Обережно - кліщі: хвороба Лайма у Рівному

Обережно - кліщі: хвороба Лайма у Рівному
0
Обережно - кліщі: хвороба Лайма у Рівному

   Хвороба Лайма або іксодовий бореліоз відноситься до досить складних і нелегких для діагностики захворювань, які передаються через покуси кліщів.     Про збудник інфекції повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр — мікроорганізми борелії, що можуть після захворювання тривалий час (місяцями й роками) зберігатись в організмі, не викликаючи порушень стану здоров'я, і лише згодом хвороба може активізуватись знову й знову.
   Переносниками хвороби Лайма є іксодові кліщі. Резервуарами борелій є понад 130 видів ссавців та близько 100 видів птахів, які є джерелом для харчування кліщів. Під час кровосмоктання борелії потрапляють у кишківник кліща, де розмножуються і виділяються з фекаліями.    Сприйнятливість людини до борелій дуже висока, однак від хворої людини до здорової інфекція не передається.
   Найчастіше через декілька днів (часом і дещо пізніше) після покусу кліща навколо цього місця з'являється кільцеподібне почервоніння, яке поступово збільшується до розмірів 10-20 см. Почервоніння поступово зникає, хоч може зберігатись навіть декілька місяців. Водночас піднімається температура, з'являється головний біль, болі у м'язах, порушення працездатності, сну, можуть виникнути катаральні явища верхніх дихальних шляхів та інші симптоми. В ряді випадків, особливо при відсутності адекватного лікування, хвороба може переходити в наступну стадію — неврологічних та серцевих ускладнень, а потім можуть настати й пізні органні ураження одного — двох великих суглобів, частіше колінних, гомілковоступневих, ліктьових, плечових, рідше дрібних суглобів. Іноді розвиток хвороби навіть може закінчитись навіть і інвалідністю.
   На Рівненщині у 2018 році було виявлено 143 особи, які захворіли на хворобу Лайма (12,3 на 100 тис. населення), ріст на 33 % у порівнянні з минулим роком. В Україні захворюваність на хворобу Лайма збільшилася на 36% і сягнула 12,8 на 100 тис. Захворюваність в області реєструвалася у 14 районах та містах Вараш, Рівне. Не виявлилось хворих у Демидівському та Рокитнівському районах.

   Варто зазначити, що станом на 01.01.2019 р. в області виявлено 235 населених пунктів, на територіях яких відбулося зараження. На сайті ДУ ‘‘Рівненський ОЛЦ МОЗ України” розміщена інтерактивна карта області, де відмічені місця зараження людей бореліями через покус кліщами. Хворобою Лайма хворіли переважно жінки (67,8%), непрацюючі та пенсіонери 66,4 %. У 89,5% (128 осіб) захворювання протікало із наявністю мігруючої еритеми.
   Найчастіше кліщі на людей нападають у лісах і чагарниках, а пік їх активності припадає на квітень-травень (основний) і вересень-жовтень. Особливо небезпечним є саме весняний період, оскільки після довгої зими з настанням тепла жителі міст і районних центрів масово вибираються на природу. Проте в лісі слід перебувати одягненим, а після кожного виїзду “на природу” необхідно проводити огляд і самоогляд з метою виявлення кліщів. Якщо ж кліщ все-таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого медичного закладу для його видалення. За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з наступних методів:
- кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розкачуючи або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами;
- міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують зі шкіри;
- ефективний і досить простий метод, особливо у польових умовах, полягає у застосуванні пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється. Пам'ятайте, різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.
   Не слід забувати також і про репеленти — засоби, що відлякують комах та кліщів, які ви можете придбати в аптеках.
   Лабораторні дослідження сироватки крові на хворобу Лайма проводяться спеціалістами лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Рівненський ОЛЦ МОЗ України” (м. Рівне, вул. Котляревського, 3, тел. (0362) 63-80-41), вартість одного дослідження 306,00 грн.

0
Суспільство # Рівненщина # хвороба Лайма # кліщі # як виявити хворобу
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі