Лікарі Рівненщини знайомились з новим методам лікування інфаркту

Лікарі Рівненщини знайомились з новим методам лікування інфаркту
0
Лікарі Рівненщини знайомились з новим методам лікування інфаркту

В рамках реалізації проекту Світового банку на Рівненщині відбуваються не лише закупівлі новітнього кардіологічного обладнання та реконструкції амбулаторій, але й проводиться підвищення кваліфікації медперсоналу області. Зокрема проходять дводенні тренінги та медичні наукові конференції. Нещодавно відбулася чергова, п’ята, медична конференція, спікерами на якій виступили провідні фахівці країни.

Так участь в конференції взяли доктор медичних наук, член-кореспондент Національної академії Наук України, професор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені  Амосова Анатолій Руденко, доктор медичних наук, професор кафедри сімейної медицини ЛНМУ , керівник Луцького центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський та доктор медичних наук, професор кафедри ендокринології ЛНМУ Олеся Кіхтяк. Усі доповідачі презентували для рівненських лікарів новітні підходи у лікуванні серцево-судинних захворювань, обговорили їх практичне застосування на основі аналізу клінічних випадків при активній участі делегатів конференції.

Доктор медичних наук, професор, провідний кардіохірург України Анатолій  Руденко, у якого планові операції розписані на рік уперед, розповідає, що сучасні можливості для  лікування та профілактики серцево-судинних хвороб досить широкі. Разом з тим, кардіохірург звернув увагу присутніх на труднощі, які виникають при лікуванні.

– Насамперед це обмеженість в часі. Якщо ми надаємо хірургічну чи тромболітичну реперфузійну терапію протягом двох годин, то рятуємо людину, бо інфаркт за цей час не повинен розвинутися, – роз’яснює він. - . Приміром, у 2000 році рівень смертності після операцій становив 13–15 відсотків. Наразі цей показник зведений практично до нуля.

Також Анатолій Руденко високо оцінив реалізацію проекту Світового банку на Рівненщині, адже завдяки цьому лікарі можуть оперативно, не витрачаючи часу, надавати допомогу хворим.

На щастя зараз є допомога Світового банку завдяки якій вдається  створити мережу так званих реперфузійних центрів які відновлюють кровообіг по артерії. Такий центр нещодавно відкрили й у Рівному. Він оснащений усім необхідним обладнанням. Але поставити апарат, забезпечити стентами це лише половина справи. Потрібно щоб лікарі знали кого направляти кого і як лікувати, а пацієнти знали куди звертатися. Саме тому дуже важливо проводити такі конференції та тренінги, - зазначив Анатолій Руденко.

У свою чергу керівник групи впровадження проекту на Рівненщині Сергій Рибачок розповідає, що в рамках проекту група активно працює не лише над матеріально-технічним забезпеченням амбулаторій та лікарень області, але й над підвищенням кваліфікації самих лікарів. Адже саме від них залежить наскільки ефективно використовуватиметься придбане обладнання, і зрештою, життя пацієнтів.

Сьогодні відбувається вже п'ята за рахунком конференція, яку ми проводимо для рівненських лікарів. Їхня ціль - отримання теоретичного досвіду від лікарів першої величини в Україні, спеціалістів найбільш відомих кардіологічних закладів. Ще один тип навчань, який ми підготували для рівненських лікарів – це тренінги. Наразі навчання пройшло близько 1000 лікарів області. Окрім того, нами розпочатий дуже великий комплекс заходів із запровадження системи eHealth на Рівненщині. Завершена розробка програмного забезпечення, що дозволить об'єднати усі медичні заклади, де є каріологічні відділення, а також всі амбулаторії сімейної медицини. Будемо забезпечувати їх і комп'ютерною технікою для функціонування цієї системи. Також нещодавно підписано договір про постачання серцево-судинного центру стентами та балонами для ангіопластики, - зауважив керівник проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі