Цікаві факти з історії Успенської церкви, що у Рівному

Цікаві факти з історії Успенської церкви, що у Рівному
0
Цікаві факти з історії Успенської церкви, що у Рівному

Успенська церква у Рівному нині є діючим храмом. Вже майже три століття зберігає свою автентичність та є оригінальною пам'яткою народного дерев'яного зодчества XVIII століття. А що ж насправді відомо про неї? Сайт "ВСЕ" побував у державному архіві Рівненської області та у самій церкві, аби зібрати найцікавіше. 

Побудована церква та освячена у 1756 році. Однак, деякі рівненські краєзнавці стверджують, що на цьому місці знаходилась її попередниця. Свідченням цього є збережені давні традиції та реліквії, наприклад рукописне Євангеліє 1634 року. Особливість архітектури та побудови церкви св. Успіння Богородиці, у відсутності металевих цвяхів. Подібна технологія унікальна навіть для тих часів.

 

        

Свято-Успенська церква. листівка 30-х років ХХ ст. 

Над куполом дзвіниці розміщений стилізований хрест, у вигляді півмісяця. Його називають «Якірний хрест» або «Хрест святого Климента», від якоря на якому втопили святого мученика, папу Климента, блаженного католицької церкви та першого історичного провідника християнства на українських теренах. На думку дослідників, варіацією хреста-якоря є тризуб, що його карбував на своїх монетах великий князь київський Володимир Святославич.

 

  
"Хрест-якір" розміщений на дзвіниці церкви

У прибудові церкви досі зберігається унікальна річ «цепь устоев моральных» - ланцюг, яким у XVIII грішних парафіян приковували для публічного покаяння. Очевидно, що зараз застосовуються інші методи. Наприклад, епітимія – духовно-виправна міра, це можуть бути поклони під час богослужінь або домашнього молитовного правила, додаткові молитви, піст, милостиня, духовне читання.

За народними переказами, саме у цьому храмі перед битвою з польською шляхтою молився Іван Гонта, керівник українського гайдамацького руху, один з очільників Коліївщини.


                                                       

 Свідчення Григорія Лукашевича про Івана Гонту

У 1979 році Успенська церква отримала статус пам'ятки архітектури національного значення.

 
Дошка на стіні храму

Також, у 2001 році на подвір’ї храму було встановлено пам’ятний знак на честь відомого рослинознавця, лікаря народної медицини, одного з колишніх настоятелів храму – протоієрея Михайла Носаля.

 

пам’ятний знак на честь Михайла Носаля


Найдавніша споруда Рівного Свято-Успенська церква, у котрій за 263 роки склалася неповторна аура, все частіше притягує шлюбні пари, що воліють обвінчатися. Запрошуємо помилуватись родзинкою Рівного за адресою вул. Т. Шевченка 113.

 

0
Таблоїд # Рівне # церква # Цікаві факти
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі