`їзд керівництва політичної партії.
Цього року у вересні місяці заплановані заходи присвячені 30-річчю з дня заснування Народного Руху України. У Києві відбудеться всеукраїнський з`їзд, в Одесі та Рівному заплановані всеукраїнські наукові та звітні конференції. Запрошую усіх бажаючих долучитися до наших заходів. Трішки пізніше ми оприлюднимо деталі та графік заходів.



 
 

 

1
Політика # Рівне # Рівненщина # Важливо # Дарина Ковальчук # Андрій Брегін # Народний Рух України
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі