Архітектори й забудовники дебатували про комфортність житла у Рівному [+ФОТО]

Архітектори й забудовники дебатували про комфортність житла у Рівному [+ФОТО]
0
  • Архітектори й забудовники дебатували про комфортність житла у Рівному [+ФОТО]
  • Архітектори й забудовники дебатували про комфортність житла у Рівному [+ФОТО]
  • Архітектори й забудовники дебатували про комфортність житла у Рівному [+ФОТО]

Урбаністи, архітектори й забудовники зі Львова та Рівного обговорювали тему комфортності житла у нашому місті.

“Люди погано орієнтуються що таке комфорт” і “Треба націлювати [людей] на норми комфорту” - це два аргумента “за” і “проти”, які днями прозвучали під час чергових оксфордських дебатів.

Цього разу третю дискусію "Файне місто" присвятили обговоренню питання про необхідність класифікації житла у Рівному щодо його комфортності та визначення чітких параметрів класу “комфорт”. Організатором заходу виступила рівненська громадська ініціатива "Файне місто".

Як і в попередніх дебатах учасники розділилися на дві команди “за” і “проти”. (Про те, хто з них переміг, а також як заступник міського голови Рівного Віталій Герман вирішив долю “дебатного поєдинку” обов’язково розповімо наприкінці цього тексту).

Рівненський архітектор Андрій Шевчук вважає, що у Рівному необхідно запроваджувати класифікацію комфортності житла. Адже кожного дня ми взаємодіємо з простором і, на жаль, ми скорочуємо його до меж будинків чи офісів. Цікаво, що у комерційному будівництві поняття комфорту чітко простежується - рівень комфортності забезпечується певним набором послуг, що пропонує торговий центр. А от щодо житла, то, на превеликий жаль, основним критерієм для багатьох є ціна метру квадратного, яка не забезпечує комфортності. Власне тому і потрібно запроваджувати у Рівному чітку класифікацію.

Інший рівненський урбаніст та архітектор Сергій Ковальчук із команди “проти” заперечує своєму колезі.

Сергій Ковальчук

- Іще за радянських часів були розроблені норми про мінімальний набір комфортності - державними документами закріплені норми де житло може розміщуватися, прописаний набір інфраструктури, які майданчики мають бути тощо. Класифікація прописана і потрібен звичайний контроль з боку держави задля її дотримання. Люди погано орієнтуються що таке “комфорт”. Ми живемо за ринкових умов і споживач сам визначає що йому потрібно - якщо не треба дитячий майданчик, то він і обирає відповідне житло, - зазначає Ковальчук.

У свою чергу головний архітектор Львова Юліан Чаплінський виступає за створення класифікації комфортності житла, що посприяє розвитку Рівного.

- Варто вербалізувати цінності, а потім їх класифікувати. І задля цього не треба вигадувати велосипед - необхідно подивитися як живуть на заході і перенести на наш грунт. Є різні підходи - от у США, наприклад, орієнтація на автомобілі. Треба вчити людей, націлювати на норми комфорту - щодо екології, близькості транспорту тощо. Щоб не було, як колись у Львові, де воду подавали по 2-3 години уранці й увечері - саме тому комфортним житлом вважалося те, де вода була постійно. І ще - пересічним забудовникам не потрібна класифікація, вона передусім треба міській владі, - переконаний Чаплінський.

Відомий львівський девелопер Роман Романець вбачає у будь-якій класифікації рамки й обмеження для забудовників та архітекторів. Адже урбанізм і маркетинг значно ширші, ніж наші нинішні норми. Більше того, поняття комфорту у кожного свої власні. Окрім цього, на думку Романця, саме класифікації змушують забудовників бути нечесними у маркетингових кампаніях, при всьому їхньому бажанні бути чесними.

Роман Романець

На думку рівненського урбаніста Антона Шинкарука поняття щастя і комфорт тісно пов’язані. Саме тому і треба класифікувати житло у Рівному за рівнем комфорта - наразі рівняни не задумуються в якому просторі вони живуть. А так мешканці міста будуть прагнути кращого й відповідно відчувати себе щасливіше.

Віталій Герман

Після першого туру дебатів команди одержали від експертів, якими цього разу були заступник міського Голови Рівного Віталій Герман, керівник ДАБІ у Рівненській області Ігор Мічуда й відомий рівненський підприємець та інвестор Олег Каштан, рівну кількість балів - по чотирнадцять. Однак уже по завершенню другого раунду одним балом Віталій Герман вивів команду “за”, яка на його переконання краще підготувала свої аргументи, до переможців із рахунком 29:28.

До слова, заступник міського голови вважає, що ситуація щодо комфортності житла у Рівному зміниться у разі, якщо молоді архітектори зможуть не лише створювати проекти, а й знатимуть і будуть дотримуватися Державних будівельних норм.

Виступ Юліана Чаплінського

Після закінчення оксфордських дебатів та зйомок телеверсії цієї події, учасники та гості 3-ої відкритої дискусії “Файне місто” перейшли до спілкування з головним архітектором Львова Юліаном Чаплінським, який відповів на всі запитання, які цікавили усіх присутніх.

на правах реклами

0
Наука і технології # Fine City Development # Файне місто # оксфордські дебати
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі