"Про це мало знають та мало говорять": Мама "особливого" хлопчика з Рівненщини розповіла про аутизм

0
"Про це мало знають та мало говорять": Мама "особливого" хлопчика з Рівненщини розповіла про аутизм

"Аутизм. Про це мало знають та мало говорять" , каже мама хлопчика аутиста, Валентина.

2 квітня - це Всесвітній день поширення інформації про аутизм. У цей день по всьому світу одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію. День поширення інформації про аутизм започаткували , щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі. Блакитний колір і пазли є символами цього дня.

Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води. В Україні на сьогодні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але, так як це захворювання складно виявити та діагностувати, бо на це потрібен час, насправді таких людей значно більше. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть одну із 65, яка має цей розлад.

Мама трьох діток, Валентина, що має "особливу дитину" наймолодшого у їхній сім'ї - Трохимчика з таким діагнозом, розповідає: 

- Такий діагноз як «аутизм» дуже складно було виявити, на це пішло майже півтора роки. Я помітила, що мій син веде себе якось не так як вели себе мої старші діти та й взагалі інші. Це почало проявлятися орієнтовно у два роки. Я почала помічати, що дитина весь час грається однією іграшкою, їсть лише одну їжу місяцями, у нашому випадку це була смажена картопля, реагує на інших агресивно, надає постійно перевагу чомусь одному і так постійно або плаче так, що його неможливо заспокоїти. Доходило навіть до того, що він міг битися головою об стіну, коли у громадському транспорті до нього могли заговорити чужі люди. Ми постійно ходили по різних лікарях і я постійно наголошувала, що щось не так. Вперше я стикнулася з такою хворобою і нічого майже про це не знала. Місяці пішли на те аби виявити дане захорювання. У нашому випадку нам поставили діагноз лише коли сину вже було 3 роки і 3 місяці.

Трохимчику у червні цього року буде 7 років. Дитина активна, розумна, постійно чимось цікавиться. Мама щодня возить сина у громадському транспорті до школи, займається з ним і повністю віддається своїй дитині. Проблема у тому, що про таких діток дуже мало знають у нашому суспільстві та часом не дуже добре реагуть на їх поведінку, особливо люди похилого віку.

 За словами мами хлопчика люди просто не проінформовані. Такі діти не йдуть на контакт і ведуть себе відлюдькувто. З такими дітками потрібно постійно займатися і налаштовувати їх комунікативні функції.

-Мій син відрізняється від інших своєю особливістю. Але це не означає, що він поганий чи дурний. А скоріше навпаки, він просто особливий. Зовні він такий як і інші і нічим не відрізняється окрім специфіки свого мислення.

Людям з таким розладом дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх зуміють вчасно помітити, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект аутистів не завжди понижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди і виняткові здібності у певних сферах.

Варто зазначити, фахівці Центру психічного здоров`я населення планують виявляти аутизм на максимально ранній стадії захворювання.

Читати: У Рівному виявлятимуть аутизм на ранній стадії? 

0
Суспільство # Рівне # аутизм
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі