Чи дійсно для рівнян штучна ялинка краща замість живої?

Чи дійсно для рівнян штучна ялинка краща замість живої?
0
Чи дійсно для рівнян штучна ялинка краща замість живої?

У рівнян є традиція - перед кожного року наввипередки обговорювати, яка ж не гарна центральна ялинка. Ну не може жива ялинка, що росла в лісі років 60–80, бути бездоганно симетричною, як на різдвяній листівці. Щороку привозять з лісу приблизно однакові ялинки, які комунальники доповнюють гілками, прикрашають іграшками, освітлюють кілометрами гірлянд. 

А тепер давайте дізнаємось про ціну від тієї установи, яка ялинку вибирала в лісі й купувала.

Ярослав Сахнюк, начальник міського управління житлово-комунального господарства:

– Штучна ялинка коштує сьогодні в 100–150 разів дорожче, ніж звичайна лісова. Питання про можливе придбання штучної ялинки ми розглядали на кількох нарадах ще влітку. Ми тоді дали доручення КП «Міськсвітло» з’ясувати ціну. Виявилося, що далеко не найкраще, а мінімально прийнятне за дизайном штучне дерево коштує 700–800 тисяч гривень. Тим часом як цьогорічну живу ялинку з лісу місто купило за 4 тисячі 800 гривень.  При такому співвідношенні ціни штучна ялинка зможе окупити себе лише мінімум через 150 років. Тим паче що всі інші видатки, пов’язані з оздобленням та ілюмінацією центральної ялинки завжди будуть однаковими: чи жива ялинка, чи штучна.

Більше того, ялинка вартістю 700–800 тисяч гривень навряд чи задовольнить смаки вибагливих рівнян, навіть якщо це не урбаністи та дизайнери. Бо справді шикарні штучні ялинки, коли ми цікавилися цим питанням напередодні нового року-2014 (тоді долар був ще по 8 гривень) коштували в різних містах України від одного до трьох з половиною мільйонів (!) гривень. Це якщо брати нову, а не б/в ялинку.

Ще один економічний аргумент: послуживши новорічною прикрасою міста, ялинкове дерево не пропадає. Комунальники після свята розпилюють його на дошки, з яких потім роблять лавочки.

А для поборників екології скажу таке: місто закуповує на свята ялинки висотою до 25 метрів, а то й вищі. Такі високі дерева мають понад 60 років, отже, вони практично віджили свій вік і їх треба спилювати. Але штатні критики навряд чи прислухаються до аргументів логіки, тому думаю, що ми ще не раз повернемося до питань ялинкової математики та дизайну.

І останнє: хіба ж не хочеться, щоб дитина біля натуральної ялинки відчула запах хвої і побачила живе дерево, а не купу поліетилену?

 

0
# Рівне # ялинка
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі