МОЗ спростовує міфи про жирову хворобу печінки

МОЗ спростовує міфи про жирову хворобу печінки
0
МОЗ спростовує міфи про жирову хворобу печінки

Жирова хвороба печінки виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу. Ця хвороба є дуже поширеною. Відповідно, існують численні міфи про лікування жирової хвороби, які можуть лише нашкодити.

Про причини, симптоми і лікування жирової хвороби печінки розказує Наталія Динник, лікар-гастроентеролог, член Європейської асоціації з вивчення захворювань печінки, Американської асоціації з вивчення захворювань печінки, Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму

ЧОМУ ВИНИКАЄ ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ І ЯК ВОНА ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ

Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують : “У вас “стеатоз” або “гепатоз” печінки”. Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що у печінці людини почалися зміни, викликані жировою дистрофією печінки. Вони можуть з'явитись внаслідок двох причин - вживання алкоголю та надмірного відкладення вісцерального жиру - при ожирінні.

Погана новина в тому, що це захворювання небезпечне. Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, воно може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинних захворюваннь - інсульту та інфаркту.

ЯК ЛІКУВАТИ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ: МІФИ І ПРАВДА

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи «курс крапельниць», але таке лікування не приносить стійкого ефекту та не ліквідовує причину захворювання.

Серед поширених недоказових способів “лікування” будь-яких проблем з печінкою є практика застосування гепатопротекторів. Вірячи у цілющу силу очищення печінки, пацієнти призначають їх самі собі, як “універсальний засіб”, що нібито допоможе підвищити стійкість печінки до шкідливих факторів і навіть відновити свої функції. У світовій же медичній практиці деякі лідери продажу наших аптек зовсім не застосовуються, оскільки не довели своєї ефективності.

На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки є модифікація способу життя - зменшення маси тіла на 7-10% шляхом дієтичних рекомендацій та занять спортом. І, звісно, обмеження вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме зміни способу життя за допомогою здорових дієтичних звичок та фізичної активності (ходьба мінімум 10 тисяч кроків на добу, аеробні тренування щонайменше 30-хвилинні тричі на тиждень) призводять до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення печінки й також до зниження фіброзу печінки.

Пам'ятайте, що тривалий час захворювання печінки не проявляються яскравою симптоматикою. Тому кожному варто хоча б раз на рік проводити скринінг - здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та перевіряти рівень печінкових ферментів у крові, у разі змін при УЗД та підвищенні печінкових проб - не йти в аптеку з проханням порадити "щось для печінки". А звернутися до лікаря. Саме лікар має встановити чіткий діагноз і призначити дієве лікування.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі