Чому алкоголіки Рівненщини - це проблема лікарів швидкої?

Чому алкоголіки Рівненщини - це проблема лікарів швидкої?
0
Чому алкоголіки Рівненщини - це проблема лікарів швидкої?

Замість того, щоб рятувати людей в загрозливих для життя випадках, лікарі екстренної служби збирають по місту «падаючих» та «лежачих» п’яниць

Про небувалий сплеск випадків викликів швидкої до алкоголіків, які набравшись надмірно, буквально валяються під кущами та лавками, по під’їздах, де тільки, розповідає начальник станції швидкої допомоги Яків Вагілевич:

«35 випадків викликів на тиждень – такого ще не бувало. То під лавкою впав і лежить, то під кущем, то в підїзді. Алкозалежні люди напиваються до такої мирі, що дійти до дому не маючи змоги, падають де попало. Небайдужі дубенчани викликають швидку і медичні працівники станції швидкої змушені займатися людьми, які напиваються без міри. Медпрацівники швидкої змушені займатися алкозалежними людьми, в той час коли, необхідно було б бути на сторожі екстрених випадків».

Яків Ярославович розповів, що насправді Дубенська станція швидкої допомоги – екстрена служба, яка має виїздити у невідкладних загрозливих для життя людини випадках. Але доводиться їздити на виклики різного характеру і  в тому числі займатися алкоголіками.

Найскладніше те, що працівники станції швидкої не мають куди завозити п’янчуг, бо ж витверезник – відсутній, не має спеціалізованого відділення. А в КЗ «Диспансерно-психонаркологічне»  відділення Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення»  у м. Дубні взагалі час роботи  скорочений і працюють як заманеться.

Яків Ярославович зауважив: «У відділенні як забажають так і чинять: приймають або ні. А коли відділення закрите, медичні працівники швидкої привозять людей, що передозувалися алкоголем, прямісінько до приймальні станції, де й надають необхідну  медичну допомогу».


Сьогодні екстрена служба більш як достатньо забезпечена медикаментами.  Але лікарі не в змозі цілком вивести людину, яка передозувалася алкоголем, зі стану. Необхідно відмежувати хворого від спиртних напоїв на три дні, бо ж, окрім всього, у таких людей спостерігаються поведінкові реакції. Найкраще алкоголіків лікувати у стаціонарі з допомогою медикаментозного лікування.

«У Дубні немає де надавати медичну допомогу алкозалежним. Має бути відкрите спеціалізоване відділення. Всі проблеми переклали на станцію швидкої допомоги, яка в принципі не повинна займатися цими  питаннями. Необхідно терміново підняти питання про те, щоб комунальний заклад  «Диспансерно-психонаркологічне відділення Рівненського обласного центру психічного здоров’я знову запрацював  цілодобово і щоб там можна було надавати допомогу алкозалежиним людям, особам, які передозувалися алкоголем – цілодобово. Куди швидка має доправляти алкозалежних в той час коли заклад не працює?Я вважаю, що там має бути створено спеціалізоване відділення». – коментує начальник станції швидкої допомоги у м. Дубні.

Нагадаємо у 2013 році депутати Рівненської обласної ради реорганізували комунальний заклад “Дубенський диспансер психосоціальної реабілітації”, приєднавши до “Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення” і таким чином зекономили майже мільйон гривень бюджетних коштів на скороченні персоналу, зарплатні, медикаментів, продуктів харчування та енергоносіїв. Тоді депутати не зважали, що  диспансер обслуговував Дубно, Дубенський, Млинівський, Демидівський та Радивилівський райони. Сьогодні у місті Дубні пожинаємо плоди так званої реорганізації.

В розмові з кореспондентом Інформаційного порталу м. Дубно Яків Вагілевич наголосив, що і дубенська влада, і безпосередньо міський начальник відділу охорони здоров’я повинні взяти все це питання під контроль і врешті створити бодай  при якомусь із лікарняних закладів відділення для алкозалежних, бо перекладати цю проблему на плечі екстренної служби – неграмотно і недоцільно.

А тим часом статистика викликів до п’яниць у журналах записів на станції швидкої стрімко зростає. Лише за останній квартал кількість викликів у зв’язку з передозуванням алкоголем зросла майже вдвічі. І рятувати цих не зовсім адекватних в поведінці та залежних від алкоголю людей доводиться прямісінько в приймальні станції, де в принципі це зробити належним чином – неможливо.

За матеріалами: Інформаційний портал м. Дубно.

0
# Дубно # Рівненщина # швика # п'яниці
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі