«Через 20 років»: США виводить свої війська з Афганістану

«Через 20 років»: США виводить свої війська з Афганістану
0
«Через 20 років»: США виводить свої війська з Афганістану

Військові Сполучених Штатів покинуть Афганістан, де перебували з 2001 року.

Про це на брифінгу 14 квітня заявив президент США Джо Байден, якого цитує сайт Білого дому.

За його словами, після вбивства 2011 року ватажка терористичної організації «Аль-Каїда» Усами бен Ладена військова присутність США в Афганістані «стає дедалі незрозумілішою».

Глава Білого дому зауважив, що він уже четвертий президент США, який керує цією операцією і не хоче «перекладати цю відповідальність на п'ятого».

За словами Байдена, він провів консультації з американськими та іноземними політиками й експертами і «дійшов висновку, що пора покласти край найтривалішій війні Америки».

«Час американським військам повертатися додому. [...] Сполучені Штати почнуть наше остаточне виведення 1 травня цього року. Не будемо поспішати до виходу. Ми зробимо це відповідально, усвідомлено і безпечно, у повній координації з нашими союзниками та партнерами, у яких зараз більше сил в Афганістані, ніж у нас», – пояснив президент США.

Він підкреслив: якщо після того, як США підуть з Афганістану, «Талібан» активізує свої дії, США будуть захищати себе і партнерів «усіма наявними в розпорядженні інструментами».

Контекст:

Вашингтон ввів війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Рішення підтримали близькі союзники США. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури «Аль-Каїди» й позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані завдяки усуненню від влади в Кабулі руху «Талібан». Зараз під контролем талібів – понад половина території Афганістану.

29 лютого 2020 року представники США і радикального руху «Талібан» підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. 1 травня 2021 року – це крайній термін, установлений документом.

Телеканали NBC News і CNN повідомляли, що Байден розглядав варіант продовження перебування військовослужбовців у Афганістані на пів року. Джерело CNN розповіло, що США хочуть змусити «Талібан» погодитися на це.

За даними Пентагону, зараз в Афганістані перебуває приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців. На піку, 2001-го, було 98 тис.

13 квітня 2021 року агентство Reuters писало, що Байден планує вивести решту військовослужбовців США з Афганістану до 11 вересня.

За матеріалами: Gordon

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі