Іванна Смачило розповіла про досягнення Рівненської юстиції за шість місяців цього року

Іванна Смачило розповіла про досягнення Рівненської юстиції за шість місяців цього року
0
  • Іванна Смачило розповіла про досягнення Рівненської юстиції за шість місяців цього року
  • Іванна Смачило розповіла про досягнення Рівненської юстиції за шість місяців цього року

У середу, 26 липня, відбулась прес-конференція  начальника Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванни Смачило. Під час спілкування з журналістами Іванна Василівна  розповіла про підсумки роботи Рівненської юстиції за перше півріччя 2017 року та реалізацію реформ Міністерства юстиції у Рівненській області.

Майже половина батьків отримують свідоцтво про народження дитини в пологових будинках

- Протягом першого півріччя 2017 року органи державної реєстрації актів цивільного стану Рівненської області зареєстровали 3709 державних реєстрацій народжень. Працівники відділів ДРАЦС видали 1607 свідоцтв про народження безпосередньо у пологових будинках та подали через відділи 740 документів, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженої дитини. Видача свідоцтв про народження та реєстрація місця проживання немовляти в пологовому будинку стали одними із найбільш революційних реформ Міністерства юстиції. Майже половина батьків на Рівненщині вже отримують документи таким чином, - розповіла Іванна Смачило.

Уже 115 пар у Рівному скористалися послугою «Шлюб за добу» 

Пілотний проект Мін’юсту щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки стає все більш популярним. У Рівному вже 115 пар наречених скористалися послугою «Шлюб за добу» за шість місяців цього року. Особливо популярна скорочена шлюбна церемонія серед заробітчан та рівнян, які одружуються з іноземцями. Так, серед шлюбів, зареєстрованих  за скороченою процедурою 32 були укладені з іноземними громадянами.

Подавати заяву на шлюб можна онлайн

З травня цього року у всіх відділах ДРАЦС Рівненської області запроваджено пілотний проект щодо подачі заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через інтернет.
Прийом заяв здійснюється через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» (http://dracs.minjust.gov.ua/). Подати заяву онлайн можна про: реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу, зміну імені, внесення змін до актового запису цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, або звернення щодо їх формування.

Онлайн юстиція – не фантастика, а реальність

Проект «Онлайн будинок юстиції» (http://online.minjust.gov.ua ), який раніше працював тільки для Києва та Київської області, відтепер працює й на Рівненщині. Тож на одноіменному порталі мешканці області можуть отримати всі ті сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді.

За словами керівника Рівненської юстиції, тут вже можна, зокрема:

- якщо ви загубили чи втратили якісь документи про державну реєстрацію актів цивільного стану (свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, смерть, зміну імені), отримати повторні документи, а також відповідні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;

- зареєструвати фізичну особу-підприємця, юридичну особу, громадську організацію чи ЗМІ;

- отримати інформацію з усіх реєстрів Мін`юсту чи дані про електронний цифровий підпис.

- послуга «СМС-Маяк» дає можливість слідкувати за будь-якими змінами в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо власного майна і отримувати про це інформацію на телефон чи електронну пошту.

Рівненська юстиція знаходить стажерів через інтернет

Ще одна послуга «Онлайн будинку юстиції» - «Соціальний ліфт». Це електронна база заявок бажаючих пройти стажування в органах юстиції чи потрапити на роботу. Тому тут можна залишити свою заявку на стажування або резюме, яке буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції. У червні-липні в Рівненській юстиції через «Соціальний ліфт» на стажування потрапили семеро студентів з різних українських ВНЗ.

Рішення судів виконуватимуть приватні виконавці
Розпочався процес впровадження приватних виконавців. Перші 88 приватних виконавців по Україні вже отримали посвідчення і готові приступати до роботи. У найближчі місяці матимемо і перших приватних виконавців в Рівненській області – зокрема, 5 людей вже навчаються і складатимуть іспити для здійснення цієї діяльності.

Розмір аліментів на утримання дітей збільшили, а заборгованості з батьків стягуватимуть жорстко

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який набрав чинності 8 липня, передбачає збільшення мінімальної суми аліментів на дітей. Відтепер вона не може бути меншою за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Крім того, тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім'ї, на ім'я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами винятково в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно одержувати та розпоряджатися аліментами, що нараховуються.

- З 1 серпня Рівненська юстиція розпочинає жорстку акцію щодо стягнення заборгованості по аліментах. На сьогодні в області перебуває 17 372 проваджень по аліментах. Серед них 3351 боржник, які не сплачують аліменти більше трьох місяців, - зазначила Іванна Смачило.

0
# Рівне # Рівненська юстиція # івана смачило
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі