Хто, чому і для чого стріляв з гранатомету по рівненським поліцейським?

Хто, чому і для чого стріляв з гранатомету по рівненським поліцейським?
0
Хто, чому і для чого стріляв з гранатомету по рівненським поліцейським?

В ніч з 19 на 20 березня невідомі вистрілили з гранатомету по будівлі рівненської патрульної поліції. Поцілили у приміщення де знаходиться спортзал і де в нічну пору на щастя нікого не було. Однак подія облетіла всі українські, і деякі закордонні ЗМІ, поступово обростаючи здогадками та припущеннями. «Хто, По кому та Для чого стріляв?» - думки і версії різняться. Спробуємо розібратись в ситуації. Та щоб отримати правильну відповідь, потрібно, як кажуть мудрі люди, задати правильне питання. У нашому випадку – питань багато.

Скільки було пострілів?

Вже на ранок поліцейські опублікували фото з місця події. На них було видно діру від вибуху у стелі спортзалу патрульної поліції, тубус від гранатомета РПГ-22 та фрагменти самої гранати.

Piccy.info - Free Image Hosting

Передня частина гранати знайдена на місці вибуху

Саме фрагменти заряду, а точніше, передня частина гранати дала привід говорити, що можливо пострілів було два. Або ж тубус від РПГ-22 просто підкинули. Справа у тому, що передня частина гранати, знайдена на місця вибуху, конусоподібна і дуже нагадує заряд від протитанкового гранатомета РПГ-7. Це зброя багаторазового використання і застосовується проти бронетехніки, в той час як РПГ-22 – застосовується як проти техніки так і проти живої сили ворога. Особливість останнього: він одноразового використання.

Piccy.info - Free Image Hosting

РПГ-22 з гранатою (у горі), РПГ-7 з гранатою (у низу)

Та як виявилось, припущення про два постріли безпідставні. Справа у тому, що заряд від РПГ-22 дуже сильно нагадує гранату від РПГ-7. Щоправда знають це люди обізнані у військовій справі. Як стало відомо з власних джерел в правоохоронних органах, балістика підтверджує версію про один постріл. Люди ж з навколишніх будинків, які стверджують що чули два вибухи не помиляються. Оскільки чули звук пострілу РПГ-22 та власне вибух гранати випущеної з гранатомету.

Чому він білий?

Коли побачив фото знайденого на місці злочину тубуса від гранатомету, перше запитання, яке виникло: чому він білий? Адже традиційно гранатомети мають захисний колір «хакі». З  цим запитанням звернувся до військових, які брали участь у бойових діях.

«Фарбувати гранатомети фактично немає потреби. В окопі, під час бойових дій, гранатомети, це як «расходний» матеріал: вистрілив – викинув». – розповідає співрозмовник, який у 2014-2015 роках воював на Донбасі. І додав: «Фарбують його тільки зимою і тільки розвідка, коли йдуть за лінію фронту.  От їм якраз маскування й потрібне».

Piccy.info - Free Image Hosting

Тубус від Гранатомета РПГ-22 знайдений на місці злочину. Видно витерту фарбу в передній частині

Ще одна деталь на яку вказав співрозмовник, це те, що фарба витерта в передній частина тубуса. Це означає, що його носила довгий час на плечі і біла фарба витерлась об одяг.

Куди стріляли?

Граната поцілила в приміщення, де вночі нікого немає і де вибух завдав би найменшої шкоди майну. По суті, єдине що постраждало, це кілька шиферин та перекриття даху спортзалу патрульної поліції. Це відразу запримітили уважні журналісти. Так Дмитро Леонтіюк, на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» написав: «Дивно це все якось..... явно готувались, обирали місце для пострілу... ідеальне... мінімум 3 шляхи для "безпалівного" відходу, оглядовість - атлічьнійша, відстань невеличка для прицільного пострілу без заморочки на всілякі там поправки. І куда попали? В кабінет начальника УПП? (а це - пряма наводка) в актову залу? (трохи вище від точки попадання) чергова частина? (на 20 метрів ближче підійти треба було) будка чергового на воротах? (на 20 метрів вперед і поворот вправо). Припарковані в дворі УПП патрульки? Ні! В куточок краєчку будівлі гаражів, де точно нікого вночі немає, і де зберігається спортінвентар».

Piccy.info - Free Image Hosting

Місце з якого зробили постріл і гілка, яка можливо могла б зрекошетити гранату

Припущення, що заряд зрикошетив від гілки дерева, яке стоїть перед будівлею не витримує критики. Співрозмовник військовий стверджує, що заряд від РПГ-22 не міг зрикошетити під таким кутом від гілки діаметром максимум сантиметрів 10. Граната його просто «не помітила б». Тому найімовірніше поцілили туди, куди стріляли. Щоправда інший співрозмовник з числа військових припустив, що міг стріляти зловмисник без досвіду. Який максимум вдруге тримав в руках гранатомет.

Хто стріляв?

На тубусі від гранатомета був напис: «За УНА-УНСО, за Білого Сашка! Fuck the police. Режим на отжим». Для повної картини ще не вистачало «візитки Яроша». Звісно – це жарт. Вочевидь, цей напис має на меті «перевести стрілки». Навряд чи той хто стріляв, має  відношення до УНА-Унсо чи іншої спорідненої організації. Інакше, дивно, що на тубусі не виявилось адреси та мобільного телефону «стрілка».

Piccy.info - Free Image Hosting

Тубус від гранатомету був покинутий на видному місці

Спростовує причетність до інциденту й керівник УНА-УНСО на Рівненщині Ярослав Гранітний. Він написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук»: «Заявляю:що члени УНА-УНСО жодного відношення до цього прикрого інциденту не мають. В нас є претензії до нешановного Авакова, і ми будемо вимагати його відставки, і покарання винних в смерті Сашка Білого. Але ми також розуміємо що рядові співробітники поліції в м.Рівне не мали відношення до його смерті. Отож розцінюємо цей випадок як провокацію, не тільки що до Рівненської поліції, а також як провокація що до УНА-УНСО, як до організації яка активно приймала участь в блокаді торгівлі з ОРДЛО. Кому це вигідно? Думайте самі».

Для чого стріляли?

Тут версій відразу кілька. Перша – для дестабілізації ситуації. Припустимо, що постріл здійснив зловмисник з проросійськими поглядами. А напис, це спроба відвернути увагу. Тоді незрозуміло, чому ціль обрана з найменшою шкодою для самих патрульних?

Друга – метою було дестабілізувати ситуацію напередодні засідання Ради регіонального розвитку на якій були присутні Президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

В разі першого і другого випадку, ціль не досягнута. За три роки війни українців навряд чи можна вже чимось залякати. Хто сьогодні згадує «розтяжку», яку знешкодили правоохоронці під час новорічно-різдвяних свят в районі вулиці Соборної? Та й про інцидент з гранатометом рівняни обговорюють якось буденно, без особливого ажіотажу і страху. Вочевидь реакція була б іншою, якби це трапилось десь у країнах Євросоюзу. В Україні ж люди, дуже швидко адаптуються до можливої небезпеки.

Треті версія – помста. Один зі співрозмовників припустив, що «стрільнути» могли зі злості на патрульних. Можливо поліцейські комусь «наступили на хвіст» і в емоціях зловмисник вирішив відплатити. Однак знову ж таки – обережно, щоб нікого не поранити і не завдати особливої шкоди. Розуміючи, що якщо будуть поранені чи загиблі, то тоді правоохоронці «з під землі дістануть».

Piccy.info - Free Image Hosting

Дірка в перекритті даху, яка залишилась після вибуху гранати

Четверта версія, це інформаційно-пропагандиська. До речі, єдина ціль, яка була досягнута. Російські телеканали із захопленням розповідали про перестрілки з гранатометів у Рівному. Про написи «за Сашка Білого» і «фашистів з УНА-УНСО». Можливо саме для цього на корпусі гранатомету було намальовано свастику.

Щоправда тут зацікавлені можуть знаходитись як в Росії так і в Україні. Наприклад та частина верхівки, яка може прагнути посилення поліцейських функцій в країні під приводом забезпечення безпеки. Паралельно, дискредитуючи ті структури, які напряму пов’язані з добровольчими батальйонами.

Особисто я, не готовий однозначно висловитись за будь яку з версій. Робіть висновки самі. Єдине у чому я переконаний  - не варто поспішати з висновками. Однак варто бути пильними і пам’ятати, що ми живемо в країні, яка вже три роки веде війну. Війну з досвідченим, сильним і підступним ворогом. І тим більше потрібно зберігати спокій і тверезість розуму. Та пам’ятати: щоб отримати правильну відповідь – потрібно задавати правильні питання.

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі