Клеванська ОТГ прямує до енергонезалежності разом з револьверним фондом

Клеванська ОТГ прямує до енергонезалежності разом з револьверним фондом
1
Клеванська ОТГ прямує до енергонезалежності разом з револьверним фондом

Тривалий час депутати Клеванcької ОТГ консультувалися із Екоклубом, і ось 27 червня на черговій сесії майже одностайно проголосували за створення револьверного фонду.

Револьверний фонд - це фонд для надання "дешевих" поворотних позик. Повернені позичальником кошти далі використовуються для фінансування проектів інших учасників.

Револьверний фонд у Клеванській ОТГ передбачено на 3 роки. Кожного року із бюджету ОТГ виділятиметься фінансування для його наповнення у розмірі 100 000 грн. Перший транш на 2018 рік очікується до кінця липня.

Кожен позичальник зможе отримати максимум 20 000 грн за раз і повернути їх упродовж року. Ці кошти можуть бути витрачені:
- на заходи з поліпшення енергоефективності (утеплення фасадів будинків, підвалів, дахів; заміна вікон, дверей, обладнання; інші заходи);
- розвиток відновлюваних джерел енергії (наприклад, встановлення колекторів для підігріву води або ж сонячних станцій).

Позичальники, котрі отримали кошти з Фонду, одразу сплачують адміністративний внесок - 3% від суми поворотної допомоги. А потім щомісяця повертають позику рівними частинами. А ці гроші надаються уже іншим позичальникам.

Ініціатор створення револьверного фонду у Клеванській ОТГ Oleksandr Besaraba розповідає, що дізнався про цей інструмент під час травневої навчальної поїздки Екоклубу:

"Після поїздки, я подав депутатське звернення, в якому просив прийняття рішення про створення такого фонду і в нашій ОТГ. Адже розумне й ефективне енергокористування є ключовим чинником економічного зростання. А враховуючи теперішні ціни на комунальні послуги, малі доходи громадян та недовіру до банків та їхні величезні ставки % для отримання кредитів, не кожен має можливість провести заходи з енергозбереження у своїй оселі. Віримо, що завдяки револьверному фонду всі бажаючі зможуть отримати безвідсотковий кредит для реалізації різних програм з енергоефективності".

За підтримки Екоклубу це уже третій створений револьверний фонд. Два інші діють у м. Славута (із 2015 року) та у Люблинецькій ОТГ (із квітня 2018 року).

#Екоклуб вітає Клеванську ОТГ - першу із зареєстрованих на Рівненщині - зі створенням фонду. Будемо і надалі співпрацювати. Це чудово, що все більше українців випробовують успішні європейські інструменти та беруться за енергоефективність свого помешкання!

З радістю надамо консультації та підтримку по створенню револьверних фондів для усіх зацікавлених!

1
Найцікавіші матеріали
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі