Лайфхак для рівнян: переваги оцинкованої сталі

Лайфхак для рівнян: переваги оцинкованої сталі
0
Лайфхак для рівнян: переваги оцинкованої сталі

Оцинкована сталь

Рулон оцинкований, або «оцинковка» - це сталевий прокат із додатковим цинковим покриттям, призначеним для захисту від корозії. З урахуванням такого додаткового захисту оцинковану сталь використовують у конструкціях, вразливих до корозійного впливу (наприклад, покрівельні матеріали, огородження). Товщина цинкового шару коливається від 6 мкм до 1,5 мм.

Різновиди оцинкованого рулону

Оцинкований рулон насамперед класифікується за призначенням і відповідно маркується як ХП (для холодного профілювання), ПК (для фарбування), ХШ (для холодного штампування), ОН (загального призначення). При цьому лист ХШ поділяється також і за здатністю до витягування: Н – для нормального витягування, Г – для глибокого, ВГ – для досить глибокого. Крім того, рулон оцинкованої сталі буває нормальної (НР) і зменшеної (УР) різнотовщинності.

В рамках стандартів на технічні умови оцинкований прокат має такі основні товщини, як 0,4-0,5 мм, 0,55-1,75 мм, 0,9-1,6 мм, а його ширина має діапазони 950-1250 мм або 1000-1250 мм.

 

Властивості оцинкованої сталі в рулонах

Нанесення захисного шару на поверхню металу дозволяє отримати матеріал, стійкий до активних зовнішніх впливів. Цинк і його сполуки з киснем (оксиди) або вуглекислим газом (карбонати) оберігають прокат від контакту з вологою та повітрям, і таким чином від корозії. А якщо цинкове покриття чомусь пошкоджено, першим піддається іржі решта захисного шару, тоді як базовий метал лишається недоторканим. У результаті цинкування збільшує стійкість рулонної стали на величину від 5 до 20 разів порівняно з металом без такого покриття.

Додамо, сталь рулонна оцинкована добре піддається подальшій обробці вальцюванням, штампуванням, витягуванням, гнуттям. Після оцинкування характеристики сталевого листа можна порівняти з параметрами нержавіючого прокату. Такий лист має 3 ключових властивості: довговічність, висока міцність, простота при монтажу та демонтажу.

 

Класифікація

Залежно від товщини цинкового покриття сталь оцинкована в рулонах поділяється на класи. Базовий клас – це О (звичайний), для якого маса одного шару покриття, нанесеного з 2-х сторін, коливається в межах 142,5-258 г/м2, а товщина покриття – від 10 до 18 мкм.

Крім того, існує клас В (високий), для якого маса одного шару покриття, нанесеного з 2-х сторін, варіюється від 258 до 570 г/м2, товщина покриття ж становить від 18 до 40 мкм.

Нарешті, клас П (підвищений) передбачає масу шару покриття, нанесеного з 2-х сторін, в діапазоні від 570 до 855 г/м2, з покриттям завтовшки від 40 до 60 мкм.


Оцинкована сталь: застосування

Оцинковка активно застосовується в різноманітних областях. Скажімо, в будівництві вона широко використовується при виготовленні покрівельних і фасадних матеріалів (профільований настил, легкі сталеві тонкостінні конструкції, огороджувальні конструкції), димоходів і водостічних систем, інших елементів, схильних до дії вологості, вивітрювання та інших руйнівних зовнішніх впливів.

Оцинкований лист завтовшки 0,7-3,0 мм застосовується при зведенні споруд сільськогосподарського призначення – ангарів, сховищ та ін. Разом із тим, оцинкований рулон придатний для виробництва профілю для гіпсокартону, інших зміцнювальних профілів, виробів машинобудівного призначення, побутових приладів, оцинкованого посуду. Широкого поширення набув оцинкований штрипс – сталева оцинкована стрічка, що використовується в важкій промисловості, будівельній індустрії, при виробництві меблів і навіть у медицині.

В подальшому на оцинкований прокат може бути нанесене полімерне покриття, яке підвищує антикорозійні та в цілому експлуатаційні параметри продукції. Полімерний шар має великий спектр можливих кольорів, може бути матовим і глянсовим, а також імітувати природні матеріали (камінь, деревина тощо). Для нанесення полімерів оцинковку піддають хімічній підготовці, після чого наносять на неї «грунтовку» («фундамент» для полімерного шару), і тільки потім – власне лакофарбовий матеріал.

0
i-серфінг # Рівне # Оцинкована сталь
Найцікавіші матеріали
У Рівному викрили та затримали наркозбувача
0
Читати далі
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі