Головними спонсорами партії Порошенка на Рівненщині є... освітяни, - рух "Чесно"

Головними спонсорами партії Порошенка на Рівненщині є... освітяни, - рух
0
Головними спонсорами партії Порошенка на Рівненщині є... освітяни, - рух "Чесно"

Кожна партія потребує значних коштів для функціонування. Не є виключенням і партія президента Порошенка. За останні 2 роки внески від фізичних осіб в казну БПП склали майже 6 мільйонів гривень. Громадський рух ЧЕСНО з'ясовував: хто ж фінансує партію президента

Представники Громадського руху ЧЕСНО вирушили на Рівненщину та Харківщину. Це регіони, де проживає понад дві третини донорів усієї БПП, значна частина з яких – освітяни. 

Майже півтора десятки вчителів, з якими вдалося поспілкуватися в Рівному, стверджують, що давали штабам БПП свої персональні дані для членства у територіальних та дільничних виборчих комісіях.

Жоден учитель, з яким спілкувався ЧЕСНО, до приїзду журналістів не знав, що перераховує кошти та є членом партії. 

Учитель історії Рівненської ЗОШ №27 Валентин Кравчук стверджує, що паспортні дані в БПП залишав, але безпосередньо у виборчому процесі участі не брав. 

"Думаю, що все ж таки ішла вказівка зверху, з міського управління освіти (йдеться про залучення вчителів до роботи ДВК від БПП - прим авт.). Стверджувати я не можу, але думаю саме так, тому що провладна партія, зрозуміло, адмінресурс. У нормальній демократичній державі такого не має бути" - учитель історії Рівненської  ЗОШ №27 Валентин Кравчук.

 

Він також зазначив, що партію Порошенка ніколи не спонсорував і гроші не перераховував. 

"Я можу дати кошти діткам хворим чи на підтримку воїнів АТО, але це я роблю із власної волі. Мене тут заставляти не потрібно. Коли з мене, вибачте, роблять ідіота, то чекайте... я категорично проти таких речей. Не вважаю, що партія, яка має адмінресурс і може ним скористатися, має якусь перевагу порівняно з іншими. Без відома людини робити таке... я дізнаюся від вас, що я є "спонсором" партії. Це диву даєшся" - зауважив Валентин Кравчук.

Виявилося, що фактично у кожній школі Рівного вчителі фінансово підтримують БПП. 

Сергій Сидорчук, учитель історії Рівненської школи №18, каже, що не фінансує жодну партію. Навпаки, у 2014 році намагався стати членом дільниці від БПП, щоб підзаробити. Однак у фінансовому звіті внески від його імені є. 

Учитель припускає, що партії вже давно мають його персональні дані, оскільки він був членом виборчої комісії. Такі комісії формуються за партійною квотою.

Громадський рух ЧЕСНО поспілкувався з учителями чотирьох шкіл Рівного. Про те, що фінансують котрусь із партій, всі педагоги, з якими спілкувався ЧЕСНО, дізналися саме від журналістів. Однак публічно говорити про це погодилися не всі. Від почутого одна з учительок навіть розплакалася. Вона підтвердила, що партію не фінансує, але говорити публічно боїться.
У вибірці з 630 донорів БПП, які в 2016 та 2017 роках фінансували партію, вдалося виявити інформацію про 457 осіб, з них – 146 освітяни. 
 
Найчастіше місцеві управління освіти очолюють люди, пов'язані з провладною партією. Це дозволяє ефективно формувати потрібний склад виборчих дільниць. Не є винятком і Рівне. 

Василь Харковець, начальник міського управління освіти, в 2015 році балотувався до Рівненської міської ради від БПП. Тож не дивно, що вчителям міських шкіл пропонували стати членами ДВК саме від цієї партії.

Найімовірніше, витоку персональних даних зі шкіл чи управлінь освіти не було. У більшості випадків учителі самостійно передавали дані представникам БПП, аби потім за грошову винагороду стати членами дільниць. 

Цю інформацію підтвердили понад десяток педагогів Рівного, чиї імена фігурують у фінансовому звіті БПП.

Звіт про дебетові та кредитові операції по рахунку Рівненської БПП за IV квартал 2017 року свідчить про те, що десятки внесків партії надходять одночасно – в одну й ту ж секунду.
 
Бухгалтерка Рівненської БПП Оксана Хандрусь на запитання ЧЕСНО про внески в одну й ту ж секунду відповідає, що багато членів партії не можуть самостійно сплачувати внески: 
 
"Дивіться, там є райони і там є різні люди, старші, молодші. Хтось може за себе проплатити через термінал, хтось не має такої змоги. Люди там не всі володіють комп'ютером, інтернетом… і через то так получається"
Однак, вже невдовзі, ймовірно після консультацій із колегами, бухгалтерка змінила думку і сказала, що не знає як надходять внески. Закон вимагає сплачувати кошти особисто.
 
Повна версія розслідування "Чесно". 
0
Політика # БПП
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі