Гощанщина налаштовує культурні зв'язки з французьким містечком

Гощанщина налаштовує культурні зв'язки з французьким містечком
0
  • Гощанщина налаштовує культурні зв'язки з французьким містечком
  • Гощанщина налаштовує культурні зв'язки з французьким містечком

Рівненщину відвідала делегація з Франції. Після візиту до Рівного, іноземні гості 8 січня відвідали Гощанську селищну раду.

Француз Роланд Комт, 22 роки поспіль організовує в своєму рідному містечку Сен-Мартен Ля Плен фестиваль "Свято Кування". А в Україну приїхав шукати партнерів для культурної співпраці. 

Як повідомляє прес, служба Гощанської селищної ради, Гощу представили Роланду Комту як містечко, із яким можна налагодити партнерські взаємини.

"Ролан Комт зацікавлений встановити партнерські зв’язки між Україною й Францією. Йому важливо визначити, яке українське місто може стати містом-побратимом невеликому французькому Сен-Мартен Ля Плену, – наголосила організаторка візиту, головний редактор журналу “Ковальська майстерня” Олена Невойса. – Подібні культурні програми підтримуються, якщо вони встановлені між містами, із приблизно однаковою кількістю мешканців. В Гощі мешкає 5300 людей, в Сен-Мартен Ля Плені – 3600. Окрім того, ми знаємо, що в Гощі на базі Центру зайнятості працює потужна ковальська школа. Отож ми запропонували відвідати ваше селище". 

Зі слів Роланда Комта Сен-Мартен Ля Плен уже уклало договір про співпрацю із Італією, Чехією, Польщею та Словаччиною.

"Ми прагнемо розвивати зв’язки із країнами, які мають слов’янські корені. Особливо нас цікавлять здобутки ковальського руху, позаяк проводимо фестиваль ковальства. Але наголошую, аби співпраця була плідною дуже багато чинників має співпасти".  

Гощанський селищний голова Микола Панчук наголосив, що Гоща зацікавлена у налагодженні партнерських зв’язків із французьким містечком.

"Ми маємо зрозуміти, де співпраця буде найкориснішою для двох громад, – наголосив Микола Панчук. – Зважаючи на те, що в Гощі розвинене ковальство, а у місті пана Комтона уже 22 роки проводять фестиваль “Свято кування” – це може стати відправною, головною, але далеко не єдиною, точкою партнерства".

Після перемовин у Гощанській селищній раді Роланд Комт відвідав Гощанську філію Рівненського ОЦЗ, де поспілкувався із її керівником Петром Зубкевичом, працівниками та місцевими ковалями. Французьку делегацію зацікавила навчальна кузня.

Французу показали музей ковальства та найліпші вироби ковалів.  

Опісля гід Володимир Коташевський провів гостеві екскурсію Гощанським парком та розповів про точки дотику французької та гощанської історій. Гід подарував закордонному гостю цеглу із власної колекції з написом “Paris”. З такої цегли збудовані печі та комини Садиби Ленкевичів. 

Насамкінець Ролану Комтону презентували творчість Народного аматорського хору  “Чорнобривці” Гощанського районного об’єднання культури й дозвілля, яким керує заслужений працівник культури України Леонід Сітовський.

Підсумовуючи зустріч в Гощі Роланд Комт наголосив, що уже зараз може сказати про два перспективні напрямки співпраці: ковальська справа та народна творчість.

"Сьогодні Гоща допомогла мені відкрити українську культуру й цілком очевидно, що напрямків для співпраці дуже багато. Очікую, що вже в травні  делегація з Гощі відвідає містечко Сен-Мартен Ля Плен, побуває на фестивалі “Свято кування” й познайомиться із французькою культурою, звичаями та побутом" - наголосив Роланд Комп.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі