Чи стануть дороги рівнішими від зусиль активістів?

Чи стануть дороги рівнішими від зусиль активістів?
0
Чи стануть дороги рівнішими від зусиль активістів?

Стан доріг по Україні далеко навіть не хороший. Я цю тему використовую коли подорожую попуткою і водій любить поговорити. Тоді кермувальник на годину йде в монолог і я можу мовчки подивитись у вікно. А розмова стандартного типу - "в мене було якось в яму влетів", "та роблять через одне місце, а через місяць те саме", "та щоб їм там" "грабіжники", "корупція", "машинку шкода", "хай би їм...".
Я хоч і не маю власного авто, але чудово розумію обурення власників чотирьохколесих помічників. Тому спробу розібратись, що нам з цим можна зробити.


Кого це хвилює?

Більшість розмов серед водіїв незалежно від жодних статусів - лишаються балачками. Та я маю добру знайому з Яворівщини Ірину Сливку, котра близько року активно бореться в Львівській області за рівні дороги. Результати її роботи за рік це відкриті провадження по ремонту кількох доріг області, аудиторські перевірки у Службі та співпраця з НАБУ. Звільнений керівник технагляду Служби доріг у Львівській області  та керівник ДП Львівський облавтодор і керівник філії. До цього її спонукала неймовірна мотивація:

"Я вважаю наші діти не мають їздити по ямах, та у кожного з нас є право на рівні дороги.Варто добиватись фінансування, та кожен крок ремонту контролювати. Саме він спонукає дорожників не порушувати технологію та робити якісно. Кожен, не бувши експертом, може ним стати, досить лиш поцікавитись, почитати, написати звернення чи запит...і це стане першим кроком до результату,"- коментує Ірина Сливка.

Приклад п. Ірини надихає і я подумала - ну невже питання якості доріг у нашій області ніхто не контролює? І таки є такі активісти. Першим втрапив на думку Володимир Муляр. Він є депутатом Рівненської обласної ради і активно у фейсбуці позиціонує себе контролером стану доріг області. Я поцікавилась що ж його мотивує і чи вдається щось змінити:

"В депутатській діяльності мають бути як і локальні цілі та завдання - це лобіювання та відстоювання інтересів "свого" округу так і глобальна задача! Дороги - це те, що на мою думку показує на результати ефективності діяльності влади! Адже від них залежить логістика, яка є рушієм бізнесу. Від стану і якості доріг залежить чи доїде і як швидко доїде та ж "швидка" і "пожежна". Саме тому я вибрав цю тему й активно нею займаюся уже понад півтора року! Результати є, вони не 100%, проте є! Стан доріг в нашій області - близький до жахливого, бо реально в інших областях є ще гірші, та ж Житомирська область, Харківська, Тернопільська, мовчу за Луганську і Донецьку чи ту ж Чернігівську, де дороги теж бажають кращого! Як на мене є такі основні фактори неякісних доріг, "відкати" і "фірми прокладки", "перегрузи" і так звана "історична спадщина", не можна вимагати від сучасників і брати з них відповідальність за "косяки" - "попередників". Як би то страшно не звучало, але по ремонту доріг треба продовжувати з нуля. Нове керівництво, нові норми (ДСТУ), нові виконавці, бо поки що, мені як людині, що тратить багато часу і ресурсу на цю тема - це все війна з "вітряними млинами", хоча і вірю завжди в краще,"- розповідає Володимир Муляр.

Фото Володимир Муляр

 

Звісно не все одразу, але навіть маленькі зрушення можуть активізувати людей поряд. Так нещодавно висловив обурення станом міської дороги у Здолбунові депутат Владислав Сухляк. Він у свою чергу звернувся з запитом до міської влади, адже помітив свіжо-зроблений неякісний ремонт.

 

"Я просто жахнувся коли побачив, що ремонтники зробили ямковий ремонт просто похабно. Мене це вкрай розлютило, натомість міський голова Здолбунова знизує плечима. Зараз я подав запит аби вияснити хто виконавець робіт і я однозначно не дозволю аби такою дорога лишилась. Мені цікаво чим керуються взагалі люди які оплачують дану роботу, чим керуються ті хто роблять її? Я просто не розумію. Ну от якби в лікарні хірурги так виконували б операції? Це просто неприпустимо і такий лікар одразу потрапив би за грати. Чому моральні принципи цих людей дозволяють так робити свою роботу і не отримувати жодного покарання?,"- коментує п. Владислав.

 

 

Кожному під силу

Взагалі хочеться вірити, що саме активні люди стануть рушіями такої болючої теми й змінять стан речей. Та це не обов'язково мають бути обранці. Пані Ірина звичайнісінька дівчина, що вирішила - час щось змінювати. Долучайтесь до группи її адвокасі кампанії https://www.facebook.com/RoadUkraineSlyvka/ і можливо саме у нас будуть найрівніші дороги.

 

"Усі дорожники, коли бачать мене, починають робити все правильно!- це основний результат. Якби у кожному селищі та місті було б по 1 активному борцю за рівні дороги, то б у дорожників та чиновників шансів вкрасти було б набагато менше!,"- коментує Ірина Сливка і додає презентацію для новачків котрі хочуть рівних доріг.

0
Економіка # Володимир Муляр # Ірина Сливка # Владислав Сухляк # Ремонт доріг
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі