«Стала Дубілета»: міністр неправильно розрахував чисельність населення України

«Стала Дубілета»: міністр неправильно розрахував чисельність населення України
0
«Стала Дубілета»: міністр неправильно розрахував чисельність населення України

 

Схоже, що ніякого особливого методу обробки великих даних для створення статево-вікової структури населення не використовували: Дубілет (або його виконавці) просто взяли дані Держстату й помножили їх на однаковий для всіх груп зменшувальний коефіцієнт: 0.888.

Аналітики організації «Центр суспільних даних» першими помітили, що в даних по кількості населення, які з великою пихою нещодавно оприлюднив на прес-конференції міністр Дмитро Дубілет, щось не так. Дубілет вже декілька разів публічно захищав свою науково необґрунтовану ідею не проводити справжній перепис населення, а натомість обійтись «іншими методами». Серед іншого, у його доповіді був ось цей графік статево-вікової структури населення:


У «Центрі суспільних даних» зауважили, що якщо взяти відкриті дані з Держстату й помножити їх на магічний коефіцієнт 0.888, то можна отримати числа на графіку, який показував Дубілет.

Отже, маємо два варіанти:

1. Методика Дубілета для графіка, показаного вище, виявилася фальсифікацією (дані по чисельності у його презентації були зроблені шляхом множення в табличці екселя даних Держстату на вигаданий коефіцієнт).

2. В Україні сталося статистичне диво космічного масштабу! Всі групи населення по віку і по статі дивовижним чином «усохли», або зменшилися, пропорційно до однакового коефіцієнту (в порівнянні з даними Держстату). Імовірність такого результату дуже, дуже низька. На честь такого відкриття пропонуємо відтепер назвати число 0.888 (або 88.8%) «сталою Дубілета».

Чому такий результат із коефіцієнтом 0.888 не є реальним? Якщо грубо, різні групи населення не можуть змінюватися однаково в часі (немовлята народжуються, а старі люди – на жаль, вмирають). Отже, навіть якщо вважати, що дані Держстату колись були ідеально правильними, але змінилися, то ці зміни мають бути зовсім іншими, ніж однакове пропорційне зменшення усіх вікових груп населення.

 

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі