Чи залежить вакцинація від освіти матерів?

Чи залежить вакцинація від освіти матерів?
0
Чи залежить вакцинація від освіти матерів?

Дослідження у країнах, що розвиваються, показують сильний зв'язок між освітою матерів та вакцинацією дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, дифтерія, правець, коклюш, кір і туберкульоз. Про це повідомляє BBC Україна.

Своєчасна вакцинація дозволяє запобігти смерті 25% дітей віком до п'яти років, свідчать дослідження.

Країни, що розвиваються: більше освіти, більше вакцинації

У країнах Африки, розташованих південніше Сахари, смерть дітей віком до п'яти років залишається високою.

Нещодавні дослідження імунізації у Нігерії показали, що лише 6% дітей неосвічених матерів отримували всі щеплення. А середній рівень вакцинації у країні - 24%. Схожа ситуація спостерігається і в інших країнах, де низький рівень доходів.

Дані з Індії свідчать, що чим вищий рівень освіти матерів, тим більша ймовірність повної вакцинації дітей.

Дуже велике значення, як свідчать результати дослідження, має те, чи є у матері хоча б початкова або середня освіта, оскільки діти матерів, які не отримали навіть початкової освіти, як правило, залишаються нещепленими.

Дослідження у країнах, що розвиваються, також вказують на роль інших факторів: матері, які мають кращу освіту, є більш забезпеченими та живуть у заможніших регіонах, де краща медицина.

У звіті ЮНЕСКО від 2015 року йдеться, що надання хоча б середньої освіти всім жінкам у країнах з низьким рівнем доходу означатиме, що 40% дітей, які зараз не щеплені, ймовірно, його отримають.

Розвинені країни: тенденція змінюється

Водночас у розвинених країнах взаємозв'язок між освітою та вакцинацією інший.

Американське дослідження, в якому використали дані з 2003 року щодо 11 860 дітей по всій країні, засвідчило, що матері, які мають менше 12 років освіти, більш ймовірно зроблять всі щеплення дітям, ніж ті матері, які вчились у коледжі.

Дослідники не були впевнені у причинах такого явища, але наводили такі чинники, як позитивне ставлення до потреб дітей серед латиноамериканців, які в цілому отримують менше формальної освіти, ніж інші етнічні групи в США.

Також роль грає те, що у малозабезпечених сімей, члени яких часто не мають вищої освіти, є доступ до оплачуваних державою медичних послуг.

Велике світове опитування щодо ставлення до вакцин, проведене за ініціативою Лондонської школи гігієни у 2016 році, виявило, що розвинені країни з дуже високим рівнем освіти жінок, зокрема в Європі, мали нижчі показники позитивного ставлення до щеплення.

Це частково пов'язано з тим, що освічені батьки більш схильні ставити під сумнів авторитетів, зокрема й думку медичних робітників.

Ендрю Уейкфілд (в центрі), припустив, що вакцина MMR сприяє розвитку аутизму

Ендрю Уейкфілд (в центрі), припустив, що вакцина MMR сприяє розвитку аутизму

Спалах кору у кількох європейських країнах цього року, принаймні частково, може бути пов'язаний з відмовою від щеплення дітей від кору, свинки та краснухи. Йдеться про вакцину MMR.

Рішення батьків відмовитися від щеплень найчастіше пов'язують з опублікованими в 1998 році дослідженням гастроентеролога Ендрю Уейкфілда, який припустив, що вакцина MMR може сприяти розвитку у дітей аутизму і хвороби Крона.

Припущення вченого дискредитували, публікацію відкликали, проте ця теорія досі залишається популярною в розвинених країнах.

У Франції негативне ставлення до вакцини проти гепатиту В та вірусу папіломи могло виникнути через суперечки щодо ймовірних побічних ефектів. Критики заявляють, що обидві вакцини стають причинами багатьох хвороб, включно з автоімунними захворюваннями, наприклад розсіяним склерозом.

А в Італії лідер антиелітарного руху "П'ять зірок" висловлював сумніви щодо щеплень.

Схилити до щеплень освічених батьків виявилося важче, ніж можна було б очікувати.

Як з'ясували вчені з Університету Единбургу, кампанії з розвінчання міфів можуть мати зовсім протилежний ефект.

Так, в Британії кампанії з розвінчання уявлення про зв'язок між вакцинацією і аутизмом призвели до того, що батьки ще більше почали думати, що вакцинація небезпечна для здоров'я дітей.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі