Дзеркало громадського бюджету: чому голосування рівнян дійшло до "каруселей" і адмінресурсу

Дзеркало громадського бюджету: чому голосування рівнян дійшло до
0
Дзеркало громадського бюджету: чому голосування рівнян дійшло до "каруселей" і адмінресурсу

Народ обирає ту владу, на яку заслуговує. Це твердження відомої приказки можна навіть розширити. Бо виборці зазвичай тільки говорять про прагнення змінити владу, обрати щось не таке, європейське. А по факту -  обирають те, що більш знайомо, ближче і зрозуміліше. Краще гірше, але своє. Не всі однакові, звичайно, але стійка, необхідна для результату більшість робить саме так. І дивляться такі люди у виборчий бюлетень як у криве дзеркало, а обирають в підсумку когось хоч трохи віддалено схожого на себе.

Бюджети участі – за задумкою мають стимулювати людей до прийняття рішень в своєму місті, вчити їх не тільки критикувати, а й пропонувати ідеї та бути співвідповідальними за їх вирішення.   У місті за проекти громадського бюджету голосують вже третій рік поспіль. Попри ріст популярності громадського бюджету у Рівному, щороку з’являється все більше проблемних питань.

На третьому році громадського вибору проектів  все стає схожим на звичайні українські вибори. З всіма атрибутами. Ми вже бачили вкидання пачки бюлетенів, голосування за ті чи інші проекти мало не в примусовому  порядку, дорогі агітаційні листівки, агітаційна матеріали «на правах реклами» в ЗМІ, підвезення виборців автобусами для «каруселі», участь у подачі проектів депутатів та кандидатів в мери та депутати. І що характерно - найбільшими «зборщиками» голосів  стали навіть не проекти депутатів, а спортивні майданчики для шкіл. Хтось з батьків на Facebook навіть жалівся, що батьків мало не  змушують йти і голосувати.

Якщо так далі піде – то скоро, для того щоб виграти у виборах проектів, треба буде витратити часу, ресурсів і зусиль на суму більшу чим сам проект.

А ще, поки що більшість проектів громадського бюджету не є надто оригінальними чи неординарними. Нового дихання  і свіжого незамуленого погляду на вирішення проблем міста в проектах справді небагато. Фактично відсотків 70 проектів – це закривання дірок у сфері освіти, спорту чи ЖКГ, куди не вистачає грошей звичайного бюджету. Чимало порцій критики отримували свого часу інноваційні проекти – наприклад, дерева з сонячними батареями та лавки біля музею. І критикували їх в мережі не менш завзято, ніж фонтан та інші ініціативи міського голови.

Але… Та картина, яку ми маємо,  - це не погано. Адже новий інструмент участі громади в прийнятті рішень просто показав той рівень, який є насправді. Як рівняни ухвалюють рішення на виборах, так само обирають і проекти громадського бюджету. Таке собі дзеркало реального стану речей.

І кричати «зрада» тут варто в останню чергу. Треба допрацьовувати положення про громадських бюджет, ставити якісь обмеження, більше працювати з потенційними авторами проектів та тими хто за них голосуватиме.

Впроваджувати бюджетну культуру в маси – не простіше ніж тягнути з болота бегемота. Але «лупати цю скалу» дуже потрібно.

 

0
Політика Наука і технології # Громадський бюджет
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі