Білорусь охоплена протестами після виборів-2020 (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Білорусь охоплена протестами після виборів-2020 (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
0
Білорусь охоплена протестами після виборів-2020 (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Дев’яте серпня 2020 року увійде в історію не лише Білорусі, але у всіх країн колишнього Союзу. Після фальсифікованих виборів, за результатами яких переміг Олександр Лукашенко, тисячі виборців вийшли на вулиці, аби відстояти своє законне право на голос.

9 серпня в Білорусі пройшли вибори президента. Після оголошення перших результатів офіційного екзит-полу (*за якими перемогу на виборах здобув Лукашенко) на вулиці почали виходити люди: десятки переросли в сотні, а згодом і в тисячі. Протестувальники не вірять офіційним даним екзит-полу і вимагають протоколи з виборчих дільниць. Деякі з наглядачів на виборах починають зачитувати дані протоколів і виявляється, що насправді перемогу здобула Світлана Тихановська, а не чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко. Після оголошення справжніх результатів люди вигукують: «Спасибі!».

Площі великих і маленьких міст Білорусі почали заповнюватися людьми. Туди ж почали зганяти і бронетехніку. Події в ніч з 9 на 10 серпня нагадують історію, яка розвивалися в Україні зимою 2014 року. Чинна влада почала зганяти проти учасників мирного мітингу своїх «псів»: сотні силовиків виїхали на місця заворушень, почалися сутички. По всій країні відключали Інтернет-ресурси та «глушать» засоби зв’язку. Все, що дозволило людям комунікувати між собою – Telegram, для якого також потрібно було обійти низку блокувань.  

Тим часом люди будували барикади, розбирали бруківку та об’єднувалися. Не так за Тихановську, як проти чинного президента.

Сутички з поліцією набрали обертів: зі сторони правоохоронців у протестувальників час від часу летіли світло-шумові гранати, резинові кулі та сльозогінний газ; спецтехніка та водомети маневрували через натовп, зачіпляючи людей (*за даними на ранок 10 серпня, один із мітингувальників, якого вночі переїхала броньована машина силовиків – помер).

Пізніше силовики ОМОНу почали виловлювати людей просто посеред вулиці, навіть тих, хто просто гуляв чи сидів на лавочці. Людей били гумовими палками, калічили руками і ногами. Кадри звірського насилля зі сторони правоохоронців впродовж ночі з’являлися на білоруських Telegram-каналах (*перелік ТГ-каналів публікуємо в кінці матеріалу).


На відео: хлопець з дівчиною сиділи на лавці, на них забігли правоохоронці і почали бити, викрикуючи: «вдома сидіти треба», «ось вам зміни, бл*дь». Пізніше люди в чорному збивають велосипедиста, ламають його двоколісний, самого хлопця б’ють та залишають на землі.

За неофіційними даними, станом на 22:00 тільки в госпіталях Мінська з кульовими пораненнями знаходяться 55 осіб. Близько сотні людей отримали різні поранення, ще три тисячі затримані.

Цей чоловік живий, він в тяжкому стані

Людей затримують та «пакують» у всі можливі відділки міліції та місця, де їх можна утримувати, зокрема і в слідчі ізолятори. Джерела повідомляють, що серед затриманих є і громадяни України.

Під ранок люди розійшлися. Але обіцяли повернутися, вигукуючи: «Завтра! Завтра!». Сьогодні, ввечері 10 серпня, люди знову вийдуть на захист своїх прав. Продовжуємо слідкувати за новинами з сусідньої Білорусі.

Доки у всіх містах Республіки тривають акції на захист волевиявлення, країни світу також розділилися на два табори: одні вітають Лукашенка з перемогою (Китай, Росія, Казахстан), інші висловлюють своє занепокоєння ситуацією.

Так, одним з тих, хто висловився на підтримку білоруських протестувальників став Президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до Лукашенка та білорусів:


Лукашенко також виступив із заявою про протести в Білорусі:


Мітингувальники оголосили про свої вимоги: вибори без Лукашенко та звільнення всіх політв’язнів.

Нова акція розпочнеться сьогодні о 19:00. Мінськ вийде в центр столиці, решта білорусів – в центри своїх міст. Людям надсилають роздатки про те, як вести себе під час пітингу: як правильно одягатися, групуватися та що з собою брати. 

Завтра, 11 серпня, розпочнеться загальнонаціональний протест. Люди вимагають проведення перевиборів, цього разу без Лукашенко, та звільнення політичних в’язнів.

Також вони закликають силовиків та чиновників перейти на сторону народу. Кажуть, акція триватиме, доки не будуть виконані їхні вимоги.

Матеріал оновлюється.

Більше фото та відео про події в Білорусі дивіться в Telegram-каналах:

– https://t.me/nexta_live

– https://t.me/mkbelarus


– https://t.me/tutby_official

– https://t.me/belamova

0
Політика
Найцікавіші матеріали
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі