Можливості для «особливої» дитини на Рівненщині: розповідь однієї мами

Можливості для «особливої» дитини на Рівненщині: розповідь однієї мами
1
Можливості для «особливої» дитини на Рівненщині: розповідь однієї мами

Для кожної матері її дитина особлива. Та чому статусу «особливий» суспільство надає тільки деяким дітям? Журналіст ВСЕ поспілкувався з мамою Максимка (ім’я змінено), яка розповіла про особливості життя та сприйняття суспільством «особливих» дітей.

Максиму 5 років і у нього сенсорно-моторна алалія. Якщо не вдаватись до медичних подробиць – це коли у людини порушено сприйняття мови, тобто мій син не розуміє, що йому кажуть. Точніш, вже трішки розуміє, адже ми над цим працюємо. Там, де є алалія, там є прояви аутизму, а ще синдром дефіциту уваги (важко сконцентруватись на певній дії) та гіперактивність. От тому моя дитина має статус «особливий» та інвалідність.

Яка різниця між «дитиною з особливими потребами» та інвалідністю?

Фактично, ніякої, тільки мені, як матері, морально легше називати сина «особливим»

Як це проявляється?

Зовнішньо алалія ніяк не проявляється. Тільки, коли ви будете запитувати у мого сина як його звати, він «зробить вигляд», ще не почув. Насправді, він не зрозумів питання. Ми працюємо над цим, йому потрібно «завчити» відповідь на питання. Також, є певні особливості поведінки: якщо ми підемо в садочок не звичним маршрутом – буде паніка (хоча на сьогодні син вже розуміє, коли я йому пояснюю, що ми йдемо в садочок, але іншою дорогою, рік тому це була жахлива паніка), чи на дитячому майданчику є своя послідовність гойдання на гойдалках: центрифуга, гірка, гойдалка - інший порядок викличе роздратування. Коли мій син підштовхує дітей на гірці чи «крутиться» біля гойдалки з натяком «я хочу сісти», це робиться не зі зла, вередливості чи поганого виховання – це лише той «пунктик» послідовності. Але в очах інших людей мій син не вихований, якому «не вистачає паска», а я «так-собі мамочка» - цитую. Це не приємно, м’яко кажучи, але ж не поясниш кожному, та й немає бажання розказувати усім «доброжелателям» про «особливість» свого сина.

То Ваш син відвідує садочок?

Так, відвідує. У 3 роки він пішов у звичайний садочок. Саме там психолог повідомила мені, ваша дитина не така як усі: «Це не наша дитина». Після обстежень, медичних висновків та ПМПК (психо-медико-педагогічна комісія – прим. авт) син пішов у садочок при Мізоцькій спеціальній школі-інтернаті для дітей з важкими порушеннями мови (Здолбунівський р-н, дитина зі Здолбунова – прим. авт). У групі 12 дітей, де мій син має найважче порушення мови. Там кожного дня з ним займається логопед. Погано, що у моєму місті немає навіть групи для «особливих» дітей, де б дітьми кожного дня працював дефектолог-логопед, а звичайні садочки не хочуть приймати таких дітей, бо вони «не зручні».

 

Piccy.info - Free Image Hosting

ВСЕ поспілкувались з директором "Мізоцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ступенів" Рівненської обласної ради Оксаною Василівною Кіричук:

Наша школа-інтернат навчає дітей з важкими порушеннями мови вже майже 40 років. Садочок при школі працює вже більше 10 років.  Більшість вчителів має спеціальну освіту, що дозволяє їм працювати з «особливими» дітьми. Також, діти мають можливість пройти підготовку до школи – це 1 рік підготовки до шкільної програми, після якої для дітей, які не встигають засвоїти програму першого класу створюється індивідуальна програма навчання.

Piccy.info - Free Image Hosting

 

Мама Максима розповідає, що їй ще пощастило, що живе неподалік обласного центру.

Як добре, що Рівне від Здолбунова – це 40 хв маршруткою. Тому що у Рівному є можливості для «особливих» дітей. Так, двічі на тиждень мій син має можливість займатися з дефектологом у Рівненському садочку «Пагінець». Це так званий соціальний патронаж. У садочок приймають дітей тільки з Рівного, а соціальний патронаж дає змогу для дітей з районів отримати послуги логопеда та дефектолога абсолютно безкоштовно.

Piccy.info - Free Image Hosting

На офіційному сайті закладу вказано, що Центр ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами „Пагінець” — перший в Україні заклад, який працює над реалізацією програми раннього втручання. Центр надає підтримку родинам, що виховують дітей з порушеннями фізичного та інтелектуального розвитку.

Також, син має змогу проходити реабілітацію у Рівненському обласному спеціалізованому будинку дитини. Ми там вже двічі проходили реабілітацію. Велика кількість та різноманітність занять з дитиною: казкотерапія, музична терапія, кабінет Монтесорі, басейн, масажі, парафінові аплікації, заняття з логопедом, кисневі пінки і ще багато чого. Для кожної дитини індивідуальна програма, в залежності від ураження. Щоб потрапити туди, мені потрібно було отримати направлення і зібрати необхідні довідки – це не важно було. Протягом місяця, я кожного дня возила сина на реабілітацію. Звичайно, там є можливість проживання, але не було бажання жити в одній кімнаті ще з шістнадцятьма мамами та їх дітьми. Усі діти (і відповідно, батьки, адже мама завжди з дитиною) закріплені за певною групою, як у звичайному садочку. Там вони сплять, харчуються, проводять вільний час, а заняття  відвідують в інших корпусах відповідно до програми. Кожна група має власну ванну та туалет, але тільки для дітей. Батьки мають одну ванну і туалет на всі групи. І це тільки одна з «дрібниць» незручностей. Тобто, заклад не розрахований на комфортне проживання. 

Piccy.info - Free Image Hosting

Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини мають перетворити у Рівненський обласний медичний спеціалізований центр медико-соціальної реабілітації дітей. Відповідний проект рішення вже зареєстровано на сайті облради ще в серпні цього року. Реорганізацію ініціює обласне управління охорони здоров’я, посилаючись на те, що дітей, позбавлених батьківського піклування, за останні роки в області значно поменшало. Проте є чимало інших діток, які потребують медико-соціальної реабілітації. Чиновники посилаються на наказ МОЗ від 2010 року, в якому йдеться про потребу реформування будинків дитини в реабілітаційні установи, які надаватимуть медичні, психологічні, педагогічні та корекційні послуги дітям з порушенням ЦНС та психіки, дітям-інвалідам та сім’ям, які ними опікуються.

 

Загалом, якщо вчасно виявити розлади аутичного спектру та алалію, то держава надає достатньо можливостей для безкоштовної реабілітації. Наприклад, від управління соцзахисту населення раз в рік сина відправляють на реабілітацію у «Варашський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» імені З.А. Матвієнко. Не очікувала настільки високий рівень і надання реабілітаційних послуг, і комфорту проживання (адже у закладі батьки разом з дітьми проживають), і уважність та компетентність медсестер, педагогів та персоналу. Знаєте, як приємно, коли на коридорі зустрічаєш директора закладу, а вона «О, Максимко приїхав! З приїздом, зараз вас поселять, на кухні скажу, щоб дитину покормили». Поспілкувавшись з реабілітологами, розумієш, наскільки ретельно директор підбирає персонал, адже їм потрібно вміти знайти підхід до кожної дитини. Там ніхто не дивиться на те, що з твоєю дитиною, щось не так – до всіх відносяться як до абсолютно здорових дітей. І це єдино правильний підхід.

Piccy.info - Free Image Hosting

Комунальний заклад «Варашський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» імені З.А. Матвієнко - є закладом управління праці виконавчого комітету Варашської міської ради. Метою його діяльності є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, надання соціальних послуг, спрямованих на розвиток та коригування порушень розвитку дітей та молоді з особливими потребами, навчання їх соціальним та побутовим навичкам, формування життєєвої компетенції, здатності до сімейно-побутової, громадської діяльності, розвиток творчих здібностей, повернення їх до активної участі у суспільному житті. Зарахування дітей з інвалідністю з Рівненської області та інших регіонів України на реабілітаційні послуги проводиться на основі укладених договорів Про міжбюджетний трансферт між Кузнецовською міською радою та районними (міськими) радами.

Piccy.info - Free Image Hosting

Знаю, що одна «путівка» у реабілітаційний заклад Вараша для бюджету району коштує близько 10 тис.грн. Від Здолбунівщини в цьому році мало можливість поїхати 6 дітей-інвалідів. Але треба заздалегідь у чергу записуватись, хто раніше записався – той і поїхав.

 

Як бачимо, для дітей-інвалідів є можливості навчання та реабілітації. Однак, якщо дитина проживає далеко від обласного та районного центрів, якщо дитину важко перевозити – це викликає неабиякі перешкоди на шляху до реабілітації.

 

Ви вже вирішували, у яку школу ходитиме ваш син?

Я ще думаю, та слідкую за ситуацією щодо введення інклюзивної освіти у школах Рівненщини. Хотілося б, щоб син пішов у звичайну школу, щоб рівнявся на здорових дітей, але як воно буде – не знаю.

1
# Рівненщина # особливі діти # інклюзивне навчання
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині відремонтують одразу три укриття
0
Читати далі
На Рівненщині затримано чорних зброярів, які продавали трофейні арсенали криміналітету
0
Читати далі
«Білі Янголи» з Донеччини розпочали тренінг для поліцейських та рятувальників Сумщини
0
Читати далі
На Рівненщині громада переобладнала адмінбудівлю для переселенців
0
Читати далі
Укрпошта анонсувала випуск нової марки, присвяченої Дню Незалежності
0
Читати далі
Відсьогодні в Україні легалізовано медичний канабіс
0
Читати далі
Дрони, ремонт пологових та укриття: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
Колишнього мера Здолбунова підозрюють у службовій недбалості
0
Читати далі
У Рівному СБУ знешкодила рекетирів, які тероризували місцевих жителів
0
Читати далі