Французька журналістка для рівнян розкриє таємниці життя єврейських дівчат у війну

Французька журналістка для рівнян розкриє таємниці життя єврейських дівчат у війну
0
Французька журналістка для рівнян розкриє таємниці життя єврейських дівчат у війну

До «Місяця документального кіно», який проводять у всьому світі, Альянс Франсез підготував цікавинки і рівнянам. Два вечори підряд у Рівному транслюватимуть фільми французькою, а  також обіцяють лекції з цікавими іноземцями. Вхід на усі ці заходи є вільний.

Сьогодні, 20 листопада, запрошують на перегляд фільму «Тим, що прийдуть після нас» (Франція, 2013 р., 53 хв.) мовою оригіналу з українськими субтитрами та дискусію за участю головної героїні фільму Єви Бюшвальд.

«Через сімдесят років після Голокосту Єва Бюшвальд приїздить до Ковеля – рідного міста її родичів по лінії матері. Ми разом з нею здійснимо цю подорож, то поринаючи у минуле, то повертаючись до сьогодення, спілкуючись з живими та згадуючи померлих. Ми вирушимо на пошуки її двоюрідного діда, вбитого німцями у 1942-му році. Це розслідування приведе нас слідами ковельських євреїв туди, де вони жили, і туди, де їх було вбито. У Ковелі не залишилося сьогодні жодного сліду їхнього перебування, жодної ознаки, яка б нагадувала про скоєні в цьому місті злочини», – розповідають в Альянс Франсез у Рівному.

Захід розпочнеться о 18:00 у книгарні «Є» на вулиці Короленка, 2. Там само наступного дня, о тій же годині відбудеться зустріч із журналісткою телеканалу «France 24» Стефані Труяр. А також покажуть фільм «Якщо я колись повернусь. Віднайдені листи Луїзи Піковскі».

У 2010 році під час переїзду ліцею ім. Жана де Лафонтена, що був розташований у 16-му окрузі Парижа, у старій шафі були знайдені листи та фотографії, які були заховані там упродовж багатьох десятків років. Вони належали колишній учениці ліцею українського походження – Луїзі Піковскі.

Дівчинка листувалася зі своєю вчителькою. Останній лист був датований 22 січня 1944 – днем, коли її заарештували разом з родиною. Після ув’язнення у концтаборі в Дрансі батько, матір та четверо дітей були депортовані до Аушвіца. Звідти вони вже не повернулися.

Дізнавшись про цю знахідку, журналістка каналу «France 24» Стефані Труяр взялася допомогти викладачці навчального закладу Халіді Хатчі відтворити життєвий шлях дівчинки. За документами Луїзи вони знайшли свідків, віддалених родичів та колишніх учнів ліцею. В результаті у пам’ять про маленьку Луїзу зняли фільм, який і покажуть рівнянам. Окрім Рівного, прем’єра цієї стрічки відбудеться у восьми містах України.

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі