Депутати міськради підтримали приєднання Рівного до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків

Депутати міськради підтримали приєднання Рівного до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків
0
Депутати міськради підтримали приєднання Рівного до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків

Сьогодні, депутати Рівненської міської ради підтримали проект-рішення депутатки Олени Хотенко «Про приєднання міста Рівне до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад», інформує Рівне онлайн.

Перед початком голосування депутат Анатолій Чугуєвець, попри абсолютне розуміння більшістю депутатів щодо актуальності цього питання, висловив своє обурення, мовляв, Хартія Рівності – це пропаганда одностатевих шлюбів та процитував фразу із проекту-рішення, у якій йдеться про заборону форми дискримінації та зневаги на основі раси, кольору шкіри, етнічного та соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії, політичних переконань або інших поглядів, належності до національних меншин, майнового стану, місця проживання, інвалідності, віку, сексуальної орієнтації або соціально-економічного статусу.

Очевидно, що Анатолій Чугуєвець забув, що процитоване ним із Хартії – це вимога й Конституції України: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Виступ у сесійній залі депутатки Рівнеради Оленки Хотенко був дуже емоційний. Вона говорила про те, що наше суспільство, нажаль, ще й досі не готове сприймати всіх однаково і людей розділяють за віком, статтю, повнотою в сім’ї, доходами тощо. Депутатка наголосила, що так бути не повинно й усі мають мати рівні права та можливості.

Виступ Олени Хотекнко депутати підтримали оплесками

Участі у голосуванні за цей проект-рішення не брали представники «Свободи», а от міський голова Рівного Олександр Третяк разом із представницею «Батьківщини» Оленою Нездюр та депутатом від «Рівне разом» Михайлом Жаровським – від голосування утрималися. На відміну від міського голови, його однопартійці від Євросолідарності в повному складі проголосували «за». Лише один депутат проголосував «проти» – це Анатолій Чугуєвець. Таким вчинком, по суті він заперечує Конституцію і вважає, що людей можна ображати, негативно чи упереджено ставитися до них, або позбавляти їх певних прав на підставі наявності якоїсь із перерахованих вище ознак, якщо вони, на його думку, не відповідають власним стандартам правильного. Загалом підтримали проект-рішення 29 депутатів.

Нагадаємо, рівність жінок і чоловіків є одним з основних прав усіх громадян та фундаментальною цінністю демократичної держави. Таке право має бути не тільки юридично визнаним, але й ефективно застосовуватися до всіх аспектів життя: політичного, економічного, соціального і культурного.

Цю Хартію у 2004 році розробила Рада європейських муніципалітетів і регіонів (РЄМР), членом якої АМУ є з 2002 року. Хартія, підтримана Європейською комісією, закликає місцеві та регіональні органи самоврядування взяти на себе зобов’язання використовувати існуючі повноваження і партнерства для досягнення більшої рівності своїх громадян.

Підписання Хартії дозволяє органам місцевого самоврядування публічно продемонструвати відданість принципам рівності жінок і чоловіків та зобов’язання  реалізовувати їх на території своєї діяльності. Для цього кожний орган-підписант розробляє план дій для досягнення рівності, у якому визначено пріоритети, дії та ресурси для їх реалізації.

Європейську Хартію Рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад прийняли практично усі міста Європи. В Україні цей рух теж відбувається активно і вже багато міст прийняли Хартію.

За посиланням можна ознайомитися з дорожньою картою розробки плану дій після приєднання міста до Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, існуючі форми дискримінації та зневаги, протидію гендерним стереотипам та гендерно обумовленому насильству і про те, як розв’язувати усі ці проблеми.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі