Чи задовільний стан рівненських річок?

Чи задовільний стан рівненських річок?
0
Чи задовільний стан рівненських річок?

Комплексна лабораторія спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища Рівненського обласного центру з гідромететорології проводить спостереження за станом поверхневих вод у річках Устя та Горинь. Проби відбираються щомісячно впродовж року.

За 9 місяців 2017 року стан води в річках змінювався в залежності від пори року. Наприклад, в річці Устя в жаркий літній період часто був неприємний запах, вода була мутно-зеленого кольору, були випадки мору риби у попередніх роках. Нажаль, і на сьогодні стан річки лишається незадовільним. Але з похолоданням, стан води дещо поліпшується: підвищується вміст розчиненого кисню, дещо уповільнюються процеси гниття водоростей, зникає неприємний запах води.

Сильна замуленість річки у межах міста, починаючи з озера Басів кут, невеликі глибини річки вздовж міста, скиди у річку зумовлюють ці всі негативні наслідки. У жаркий літній період практично щомісяця виявляють випадки високого забруднення азотом амонійним та азотом нітритним (це пов’язано з процесами гниття водоростей та можливими несанкціоновами скидами каналізації безпосередньо у річку, дощовими, сніговими змивами з автошляхів міста), малим вмістом розчиненого кисню у воді, що й приводить до мору риби (пов’язано з гниттям водоростей, малими глибинами, сильною замуленістю, повільною течією).

Горинь – є більш повноводною та глибокою річкою, у якій впродовж останніх років і за 9 місців 2017 року не було виявлено випадків високого забруднення. Завдяки швидшій течії, більшим глибинам річка сама себе очищує природнім шляхом. Навіть сама вода у річці Горинь не є такою каламутною як у річці Устя в межах міста. Єдиний період коли вода стає каламутною – це період дощів та танення снігу, коли разом з дощовими та талими водами з доріг змивається та потрапляє у річки пил, бруд і інші забруднювачі. Кисневий режим річки Горинь добрий, і впродовж року несуттєво коливається, навіть у місцях нижче скиду стічних вод підприємств «Азот» та Оржівського деревообробного комбінату (в районі смт.Оржів).

0
# Рівненщина # річки
Найцікавіші матеріали
У Рівному викрили та затримали наркозбувача
0
Читати далі
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі