Лікарі Рівного радять, як впоратись з весняною депресією

Лікарі Рівного радять, як впоратись з весняною депресією
0
Лікарі Рівного радять, як впоратись з весняною депресією

Нарешті настала весна, пора тепла, яскравих кольорів і змін. Але разом із тим не у всіх і не завжди це викликає радість і приплив позитиву. Навіть навпаки - настрій пригнічений, відчувається постійна втома, зникає бажання робити бодай щось і взагалі, враження таке, що смак життя притуплюється. Це може бути ознаками весняної депресії. Хто потрапляє у групу ризику і як позбутися цього розладу – читайте далі.

- Депресія – це розлад, що характеризується стійким зниженням настрою та втратою здатності переживати радість, песимістичним поглядом на те, що відбувається навколо, а також зниженою самооцінкою, позбавленням інтересу до звичайної діяльності, яка може супроводжуватися думками про самогубство, зловживанням алкоголем або психотропними речовинами, - пояснює лікар психіатр-психотерапевт Ольга Самардак.

За її словами, у групу ризику потрапляють ті, хто має сімейну схильність до депресій, вагітні та жінки у післяпологовому періоді, люди, що пережили насильство чи залякування, особи з хронічними захворюваннями, та ті що зловживають алкоголем або наркотичними речовинами.

Депресія є найбільш поширеним у світі психічним розладом. Однак вона піддається лікуванню.

- Існують два основних методи лікування депресії. Це психотерапія та лікування антидепресантами, - продовжує Ольга Самардак. - Психотерапія являє собою серію сеансів, на яких лікар допомагає пацієнтові визначити та змінити поведінкові стереотипи (йдеться, зокрема, про ізоляцію, бездіяльність, уникнення проблем) та когнітивні реакції, тобто деструктивне мислення, перебільшення негативних і знецінення позитивних подій. Рекомендують проводити 10-20 сеансів, по одному в тиждень. Завдання психотерапевта – допомогти пацієнту в протистоянні з негативним баченням себе, світу та майбутнього, а також відновити рівень активної діяльності, яка приносить відчуття задоволення. Ну а щодо антидепресантів – то це ліки від депресії. Призначити та відміняти їх може тільки лікар. Він має надати інформацію про дію медикаментів, особливості їх прийому, ймовірні побічні ефекти. Вони іноді трапляються, але з цим можна успішно впоратися. Потрібно знати, що антидепресанти починають діяти поступово. Вони накопичуються в організмі, і повний ефект проявляється приблизно через 2 тижні. До речі, за результатами опитування, проведеного в США в кінці ХХ ст., найбільшим відкриттям минулого століття визнано не інтернет і не теорію відносності, а маленьку капсулу прозаку – сучасного антидепресанту, яким лікують депресію.

Разом із тим, пацієнтів із депресією, важливо вчасно скерувати до профільного спеціаліста.

- Насправді доволі часто люди, які страждають на такі розлади, звертаються до терапевтів, гастроентерологів, невропатологів. І дуже важливо, щоб лікарі розпізнали ознаки депресії та скерували пацієнта до психотерапевта. Адже тут потрібне специфічне лікування, - наголошує лікар-невролог Ігор Шумлянський. - Також важливо розуміти, що лікування – це тривалий процес, але видужує тільки той, хто лікується.

0
Суспільство # Здоров'я # Ігор Шумлянський # депресія # ольга самардак
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі