Закриті пляжі заборонили на законодавчому рівні, та чи торкнеться це рівненских водойм?

Закриті пляжі заборонили на законодавчому рівні, та чи торкнеться це рівненских водойм?
0
Закриті пляжі заборонили на законодавчому рівні, та чи торкнеться це рівненских водойм?

Верховна Рада прийняла Закон, згідно з яким всі громадяни України відтепер мають законне право на безперешкодний доступ до узбережжя водних об'єктів загального водокористування. Рішення було підтримано 314 народними депутатами. Відповідно, тепер всі огорожі або інші конструкції, що перешкоджають вільному доступу громадян до узбережжя водних об'єктів – повинні бути демонтовані. Вочевидь, зміни в законодавчому полі торкнуться також місцевих популярних та впорядкованих місць відпочинку біля води у Рівному. Як саме? Давайте розбиратись.

Йдеться про Закон №0869 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування». Цей законопроект був ухвалений у першому читанні Верховною Радою VIII скликання ще в 2015 році.

Аби уточнити деякі «нюанси» законопроекту, ми вирішили звернутись за консультацією до Керівника адвокатського бюро «Клекотка і партнери», адвоката Юрія Клекотки, котрий дав нам коментар з цього приводу:

Фактично, законодавчі зміни не є чимось новим, та таким, що кардинально змінює взаємовідносини між суб’єктами землекористування та громадянами. У нас і раніше діяла стаття 13 Конституції України, яка  декларувала, що земля, її надра, є власністю народу України. У нас і раніше діяла стаття 88 Водного кодексу України, у якій було зазначено, що землі прибережних захисних смуг перебувають у державній та комунальній власності та в них  облаштовуються пляжні зони для безперешкодного та безоплатного користування. Разом з тим, наше законодавство залишає багато прогалин та  регуляторних недоопрацювань, що, відповідно, дає можливості для подвійного трактування та знаходження обхідних шляхів.

Там, де така можливість є – завжди нею скористаються. Так завжди було і буде.

Єдиний спосіб навести лад у будь-якій сфері – це встановити чіткі рамки, що робити можна, а що – ні. У випадках коли ні – повинна бути відповідальність за порушення встановленого порядку, що і пропонується  вищезазначеним Законом. Зміни в статті 110 Водного кодексу та статті 60  Кодексу України про  адміністративні правопорушення передбачають встановлення адміністративної відповідальності за неправомірне обмеження безперешкодного і безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування. Практика встановлення загороджень та звернення плати за вхід на пляж,  доступ до якого має бути відкритий – це грубе правопорушення. Ще однією дуже цікавою новелою законодавчихзмін є те, що перешкоджання такому доступу громадян до водойм є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право  надане юридичним або фізичним особам. Це дасть змогу ефективно боротися з такими випадками, як, зокрема, зроблено поблизу парк-готелю «Швейцарія», що біля Рівного. Цю практику потрібно припинити, але для цього громадяни повинні знати,що їх права порушують і вміти захистити їх
, –  розповідає юрист Юрій Клекотка.

До речі, про «Швейцарію», яка є одним із найпопулярніших місць для відпочинку з водоймами у рівнян. Ми перевірили, чи справді озеро і пляж є загальнодоступними, адже в закладі за його відвідування просять заплатити.

На фото – пляж парку-готелю Швейцарія.

Відкриваємо Публічну кадастрову карту України, на якій оприлюднюються дані з публічного земельного кадастру і.. 

Так. Пляж та озеро закладу «Швейцарія» знаходяться у державній власності. А отже, взяття плати за відпочинок на пляжі поблизу парк-готелю нічим не виправдане та є незаконним. Пляж є загальнодоступним.

Не оминемо і тему Басового Кута, де через раз можна зіштовхнутись з таким поняттям, як «приватний пірс». І так, це зараз серйозно. Прогуляйтесь околицями озера – ви побачите чимало таких огорож. Де «власники» женуть в шию всіх, хто хоче на нього зайти, аргументуючи неіснуючою «приватною власністю».

На фото – озеро Басів Кут з висоти. І, так. Деякі мешканці будинків і справді мають тут огорожені пірси. «Незаконно-свої» пірси. 

То де ж рівнянам купатись влітку? (Чи взимку, для любителів екстриму)

Ось вам список озер, ставків та річок у Рівненській області, куди відтепер, згідно Закону, люди мають право безперешкодно поїхати на відпочинок:


– Ставок біля готельного комплексу «Швейцарія» у селі Обарів Рівненського район;

– Річка Горинь біля дитячого табору «Електронік-Рівне», що у селі Кустин Рівненського району;

– Річка Устя, громадсткий пляж у Здолбунові, вулиця Старомильська;

– Ставок у Здолбунові на вулиці Шевченка;

– Ставок у Здолбунові на вулиці Заводській;

– Пляж річки Случ  у Сарнах;

– Пляж озера Басів Кут у Рівному;

– Пляж річки Іква у Млинові; 

– Пляж Хрінницького водосховища на річці Стир;

– Пляж Білого озера;

– Пляж на річці Горинь у Дубровиці. 

У всіх цих водоймах громадяни мають законне право безперешкодно купатись. Звісно, у деяких з цих пляжів досі є огорожа, втім, відповідно до Закону – тепер її мусять зняти, а доступ до водойми зробити вільним для всіх.

До речі, Закон не стосується приватних рибальських ставків за умови, якщо власник придбав землю та викопав на ній ставок.

До слова, у 2015 році з такими «приватними» пляжами вів боротьбу і екс-голова Одеської ОДА – Міхеіл Саакашвілі.

Він очолив фронт боротьби з парканами навколо одеських пляжів, втім, ця ініціатива швидко згасла.

Наразі невідомо, як саме новоприйнятий Закон вплине на подальший розвиток місць для відпочинку рівнян на воді та покращенню інвестиційного клімату в цій сфері. Втім, ми будемо й надалі спостерігати за ситуацією навколо закритих та «приватизованих» пляжів.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі