ДАСУ Рівненщини відмазала фірму від сплати державі 1,7 мільйона за помилку під час торгів

ДАСУ Рівненщини відмазала фірму від сплати державі 1,7 мільйона за помилку під час торгів
1
ДАСУ Рівненщини відмазала фірму від сплати державі 1,7 мільйона за помилку під час торгів

Служба автомобільних доріг у Рівненський області 18 травня відмінила тендер щодо капітального ремонту автодороги на очікувану суму 338,09 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На торги щодо ремонту траси Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне на ділянці км 150+500 – км 156+700 прийшло двоє учасників: ПрАТ «Хмельницьке шляхово-будівельне управління-56» і ТОВ «Консалтинг-Буд», пише видання "Наші гроші"

«Консалтинг-Буд» 17 травня став переможцем аукціону, бо в першому раунді знизив ціну тендерної пропозиції від 338 090 000,00 грн. до 338 093,00 грн. Це в тисячу разів менше від очікуваної вартості закупівлі.

Згідно протоколу замовника, «Консалтинг-Буд» подав «розмір мінімального кроку пониження ціни» замість самої «пониженої ціни тендерної пропозиції».

У день аукціону фірма листом повідомила замовнику, що зіткнулася з технічними проблемами на сервері:

«виник збій в автоматичному розрахунку «мінімальний крок» та «сума пропозиції», що призвело до некоректного надання «ставки» та відображення «суми пропозиції» в розмірі 338 093,00 грн.»

За словами фірми, відмінити чи виправити ставку не вдалося, а отже, результати аукціону спотворені через допущену технічну помилку, в результаті якої пропозиція виявилась неконкурентною. На думку «Консалтинг-Буду», це порушило основні принципи здійснення закупівель за законом «Про публічні закупівлі».

Невідомо, чи підтверджувала компанія технічний збій якимись документами.

Отримавши лист, замовник одразу ж звернувся у Західний офіс Держаудитслужби в Рівненській області. Держаудитори відповіли у той самий день, порекомендувавши відмінити торги для

«уникнення спотворення результатів торгів та забезпечення ефективного здійснення закупівлі, дотримання принципів здійснення закупівлі в частині добросовісної конкуренції серед учасників торгів при проведенні електронного аукціону».

Замовник це і зробив наступного дня 18 травня, пославшись на неможливість усунення порушень законодавства з питань публічних закупівель.

У протоколі Тернопільської САД про відміну торгів не було сказано, які саме статті закону «Про публічні закупівлі» нібито порушені. При цьому документація тендеру передбачала внесення учасником тендерного забезпечення у вигляді електронної банківської гарантії в розмірі 0,5% від очікуваної вартості закупівлі, що становило 1,69 млн грн. Тобто учасник, який зробив неправильну ставку, мав вибір або підписати договір на помилкову суму, або відмовитись від підписання, втративши тендерне забезпечення на користь замовника.

За чинною редакцією закону «Про публічні закупівлі», технічна помилка в ціні тендерної пропозиції не могла стати підставою для відхилення учасника вже після аукціону. Такими підставами є тільки відмова учасника від підписання договору, неподання ним документів про відповідність ст. 17 закону «Про публічні закупівлі» або виявлення недостовірної інформації, що впливає на нецінові критерії оцінки, якщо такі застосовувались. Ситуація «Консалтинг-Буду» не підпадала під жодну з них. Таким чином, дії Рівненської САД за рекомендацією ДАСУ призвели до втрати 1,69 млн грн. для бюджету і в подальшому до необхідності оголошувати торги наново.

Київський «Консалтинг-Буд» належить казаху Аміру Тойимбетову і киянину Віктору Іваниці, директором є Сергій Артюшенко. За даними системи «YouControl», торік засновником був херсонець Андрій Кузнєцов, а позаторік – він же разом із киянином Олександром Савенком.

Фірма вказала у держреєстрі номер телефону 044 3532523. Його також використовує очолюване Кузнєцовим ТОВ «Теплоком-Україна», яким володіють російські ЗАТ «Керуюча компанія холдингу «Теплоком» і ЗАТ «Інтегратор енергетичного комплексу» Віктора Недзвецького.

Крім того, Кузнєцов керує дорожньо-ремонтним ТОВ «Атлас СМД Україна» дніпровця Ігоря Черненка і киянки Наталії Моторної. Остання володіє ТОВ «Шляхбудексплуатація», де її партнером донедавна був дніпровець Дмитро Володимирович Гончаров – особа з такими ПІБ позаторік очолювала Дніпропетровську САД. Нині тією фірмою з Моторною співволодіють казах Каіртай Досумов і киянин Денис Сидоренко.

Раніше засновниками «Атлас СМД Україна» була австрійська «Конкорд Інжиніринг Гмбх» і ТОВ «Інтелконсалтинг» тих же Артюшенка і Кузнєцова, Олександра Омельченка та Вадима Вержанського, а кінцевим бенефіціаром – Сергій Транс із Латвії.

«Консалтинг-Буд» орендує техніку в фірми «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» (Туреччина) і ТОВ «Казахдорстрой», асфальтобетон мало поставляти ТОВ «ВВВ Монтаж». У якості аналогічних були подані договори субпідряду зі згаданою «Атлас СМД Україна».

Керівником Рівненської САД є Петро Удовиченко, а управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області очолює Анатолій Карп’юк.

1
Наука і технології # Рівне
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі