Фахівці «Рівнегазу» розповіли, яких змін очікувати рівнянам через роздільні рахунки за блакитне паливо

Фахівці «Рівнегазу» розповіли, яких змін очікувати рівнянам через роздільні рахунки за блакитне паливо
0
Фахівці «Рівнегазу» розповіли, яких змін очікувати рівнянам через роздільні рахунки за блакитне паливо

З січня 2020 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення виділити плату за розподіл газу із загальної платіжки.

22 січня в АТ «Рівнегаз» відбулася пресконференція комерційного директора Віктора Осницького, який розповів журналістам про доцільність виокремлення плати за розподіл та зміни, що відбулися.

Відтак, за словами Віктора Осницького, жителі Рівненської області отримуватимуть дві платіжки за використане блакитне паливо: одна – за сам газ, як товар, друга – за його доставку.

Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного споживача. Розмір плати залежить від конкретного обсягу споживання та тарифу, який встановлено НКРЕКП. Сама ж вартість природного газу протягом січня-квітня 2020 року складатиме 6,9139 гривень за 1 кубічний метр газу. Однак це без врахування тарифу на доставку природного газу.

– За основу при визначенні обсягу споживання береться кількість спожитих кубометрів газу впродовж попереднього «газового року». Це період часу з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Сума спожитих за рік кубів газу, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Згідно з рішенням НКРЕКП з 1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно для АТ «Рівнегаз» встановлено тариф на розподіл в розмірі 1,20 гривень за 1 метр кубічний на місяць (з ПДВ). З 1 липня 2020 року – у розмірі 1,38 гривень за 1 метр кубічний на місяць (з ПДВ), – розповів Віктор Осницький.

Скажімо, родина, яка користується газовим котлом та плитою, споживає за рік 2 тисячі кубометрів газу. Для того, аби визначити тариф за доставку блакитного палива, потрібно 2 тисячі кубометрів помножити на 1,20 та поділити на 12 місяців: 2000х1,20/12=174. Саме таку суму – 200 гривень – потрібно заплатити за транспортування газу за місяць. З липня потрібно замість 1,20 ставити 1,38 грн.: 2000х1,38/12=230.

Якщо родина користуються тільки газовою плитою і річний обсяг споживання газу у неї складає 150 кубометрів газу. В такому випадку потрібно 150х1,20/12=15грн. Саме таку суму щомісяця платитимуть споживачі за доставку газу з січня по липень 2020 року. З липня річне споживання газу потрібно буде множити на 1,38: 150x1,38/12=17,25 грн.

Побутові споживачі, які використовують природній газ менше 9 місяців, отримають платіжки на доставку, сума в яких визначається на рівні планових об’ємів відповідно до Кодексу газорозподільних мереж та в залежності від групи споживання.

В випадку відсутності лічильника газу (в області без лічильників 4,1% споживачів) плата за доставку газу буде розраховуватись також відповідно до обсягу використаного газу за минулий «газовий рік» та затвердженого тарифу на доставку. Обсяг спожитого газу споживачам без газових лічильників, розраховується згідно норм споживання газу, затверджених КМУ. Окремі рахунки за доставку та постачання природного газу будуть отримувати всі клієнти АТ «Рівнегаз».

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі