Газовий слід у водопроводі рівненського сміттєзвалища

Газовий слід у водопроводі рівненського сміттєзвалища
0
Газовий слід у водопроводі рівненського сміттєзвалища

По кілька разів на рік рівненський сміттєвий полігон, що поблизу села Бармаки, горить. Висока загазованість звалища ускладнює гасіння пожеж, і часто боротися з вогнем доводиться по кілька днів. Цього року з міського бюджету Рівного виділили кошти, аби на сміттєзвалищі був принаймні власний водогін. Мають пробурити свердловини, встановити контейнери для зберігання води та прокласти кілька сотень метрів водопроводу. На усе – понад чотири мільйони гривень, які успішно на відкритих торгах розіграли між собою дві сестринські компанії, пов’язані із керівництвом «Рівнегазу».

Piccy.info - Free Image Hosting (Фото – ГУ ДСНС у Рівненській області)

 

Територія рівненського сміттєзвалища займає більше 22 гектарів і на сьогодні нараховує більше 5 млн. кубометрів захоронених відходів. Артсвердловини буритимуть при в’їзді на полігон, неподалік контрольно-пропускного пункту. Біля них встановлять насосну станцію, дві ємності по 50м2 та прокладуть два трубопроводи з гідрантами на 500 метрів вглиб сміттєзвалища. Piccy.info - Free Image Hosting

Водогін нам потрібен на випадок пожеж, - коментує директор комунального підприємства Рівненської міської ради «КАТП-1728», яке опікується сміттєзвалищем, Ростислав Кралюк. – Наразі воду ми беремо на сміттєсортувальному заводі (ТОВ «Укреко-Індастрі» - Ред.), але завод заявив, що хоче збільшувати потужності і що матиме більші потреби у воді. До будівництва сміттєсортувального воду набирали на льонокомбінаті, що займало багато часу. А навіть якщо полігон за 20 років закриють, небезпека виникнення пожеж буде, тож незалежний від будь-кого водопровід нам потрібен. Окрім того, ми проходимо ліцензування на послугу з захоронення відходів. Серед вимог – встановлення дизбар’єру, дегазація сміттєзвалища, ваги та пожежна безпека, яка включає і наявність водогону.

7 липня КАТП-1728 оголосило торги на Prozorro на будівництво водопроводу. Очікувана вартість робіт, відповідно до проектно-кошторисною документації, мала скласти 4,36 млн. грн.

Документи на конкурс подали тільки два підприємства – ТзОВ "Фірма Опорядрембуд" та ТОВ "БК Домінант". Обидві фірми навіть не торгувалися. Зі стартово низькою ціною перемогу в аукціоні здобула «Опорядрембуд», запропонувавши 3,12 млн. грн. за роботу.

 

Piccy.info - Free Image Hosting

Конкурсний комітет визнав «Опорядрембуд» переможцем торгів, проте протягом п’яти днів фірма не надала потрібних для підписання договору документів.

-Відповідно до статті 17 закону України «Про здійснення державних закупівель» фірма, яку визнали переможцем торгів, повинна для підписання договору надати певний перелік документів. «Опорядрембуд» їх не надала, - коментує економістка КАТП-1728 Валентина Тишкун. – Ми зв’язувалися з підприємством. Нам сказали, що не можуть надати документи з певних своїх причин і відмовляються від підписування договору. Хоча нам дуже подобалася їхня ціна.

«Опорядрембуд» навіть погодилася розпрощатися із заплаченими на рахунок КАТП-1728 21,8 тис. грн. – так званим тендерним забезпеченням. Замовник торгів виставив умову, що учасники аукціону, «аби довести їх платоспроможність та добропорядність», повинні сплатити 0,5%  від вартості робіт.

За словами п.Тишкун, законодавство дозволяє замовнику торгів встановлювати таку вимогу. Що цікаво, тим, хто програє, кошти повертають. Але не фірмам, які виграють і відмовляються від підписування договору. Понад 20 тис. грн. «Опорядрембуду» залишилися на рахунку КАТП-1728 (до слова, таку вимогу юристи ГО «За чесний тендер» вважають дискримінаційною, оскільки вона могла відлякати потенційних учасників).

Piccy.info - Free Image Hosting

Ми намагалися взяти коментар у директора «Фірми Опорядрембуд» Романа Симонюка, проте він двічі просив перетелефонувати йому пізніше, почувши про причину дзвінка, а потім припинив відповідати на дзвінок.

Piccy.info - Free Image Hosting

 

Відмовилися від перемоги, бо фірма – сестринська?

15 серпня КАТП-1728 підписало договір про будівництво водопроводу із ТзОВ «БК Домінант», що на торгах виставило суму у 4,18 млн. грн, тобто на мільйон вищу за «Опорядрембуд». Фірми, які «змагаються» між собою на багатьох тендерах на Рівненщині, фактично розіграли мільйон гривень міського бюджету Рівного. Якби на конкурс було подано більше пропозицій, від перемоги, найімовірніше, ТзОВ «Фірма Опорядрембуд» не відмовлялася б. Але за відсутності конкурентів вигідніше було пропустити дорожчий «Домінант».

І «Опорядрембуд», і «Домінант», а також «Рівнеагроспецмонтаж» належать до так званих «недубасівських фірм» – лінія їхніх засновників веде до директора ПАТ «Рівнегаз» та екс-депутата облради Петра Дубаса, пов’язані з яким фірми до Революції Гідності були одними з найбільших в області освоювачів бюджетних коштів. Після 2014-го брати участь у торгах згадані фірми стали значно рідше, поступившись компаніям, які пов’язували із недавно звільненим першим заступником голови Рівненської ОДА Юрієм Приварським та родиною бізнесменів Фалко.

Поява на будівельному ринку минулого року «Домінанта» та його активна участь у торгах, може свідчити про бажання власників компаній повернутися до активного освоєння бюджетних коштів.

«Домінант» зареєстрований на вулиці Будівельників,7. Таку ж адресу має «Рівнеагроспецмонтаж», а «Опорядрембуд» (про пов’язаність між собою «Опорядрембуду та «РАСМ» писали «Наші гроші») розташований по сусідству – у будівлі під номером 5. У ній же, за даними з документів, які подав на торги «Домінант», останній також має офісні приміщення.

Piccy.info - Free Image Hosting

За даними держреєстру, «Домінант» було створено у квітні 2016 року. Співзасновниками підприємства є мешканка села Губків Березнівського району Тетяна Миколаївна Вознюк, яка внесла до статутного фонду 1,26 млн. грн., та мешканець села Вересневе Рівненського району Владислав Володимирович Кучман, який офіційно вклав у підприємство 840 тис. грн.

Пан Кучман є чинним працівником ПАТ «Рівнегаз». Зокрема, він вказаний як контактна особа «Рівнегазу» на сайті Prozorro.

Piccy.info - Free Image Hosting

Під час телефонної розмови Владислав Кучман підтвердив, що він є співзасновником «Домінанта» і одночасно працівником «Рівнегазу».

-Я тільки є співзасновником, але у мене на підприємстві є директор, людина більш компетентна, - зазначив п.Кучман на прохання розповісти про участь «Домінанта» у торгах на будівництво водопроводу на сміттєзвалищі. Відповідати на запитання про пов’язаність його фірми з «Опорядрембудом» Владислав Кучман відмовився.

-Чому маю розповідати? Не хочу зараз давати про це коментарі, - заявив журналістові.

Piccy.info - Free Image Hosting

(Владислав Кучман (зліва) з співробітниками «Рівнегазу». Фото – з його сторінки у соцмережі Facebook)

Директор «Домінанта», 35-річний підприємець з Гощанського району Мирослав Яковчук, на запитання, чи фірма прокладатиме водопровід сама, а чи найматиме субпідрядника, заявив: «Буде видно».

-Немає у нас ніяких зв’язків з «Опорядрембудом», - запевняє Мирослав Яковчук. – Не знаю, хто про що говорить, але думаю, що співзасновники підприємств між собою не пов’язані. Я з директором «Опорядрембуду» хіба на вулиці вітаюся.

Втім, запевнення п.Яковчука можна піддати сумніву. Нині ТзОВ «Фірма Опорядрембуд» зареєстроване на  Ірину Дмитрівну Максимчук та Оксану Олексіївну Ляльчук, проте одним з перших офіційних власників фірми була Тамара Дубас, дружина Петра Дубаса, керівника Владислава Кучмана у «Рівнегазі». Саме пані Дубас у 2011 році разом з іншими на той час двома співзасновниками – Романом Мельником та Любов Ясельською – давала згоду, аби підприємство очолив Роман Симонюк. Окрім того, нинішня співвласниця «Опорядрембуду» Ірина Максимчук – з того ж села, що і співвласниця «Домінанта» Тетяна Вознюк – Губкова Березнівського району.

Piccy.info - Free Image Hosting

Piccy.info - Free Image Hosting

Як писали «Наші гроші», Оксана Ляльчук  упродовж чотирьох років була співзасновницею «Рівнеагроспецмонтажу», а Ірина Максимчук, за неперевіреними даними, є сестрою Романа Мельника, нинішнього співвласника та директора «Рівнеагроспецмонтажу», а заодно бізнес-партнера менеджера «Рівнегазу» Миколи Поліщука.

Додамо також, що банківські довідки, які подавали на тендер КАТП-1728 «Домінант» та «Опорядрембуд» видані «Укргазбанком» та мають «сусідні» вихідні номери – 104 та 105.

Piccy.info - Free Image Hosting

Piccy.info - Free Image Hosting

Не перший тендер

Очевидно, що «Опорядрембуд» та «Домінант» таки пов’язані між собою і не вперше «конкурують» на тендерах. Так, у липні «Домінант» виграв закупівлю на 1,7 млн. грн. обласного департаменту з питань будівництва на прокладення каналізаційної мережі у мікрорайоні «Осада» Здолбунова. Серед учасників торгів був і «Опорядрембуд». У червні цей же департамент підписав договір на 2,6 млн. грн. з «Домінантом» на установлення обладнання для очищення газопилового потоку від речовин біологічного походження на території с.Лісопіль. На торгах участь також брав «Опорядрембуд».

З початку року компанія «Домінант», яку, нагадаємо, створили торік, підписала договорів з бюджетними структурами на понад 13 млн. грн. Зокрема, хоч і не з державним, але монополістом ПАТ «Рівнегаз», який визначав «Домінант» як підрядника без проведення відкритих торгів (допорогові закупівлі – Ред).

Петро Дубас всіляко заперечує причетність до згаданих підприємств. Окрім того, варто зазначити, що попри сумніви, наскільки чесно згадані «недубасівські фірми» вигравали і виграють тендери, вони мають хорошу ділову репутацію. Як зазначають люди, пов’язані з будівництвом, об’єкти, за які беруться ці підприємства, не залишаються недобудованими чи зробленими неякісно.

У КАТП-1728 зазначають, що порушень законодавства з боку учасників торгів не бачать.

-У нас є порядок проведення тендеру, якого ми дотрималися, - коментує директор КАТП-1728 Ростислав Кралюк.У тендері будь-хто може брати участь. Документи фірм ми подивилися – вони відповідають вимогам. Дешевший учасник не подав документи – що ми зробимо? Можливо, багато фірм не взяло участь у тендері, бо або боялися, що гроші не заплатять, оскільки роботи припадають на кінець року, або вже мали розписані на цей рік роботи.

 

Piccy.info - Free Image Hosting

 

Порушення законодавства, натомість, побачили громадські активісти. Громадська ініціатива  «За чесний тендер» готує звернення до Антимонопольного комітету України про потенційну змову учасників.

-Ця закупівля для нас виявилася підозрілою, - зазначає координатор ГІ «За чесний тендер» Святослав Клічук.Спочатку замовник висунув досить дивні вимоги по забезпеченню, чим, можливо, відлякав потенційних виконавців робіт, а потім фірма переможець, яка чимало вже витратила на участь у тендері, фактично відмовилася від перемоги, не додаючи необхідні документи. Такі дії наштовхують нас на думки про потенційну змову між учасниками, тому ми звертаємося в контролюючі органи, аби вони звернули свою увагу на цей тендер та перевірили можливі порушення.

 

За водопровід ще не бралися

Якщо Антимонопольний комітет знайде порушення, то скасувати результати тендеру та розірвати договір з переможцем можна буде найближчим часом без фінансових втрат. Роботи на сміттєзвалищі поки не можуть розпочати. Бо проект, як виявилося, ще має пройти погодження «Укрдержбудекспертизи».

За словами Петра Кралюка, документи до Києва відправили 5 вересня, тож раніше жовтня роботи на сміттєзвалищі не розпочнуть. Хоча, зазначимо, на рахунку КАТП-1728 уже є близько двох мільйонів гривень, виділених з міського бюджету на цей водопровід, які підприємство може у будь-який момент перерахувати фірмі-переможцю.

Алла САДОВНИК.

Матеріал підготовлений у межах проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

0
# Рівне # сміттєзвалище
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі