Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища

Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища
0
  • Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища
  • Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища
  • Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища
  • Форум майбутнього: у Рівному є багато можливостей для ІТ-середовища

Подебатувати щодо розвитку нашого міста зібралися підприємці, програмісти, ахітектори та забудовники. Усі разом шукали відповідь на запитання “Чи є у Рівного реальні шанси стати “Кремнієвою Долиною” України?”

Почути аргументи “за” і “проти” у новому для Рівного форматі Оксфордських дебатів у вихідні запропонувала рівнянам компанія “Fine City Development”.

Тема, до слова, обрана не випадково. Нині в Україні певною мірою склався стереотип, що ІТ-кластер і повноцінна ІТ- екосистема навколо нього – це реальність лише для українських міст мільйонників. Тому організаторам “Форуму майбутнього. Файне місто” стало цікаво дослідити питання чи є перспектива створення ІТ-середовища в обласному центрі на кшталт нашого міста.

За правилами дебатів учасники розділился на дві команди - одні доводили, що у Рівного є всі можливості для створення у місті IT-кластеру, а інші наводили аргументи на противагу. А журі, до якого увійшли секретар міської ради Сергій Паладійчук, заступник міського голови Віталій Герман, підприємець Олег Каштан, Сергій Сидорчик із компанії “SoftServe” тощо, оцінювали думки учасників кожної команди.

Варто зауважити, що поділ на команди був доволі умовним - кожен із учасників дебатів своєю діяльністю уже докладає зусиль для створення у Рівному потужного ІТ-середовища. Власне, забігаючи наперед, це підтвердилося й оцінками журі, яке зафіксувало нічию (хоча після першого раунду команда “проти” вела у рахунку з перевагою у 3 бали). 

Наприклад, “Fine City Development” наприкінці 2016 року розпочала будівництво у Рівному цілого кварталу “Басів схил”. За словами директора компанії-забудовника Євгена Щербакова, це перший крок до створення IT-екосистеми у місті. “Fine City” реалізовує нову урбаністичну концепцію, що допомагає креативити, захищає.

- Американський урбаніст Оскар Ньюман через дослідження виявив, що рівень безпеки в місті залежить від того урбаністичного простору, наскільки він дружній, відкритий, наскільки він створює середовище, що допомагає творити, розвивати бізнес, налагоджувати зв’язки. Тому в нашій компанії ми вважаємо, що IT-кластер у Рівному з’явиться від якісного девелопменту. Тобто такого, що буде зосереджений не на будівництві квадратних метрів, а такого, що створює нове середовище: відкрите, дружнє, що є передумовою створення безпеки і, відповідно, креативного простору для розвитку. Наш перший проект - мікрорайон “Басів схил” - орієнтовано на те, щоб через якісний девелопмент посприяти створенню IT-кластера у Рівному. Задля цього у нас усе є: бізнес, аеропорт, університет забепечить кадрами, добре транспортне сполучення, - навів свій аргумент “за” Щербаков.

Засновник та керівник проекту “Креативний Квартал” Ілля Кенігштейн у свою чергу вважає, що будь-які спроби створити креативного-, IT- чи будь-якого іншого кластеру зіштовхуються з реаліями - наприклад, нечищеними дорогами.

- Мені видається, що для того, щоб Рівне рухалося у цьому напрямку, треба розпочати з базисних речей - треба створити середовище. І діяти тут необхідно з розумінням стратегії розвитку міста, - зауважує київський підприємець.

Із Кенігштейном згоджується рівнянин Олександр Лазарчук із IT-компанії “SoftServe” - у місті справді наразі немає умов для програмістів. Наприклад, житло - вибрати немає із чого: або радянське планування, або воно будується у незручному місці. Проте, на думку Лазарчука, можливостей у Рівного достатньо.

- У Рівному є всі можливості для створення комфортного середовища для IT-шників. Особисто я був у багатьох країнах і бачив, як там у містах облаштовано це питання. Якщо порівнювати Рівне із оточуючими містами, то ми маємо більше переваг. Із фінансової точки зору у нас простіше щось збудувати. Збудувати інфраструктуру й обігнати інші міста. До всього у Рівному є університет, який щороку випускає хороших IT-спеціалістів і компанії, що надають послуги із навчання комп’ютерним наукам, - перелічує переваги Лазарчук.

Євген Щербаков вважає, що проблема із вибором житла для IT-спеціалістів у Рівному зникне, коли буде збудований “Басів схил”.

-  Ми хочемо змінювати стандарти, підходи - у цьому наша місія. Ми уже думаємо про створення такого собі кампусу, комфортного місця для ко-лівінга (спільного проживання. - Прим.ред.). Хочемо розвивати оренду житла. Якісного, що не падає у ціні, яке можна продати-купити, - говорить Щербаков.

Рівненський ІТ-підприємець Тарас Тарасов, який свого часу залишив Рівне, але згодом повернувся на терени України, у своєму виступі говорив про потреби ІТ-шників.

- П’ять років тому я повернувся в Україну, і обрав Рівне для проживання, бо місто для дітей комфортне. Але нині довелося переїхати до Києва, бо хочу дати найкращу освіту дітям, а Рівне з цим не справляється. ІТ-шники - люди з такими ж потребами, як у всіх. Однак у нас є велика перевага - більша свобода пересування по світу, - наголошує на необхідності розвитку усіх сфер Тарасов.

Двоє учасників дебатів - львівські архітектори Андрій та Тарас Бєляєви - за примхою модераторів опинилися у різних командах. Брати займаються проектуванням мікрорайону “Басів схил”.

Андрію Бєляєву довелося шукати аргументи “проти”. Саме тому, на його переконання, не можливо створити рай в окремому місці. Потрібно будувати не якийсь анклав, а щось, що буде дещо кращим, ніж оточуюче довкілля. Інакше ризикуємо поділити рівненську громаду на соціальні класи.

У свою чергу Тарас Бєляєв протиставляв опонентам аргументи “за”. На його думку у Рівному треба використовувати принцип “насіннєвої бомби” - насіння огортають кулькою з поживних речовин і мінералів, що збільшує його шанси прорости. Пізніше пагін у своєму розвитку буде підживлювати сам себе. Власне мікрорайон “Басів схил” і має стати такою “насіннєвою бомбою” для Рівного.

Таким чином, підбиваючи підсумок, іще раз нагадаємо, що в результаті дебатів журі зафіксувало нічию. Так, нині у Рівному є проблеми з інфраструктурою, іншими системними речами як якісна освіта, місця для розвитку особистостей, розмаїття культурних подій тощо. Однак, разом із тим, у Рівному є багато можливостей, великий потенціал інвестиційної привабливості і шанси бути містом, комфортним для проживання ІТ-спеціалістів.

На правах реклами

0
Наука і технології # Євген Щербаков # Сергій Гемберг # Басів схил # Fine City Development # ІТ-кластер
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі