Kronospan у Рівному боротиметься у суді проти недостовірних звинувачень та маніпуляцій

Kronospan у Рівному боротиметься у суді проти недостовірних звинувачень та маніпуляцій
28
Kronospan у Рівному боротиметься у суді проти недостовірних звинувачень та маніпуляцій

На Рівненщині триває обговорення будівництва нового заводу Kronospan у селі Городок. Хоча компанія максимально публічна, бере участь у роботі всіх комісій місцевих рад, спілкується з громадою та активістами через усі можливі канали комунікацій – емоційні нападки не припиняються. Без жодних вихідних даних у місті розміщується маніпулятивна неправдива зовнішня реклама, поширюються провокативні листівки, бруд і оплачений «чорний піар» заполонив соцмережі. Все це коштує недешево.

У компанії Kronospan припускають – така активність не випадкова і є показником недобросовісної конкуренції та нечесних методів боротьби з боку конкурентів. В свою ж чергу підприємство в своїй правоті переконане настільки, що готове позиватися до суду на активістів з вимогою спростувати недостовірну інформацію про новий деревообробний завод.

За словами директора ТОВ «Технопривід Інвест Груп» (власником підприємства є міжнародна компанія Kronospan) Павла Пильтяя, обговорення звіту з оцінку впливу на довкілля відбувається максимально публічно, прозоро і законно. Жодне підприємство в області не було наскільки відкритим в процесі отримання дозвільної документації.

– Ми двічі проводили громадські слухання, беремо участь у роботі тимчасових депутатських комісій Рівного та Городка, надаємо всю необхідну інформацію про нашу діяльність, спілкуємося з активістами мало не щодня. Але вони, на жаль, не хочуть чути аргументів, а все одно маніпулюють поняттями, перекручують показники діяльності майбутнього заводу, поширюють недостовірну інформацію.

В такій поведінці вбачається чітка заангажована позиція щодо нашої роботи, а не бажання розібратися в ситуації. Все робиться, для того щоб необґрунтовано спробувати збурити громаду, недостовірною інформацією, спотворити думку людей, спричинити безпідставну ескалацію. Емоції і маніпуляції. У таких недостовірних виступах нас скоро звинувачуватимуть у всіх смертних гріхах. Чого тільки варті емоційні і необґрунтовані гасла активістів про «Поцілунок смерті» «Повільну смерть», «Другий чорнобиль», нічим не обґрунтовані вислови про збільшення концентрацій формальдегіду? Для чого це нагнітання?

В той же час жодних доказів порушення нами законодавства України на Рівненщині активісти не мають. Чому так? Питання риторичне, на яке ми так і не отримали відповіді. Тому залишається лише єдине питання – кому це вигідно?
– наголосив Павло Пильтяй.

Варто відзначити що в медійну підтримку протестних рухів і справді спрямовані значні кошти, адже у місті розміщені декілька біл-бордів з гаслами проти будівництва заводу вартість, яких може сягати більше 20 тисяч гривень, є платна антиреклама в соціальних мережах. Джерела походження цих коштів виглядає сумнівними, і навряд чи можливо залучити збором пожертв людей.

Прикро чути необґрунтовані і недостовірні звинувачення й від представників такої шанованої громадської організації як «Екоклуб». Вони мали б глибинно розібратися в ситуації, залучити експертів високого рівня, вислухати думку підприємства за круглим столом. Але натомість ми маємо маніпулятивні матеріали з «шокуючими» заголовками. Всі спроби донести свою думку до таких громадських об’єднань – розбиваються об стіну байдужості. У активістів таких організацій немає часу на зустрічі з нами, вони не хочуть вивчати роботу аналогічних підприємств в Польщі. Хоча на наступному тижні ми проводимо таку ознайомчу поїздку для усіх бажаючих представників громади Рівного та Рівненського району. Все це не залишає нам вибору. Ми переконані в своїй правоті. І будемо доводити її в суді – вимагатимемо спростування всієї недостовірної інформації, яка поширюється щодо нашого підприємства, – зауважив Павло Пильтяй.

Нагадаємо, що нещодавно громадська організація «Екоклуб» поширила заяву, у якій відзначає що висновок про безпечність концентрацій викидів забруднювальних речовин та відповідність санітарно-гігієнічним нормативам, зроблений у звіті з оцінки впливу на довкілля (ОВД) ТОВ «Технопривід Інвест Груп», є неправдивим. Зокрема у своїй заяві ГО «Екоклуб» заявляв, що висновок про безпечність концентрацій викидів забруднювальних речовин та відповідність санітарно-гігієнічним нормативам, зроблений у звіті з оцінки впливу на довкілля (ОВД) ТОВ «Технопривід Інвест Груп», є неправдивим. За розрахунками «Екоклубу», концентрація формальдегіду у повітрі у дев’ять разів перевищуватиме гранично допустимі концентрації (ГДК).

Звіт про оцінку впливу на довкілля Кроноспану у Городку підготовлений неправильно, – пише на своєму Facebook керівник ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк.
 
Натомість у Kronospan у своїх розрахунках впевнені і готові відстоювати свою позицію.
Як ми вже писали раніше, деревообробний завод у Городку Рівненської області розташується на території непрацюючих Рівненського ливарного заводу (РЛЗ) та Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА) у селі Городок Рівненського району. Тут компанія придбала виробничі комплекси, земельну ділянку та планує їх реконструювати у надсучасне виробництво.
 
У 2020 році компанія планує інвестувати у створення виробництва понад 200 мільйонів євро. Лінія із виробництва ДПС має випустити продукцію вже в кінці цього року. Крім того, у планах – спорудження лінії з виробництва OSB. Тільки торік витратили на демонтаж аварійних конструкцій старого заводу та підготовчі роботи майже 10 мільйонів євро.
Загалом виробництво може створити для області понад 400 робочих місць. Середня заробітна плата на підприємстві становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць, що суттєво перевищує середній рівень оплати праці в регіоні. Передбачається, що після виходу заводу на проекту потужність, щороку підприємство сплачуватиме більше 350 мільйонів гривень податків і зборів. З них 25 мільйонів гривень поповнюватимуть саме бюджет Городоцької сільської ради.

Завод Kronospan матиме не тільки сучасне і сертифіковане європейське обладнання, а й одні з найкращих у всьому світі фільтруючі системи, в тому числі UTWS та WESP. Це передові технології, які Kronospan впроваджуватиме першим в Україні.

Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов’язання щодо впровадження BAT (*з англ. Best Available Technologies – Найкращі доступні технології та Методи керування) у найближчому майбутньому. Транзитний період переходу на нові Європейські стандарти триватиме щонайменше 4-5 років, але Kronospan вже впроваджує наведені у Європейських Директивах норми.

28
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі