Головні проблеми Рівного і шляхи їх вирішення: думки експертів

Головні проблеми Рівного і шляхи їх вирішення: думки експертів
0
Головні проблеми Рівного і шляхи їх вирішення: думки експертів

Поганий стан тротуарів і доріг, занедбані подвір’я багатоповерхівок, брудна річка, надто дорога «комуналка», недостатня кількість робочих місць, незаконне будівництво, забезпечення медичної та соціальної сфери… Це невеликий перелік проблем, які непокоять мешканців міста.

Волонтери партії «Слуга народу» в Рівному розпочали проводити опитування місцевих мешканців. Зокрема, у людей цікавляться, що в житті міста їх хвилює найбільше, а також які питання, на їх думку, потребують першочергового вирішення. Усе для того, аби отримати від рівнян зворотній зв’язок і визначити пріоритетність проблем. Адже наразі «Слуга народу» в Рівному формує команду професіоналів, які досягли успіху в різних сферах, є експертами з хорошою репутацією, мають бачення розвитку міста і готові його реалізовувати. При цьому вони будуть враховувати і думку рівнян, аби не робити щось для них без них. Тож, аби сформувати цілісну картину найактуальніших проблем міста, волонтери продовжуватимуть опитування. Натомість експерти вже зараз коментують, яким чином бачать вирішення проблем міста, які непокоять рівнян. На все це потрібні кошти, а отже, є необхідність у наповненні місцевого бюджету та залученні інвесторів. Крім того, у міста є потужні інфраструктурні об’єкти, які не використовуються повною мірою.

Злітна смуга для літаків та економіки

– Рівному необхідні гроші, щоб покращувати якість життя його мешканців, – розповідає директор Рівненської агенції із залучення інвестицій Дмитро Янушевський.

– Змінити усе може аеропорт, який у нас майже не працює. Так, підприємство діє, проте це крапля в морі від того, що воно могло б заробляти. Наразі проводиться комплексна оцінка існуючого стану аеропорту та розробляється пакет документів. Там будуть перелічені першочергові кроки, які треба зробити, щоб об’єкт був цікавий інвестору. Плануємо, що комплекс документів буде готовий на кінець 2020 року. Тоді можна буде оголошувати конкурс на передачу аеропорту в концесію (договір про передачу підприємства в тимчасову експлуатацію іноземним фірмам, приватним особам). Для участі у конкурсі будуть запрошені фахові іноземні оператори, які зможуть вкласти у аеропорт гроші. Інвестор побудує термінал та додасть потрібний сервіс. Схоже уже зробили у Любліні. Їхній аеропорт успішно діє. Рівне має унікальне місце розташування. Тому аеропорт може працювати у логістичному режимі для перевезення вантажів у будь-яку точку світу. Другий великий напрям – це пасажирські перевезення. Подивіться, скільки наших заробітчан їздить автобусами до Європи. Усі жаліються на довгий шлях та незручності на митниці. Впевнений, що люди з радістю літали б у Польщу. Йдеться не тільки про рівненських заробітчан, а й мешканців Житомирської, Хмельницької та інших областей. Більше того, це було б цікаво і для білорусів, яких теж немало через наш кордон їздить до Європи.

Медики не повинні боятися

Пандемія коронавірусу хоч й була прогнозованою, але показала те, наскільки низьким було технічне забезпечення наших лікарень. Єдиною причиною, завдяки якій ми витримуємо натиск COVID-19, є наші кваліфіковані медики.

– Наприкінці березня наші медики були не готовими до того, що наближалося, – розповідає рівненський лікар-хірург Віталій Хмилецький.

– Насправді проблеми в медицині є системними. Ні для кого не було секретом, що інфекційне відділення міської лікарні Рівного, яке першим прийняло удар коронавірусу, потребує реконструкції. Та й самі медики були незахищені. Тому медичний персонал почав масово звільнятися. На щастя, на допомогу лікарям прийшли волонтери. Однак нам і надалі потрібно робити все для того, щоб медики могли використовувати якісне обладнання для надання допомоги та мали засоби захисту.

Допомогти тим, хто цього потребує

У Рівному діє кілька закладів, де навчають дітей з інвалідністю. Однак у старшому віці вони залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами. Адже дуже важко влаштуватися на роботу людям із порушенням мови.

– У нас відсутній єдиний логопедичний центр, який допомагав би людям із порушенням мови, – пояснює успішна жінка-підприємець Олександра Коваленко, яка також працює практичним психологом по роботі з людьми з особливими потребами.

– Тут йдеться не тільки про людей з інвалідністю, а й тих, хто потрапив у ДТП чи переніс інсульт. У них є лише два роки, щоб виправити свою мову. З плином часу зробити це буде вже неможливо. Хотіла б звернути увагу і на проблеми дітей із інвалідністю. У нас є багато інклюзивних центрів, де їх навчають. Однак, як тільки такому юнаку чи дівчині виповнюється 18 років, батьки ламають голову над тим, що робити далі. Таким молодим людям здається, що світ для них уже закритий. Я маю бажання створити центр професійної адаптації дітей з інвалідністю. Адже вони можуть, скажімо, доглядати за тваринами у зоопарку. Наприклад, у Броварах діти з синдромом Дауна працюють у пекарні. Вони дуже гарно випікають хліб та різні смаколики. Ці діти можуть шити та вишивати маски, які, наразі, будуть дуже потрібні. І ще багато іншого.

Хаос на вулицях

Мешканці Рівного уже звикли, що повноцінного тротуару в них не існує. Ринки у нас функціонують прямісінько посеред вулиці, а тротуар є продовженням торгових рядів.

– Потрібно брати приклад із європейських міст, де чисто і є порядок, – розповідає успішний бізнесмен Юрій Романенко.

– Зі стихійною торгівлею у нас трохи почали наводити лад, але роблять це якось нерішуче. Так, із кіосками ще багато роботи. Нерідко вони просто таки навалюються на громадський простір. У нас буває так, що виходиш із тролейбуса на зупинці, а опиняєшся в кіоску. Такого не повинно бути.

Ще однією проблемою є транспортні розв’язки. За останніх кілька років цим майже не займалися. І вже дійшло до того, що у години пік утворюються затори не тільки в центрі міста, а й у спальних мікрорайонах. До того ж, трапляється чимало ДТП. І нерідко це відбувається в одних і тих же місцях. Це досліджували експерти і пропонували варіанти вирішення цих проблем у різних форматах створення транспортних розв’язок.

Інфраструктура – це найслабше місце

Експерти в один голос заявляють про низькій рівень інфраструктури в багатьох регіонах України. Рівне не є винятком.

– Вся інфраструктура Рівного бажає бути кращою, – вважає відомий підприємець Олександр Іванов.

– За п’ятибальною шкалою я оцінив би нашу на двійку. Це ситуація, яка складалася десятиліттями. І її необхідно вирішувати. Але зараз лише зусиллями влади впоратися з цим буде складно. Щоб зрушити такий процес з місця, потрібна участь і громади, і бізнесу. Так, представники влади мають розробити покроковий план розвитку, який стосувався б кожної галузі. Його реалізація матиме певні часові відтинки. Власне, лише покрокове виконання плану принесе зміни. А ще, щоб покращити інфраструктуру міста, потрібні ресурси. Тому є необхідність у залученні інвесторів. Над цим теж варто ґрунтовно попрацювати.

Читайте також: У День міста стартувала екоакція «Зробимо Рівне Зеленим!» (ФОТО)

Читайте також: В Україні обіцяють середню зарплату в 15 тисяч гривень

Читайте також: Визначено остаточний перелік регіонів України, де діти завтра не підуть до школи

0
Політика Суспільство
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі