Касаційний суд поставив крапку у багатомільйонній боротьбі за садочок між владою Рівного та МЕГУ

Касаційний суд поставив крапку у багатомільйонній боротьбі за садочок між владою Рівного та МЕГУ
0
  • Касаційний суд поставив крапку у багатомільйонній боротьбі за садочок між владою Рівного та МЕГУ
  • Касаційний суд поставив крапку у багатомільйонній боротьбі за садочок між владою Рівного та МЕГУ

Гучна справа щодо повернення коштів з бюджету Рівного приватному вищому навчальному закладу МЕГУ вийшла на фінішну пряму. Поки влада міста думала чи сплачувати майже 2 мільйони гривень чи ні, університет подав касаційну скаргу на рішення апеляційного суду. Відтак, через бездіяльність влади щодо компенсації 1 мільйона 950 тисяч гривень для МЕГУ, заклад просив у суду стягнути з бюджету Рівного 11 мільйонів гривень.

Варто нагадати, ще 27 квітня в 2007 році університет придбав будівлю недобудованого садочка. Вартість якого склала 1 мільйон 950 тисяч гривень. Там за планами повинен був бути навчальний корпус приватного університету. Майже через 10 років, у 2016 році, управління комунальної власності Рівнеради подає позов до суду, де просить розірвати договір купівлі - продажу "МЕГУ" незавершеного будівництва. 3 жовтня 2016 року їм це вдалось і садочок повернувся у власність міста. 

У листопаді 2017 року МЕГУ надіслав до міської ради прохання повернути 1 мільйон 950 тисяч гривень та суму збитків, завданих у зв’язку з розірванням договору. Загальна сума яких становила близько 11 мільйонів. Суд задовольнив позов частково зобов`язавши віддати з бюджету Рівного близько 8 мільйонів гривень. Варто зазначити, представники міської ради на суд не з`явились та вирішили не оскаржувати вирок першої інстанції. В прокуратурі назвали це бездіяльністю, подали на апеляцію і самі оплатили необхідні витрати.

14 лютого 2019 року, Рівненський Північно-західний апеляційний господарський суд прийняв рішення стягнути з Рівненської міської ради на корись вишу 1 мільйон 950 тисяч гривень безпідставно набутих коштів. А в задоволенні позову в частині стягнення 7 мільйонів 414 тисяч 741 гривень інфляційних втрат та 1 мільйон 887 тисяч 574 гривень збитків - відмовив. Також суд прийняв рішення, стягнути з ПВНЗ МЕГУ на користь Рівненської місцевої прокуратури 132 тис. 97 гривень  витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги. 

Читати: На Рівненщині прокуратура "відбила" недобудований дитсадочок у МЕГУ - 8 мільйонів гривень платити не потрібно

Однак, 23 квітня, Касаційний господарський суд у Києві, остаточно вирішив долю недобудованого садочка на вулиці Євгена Коновальця. Касаційна скарга була сформована через невиплату коштів з бюджету на користь вишу в зазначений судом другої інстанції термін, влада затягнула з цим процесом. Однак, суд відмовив у задоволенні позову університету. Відтак міський бюджет сплатить 1 мільйон 950 тисяч гривень замість 11 мільйонів, і Рівне отримає можливість збудувати новий дитячий садочок. 

До слова, на сьогоднішній день через брак місць багато дітей Рівного не можуть відвідувати дитячі садочки. Побудова нового дошкільного закладу може "розвантажити" дану проблему. 

Читати: Чому Рівнерада "подарувала" 8 мільйонів гривень приватному закладу. "Договорняк"?

Голова опозиції та фракції Радикальної партії у Рівненській міській раді Роман Стасюк, який контролює дану справу з самого початку, розповів, що таке рішення суду вважає справедливим. Його звернення дозволило зберегти в бюджеті міста шалені кошти попри протистояння влади та частини депутатів міської ради.

 

Фото зі сторінки Романа Стасюка 

"Все ж таки справедливість є. Я вдячний народному депутатові, вихідцю з Рівненщини Андрію Лозовому та прокуратурі, адже вони зважають на потреби людей на відміну від діючого мера Рівного Володимира Хомка. Це наша з вами перемога, можу впевнено сказати, що саме завдяки людям місто має 8 мільйонів, які Володимир Хомко хотів подарувати". - розповів Роман Стасюк. -"Я зробив те, у що ніхто не вірив. Зробив все наперекір діючій владі, я взявся за цю справу ще в серпні,  а сьогодні, нарешті, її логічне завершення". 

За словами Романа Стасюка, після цієї справи він не припинить боротьбу, а продовжить боротися за скандальне приміщення на вулиці 16 липня та за Басів Кут, адже вважає, що це місце повинне бути громадським для людей. 

 

Дарина Ковальчук 

0
Наука і технології # Рівненщина # Андрій Лозовий # Володимир Хомко # Роман Стасюк # Київ # МЕГУ
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі