Депутати Рівненської облради підтримали звернення лісівників реформування лісового господарства

Депутати Рівненської облради підтримали звернення лісівників реформування лісового господарства
0
Депутати Рівненської облради підтримали звернення лісівників реформування лісового господарства

Депутати Рівненської обласної ради звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо Стратегії реформування лісового господарства України.

«Лісове господарство – стратегічно важлива галузь для Рівненської області, де ліси мають не лише екологічне, соціальне, а й господарське значення. Від діяльності державних лісогосподарських підприємств залежить соціально-економічний розвиток місцевих територіальних громад. Лісгоспи сприяють наповненню місцевих бюджетів, забезпечують робочими місцями сільське населення, дають гарантований соціальний захист своїм працівникам та членам їх сімей, допомагають вирішувати низку інших соціальних проблем»,

- йдеться у зверненні, яке підтримали 45 обласних обранців. Серед головних прохань - відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». Адже цей документ не проходив громадського обговорення, не погоджений з Профспілкою та схвалений без представлення і обговорення на засіданні Уряду. У цій Стратегії, яка йде в розріз з іншими реформами в Україні, зокрема щодо децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, вбачається спроба приватизувати ліси в Україні та знищення галузі лісового господарства. Її прийняття ставить під загрозу питання екологічної та соціально-економічної безпеки в державі.

Нагадаємо, схвалення цього урядового документу викликало обурення серед працівників лісового господарства, які  28 листопада 2017 вийшли на мітинги про всій Україні. 

 

Звернення 

Рівненської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо Стратегії реформування лісового господарства України

Лісове господарство – стратегічно важлива галузь для Рівненської області, де ліси мають не лише екологічне, соціальне, а й господарське значення.

Від діяльності державних лісогосподарських підприємств залежить соціально-економічний розвиток місцевих територіальних громад. Лісгоспи сприяють наповненню місцевих бюджетів, забезпечують робочими місцями сільське населення, дають гарантований соціальний захист своїм працівникам та членам їх сімей, допомагають вирішувати низку інших соціальних проблем.

Безперечно, що в сучасних умовах реформування лісового господарства є вимогою часу. На загальноукраїнському рівні над цим завданням працювала робоча група з фахівців лісового господарства, науковців, представників громадських організацій, яка враховуючи досвід європейських країн та українські реалії, напрацювала Стратегію реформування лісового господарства. Цей документ визначав системний напрям розвитку лісового господарства на найближчі роки. Де пріоритетами були збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток, а також розмежування господарських і контролюючих функцій, створення ефективної моделі державного управління лісами і збереження висококваліфікованих працівників.

Однак на засіданні уряду 15 листопада 2017 року було схвалено зовсім іншу Стратегію, у якій передбачено створення суб'єкта господарювання, управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України. Документ не проходив жодного громадського обговорення, не погоджений з Профспілкою та схвалений без представлення і обговорення на засіданні Уряду. У цій Стратегії, яка йде в розріз з іншими реформами в Україні, зокрема щодо децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, вбачається спроба приватизувати ліси в Україні та знищення галузі лісового господарства. Її прийняття ставить під загрозу питання екологічної та соціально-економічної безпеки в державі.

У зв’язку з цим просимо:

1. Відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року».

2. Взяти за основу проект «Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року» розроблений фахівцями лісової галузі, міжнародних експертів та всіх зацікавлених сторін з подальшим доопрацюванням та широким обговоренням в суспільстві та узгодженням з галузевою Профспілкою.

3. Відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств галузі.

4. Унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію.

5. Відновити фінансування бюджетної програми 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів» на 2018 рік в сумі не менше 730 млн.грн., що складає 30% від потреби; при формуванні бюджету на 2018 рік передбачити фінансування по коду програми 2805020 «Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства» в обсязі 25 млн.грн;

6. Прискорити внесення змін до відповідних законодавчих актів з метою фінансового врегулювання діяльності галузі та створення Лісового фінансового фонду.

7. Передбачити пряме підпорядкування Держлісагентства Кабінету Міністрів України та виведення його з під координації Міністра аграрної політики та продовольства України.

8. При прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» визначити Державне агентство лісових ресурсів України головним розпорядником бюджетних коштів.

9. Терміново внести зміни до Санітарних правил в лісах України з метою забезпечення своєчасного проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

10. Ввести єдиний електронний облік для всіх постійних лісокористувачів.

11. Врегулювати питання методичного забезпечення виконання вимог законів України «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», які стосуються лісового господарства, і мінімізацію негативних наслідків їх реалізації для лісової галузі.

12. Терміново внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект нормативно-правового акта «Про порядок реалізації деревини» підтриманого Громадською Радою Державного Агентства лісових ресурсів України від 
11 березня 2017 року.

13. Терміново переглянути Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який фактично зупиняє всю промислову діяльність в Україні.

14. Прискорити призначення нового керівника Державного агентства лісових ресурсів.

0
# Рівненщина # Рівнеліс
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі