На першому енергоблоці Рівненської АЕС тривають планово-попереджувальні роботи

На першому енергоблоці Рівненської АЕС тривають планово-попереджувальні роботи
0
На першому енергоблоці Рівненської АЕС тривають планово-попереджувальні роботи

На енергоблоці №1 (ВВЕР-440) Рівненської АЕС 6 січня 2020 року розпочато середній планово-попереджувальний ремонт ППР, що розрахований на 45 календарних діб. Серед обсягу запланованих робіт – капітальний ремонт циліндрів низького тиску (ЦНТ-1,2) турбоагрегату ТА-2, повідомляють у прес-центрі РАЕС.

Впродовж ремонтної кампанії на енергоблоці №1 заплановано реалізувати низку регламентних та понадрегламентних робіт. Зокрема, Турбінне відділення енергоблоку №1 РАЕСпоточний ремонт турбіни турбоагрегату ТА-1 та середні ремонти турбіни ТГ-2 буде виконуватись персоналом цеху з ремонту основного турбінного устаткування (ЦРТУ) енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС. Турбоагрегати – це складні елементи обладнання АЕС, робота яких напряму впливає на надійність енергоблоку в цілому.

Як зазначив начальник турбінного цеху ТЦ-1 РАЕС Володимир Анур’єв, на сьогоднішній день з метою виявлення нещільностей у вакуумній системі на ТГ-1 енергоблоку №1 проводиться парове опресування, яке згодом буде проведено й на ТГ-2.

– Дана технологічна операція є однією з перших в ланці робіт процесу підготовки до проведення власне ремонтних робіт. Після завершення парового опресування персонал ЦРТУ буде допущений до виконання ремонту
, – підкреслив Володимир Анур’єв.

За словами начальника дільниці з ремонту турбін ЦРТУ ЕРП РАЕС Руслана Мамчича, в рамках ППР енергоблоку №1 невдовзі розпочнеться капітальний ремонт циліндрів низького тиску ЦНТ-1 та ЦНТ-2 турбоагрегату ТА-2.

– Капітальний ремонт ЦНТ турбоагрегату проводиться один раз на чотири роки. Роботи починаються з «розкриття» обладнання для заміни або відновлення пошкоджених, спрацьованих або таких, що стали непридатними з будь-якої причини, складових частин обладнання з доведення обладнання до працездатного стану. При цьому завжди враховується наявність зауважень чи відмов впродовж експлуатації турбіни. До реалізації робіт залучено персонал  бригад дільниці з ремонту турбін ЦРТУ ЕРП РАЕС, які в ході ППР працюють позмінно згідно із затвердженими графіками, а також двоє шеф-інженерів харківського ТОВ «НВП «Турбоенергосервіс», – прокоментував Руслан Мамчич. – Окрім того, на ТГ-1 та ТГ-2 тривають поточні ремонти циліндрів високого тиску ЦВТ-1, ЦВТ-2, а також підшипників.

У 2021 році на роторах низького тиску РНТ-1 та РНТ-2 ТГ-1 заплановано виконати заміну чотирьох потоків робочих лопаток (408 штук) п’ятого ступеню.

Загалом роботи під час ППР енергоблоків РАЕС проводяться кваліфікованим персоналом у встановлені терміни та у повному обсязі. Якісно виконаний ремонт є запорукою безперебійного функціонування тепломеханічного та електротехнічного устаткування та безпечної експлуатації усього комплексу обладнання АЕС в цілому, забезпечення генерації електричної та теплової енергії.

Довідково: Конструктивно парова турбіна складається з одного циліндра високого тиску та двох циліндрів низького тиску, в яких відбувається процес перетворення енергії пари, й ряду пристроїв, що забезпечують організацію її робочого процесу. Основним вузлом парової турбіни, в якому внутрішня енергія перетворюється в кінетичну енергію парового потоку і далі – в механічну енергію ротора, є циліндр. Він складається із нерухомого корпусу (циліндра турбіни із двох частин, розділених по горизонтальному роз’єму; направляючих (соплових) лопаток, лабіринтових ущільнень, впускного і вихлопного патрубків, опор підшипників та ін.) і ротора, що обертається в цьому корпусі (вал, робочі лопатки). Циліндри низького тиску є двопотоковими, з п’ятьма ступенями в кожному потоці.

На даний момент триває дев'ятий день планових робіт на першому енергоблоці РАЕС. Під час ремонтної кампанії заплановано реалізувати низку регламентних та понадрегламентних робіт. Зокрема, персоналом цеху з ремонту електротехнічного устаткування (ЦРЕУ) енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС виконується значний обсяг ремонтних робіт електротехнічного обладнання.

За словами начальника дільниці з ремонту трансформаторів ЦРЕУ ЕРП Петра Сяського, наразі завершуються ремонтні роботи трансформатора резервного живлення власних потреб, а також резервного струмопроводу 6 кВ живлення власних потреб енергоблоку №1. У ході виконання цих робіт додатково виконано ремонт пристрою регулювання напруги під навантаженням. Одним із важливих завдань ППР є заміна блочного трансформатора Т-2, яка передбачає не лише фізичну заміну трансформатора, а й реконструкцію вузла приєднання трансформатора до струмопроводу генераторної напруги.

Наступним етапом запланованих робіт в рамках ППР енергоблоку №1 є поточний ремонт блочного трансформатора Т-1. В рамках ремонту буде проведено позапланову роботу – відбір проб твердої ізоляції для комплексного обстеження трансформатора та визначення його технічного стану з метою продовження ресурсу експлуатації. Дане обстеження буде проведено спеціалістами підрядної організації ТОВ НІЦ «ЗТЗ-Сервіс». 

– Робота з відбору твердої ізоляції вимагає виконання складних послідовних технологічних процесів кваліфікованим персоналом і буде проведена якісно та своєчасно, – зауважив Петро Сяський.

Окрім того, виконуватиметься ремонт генераторних струмопроводів та струмопроводів живлення власних потреб. Усі ремонтні роботи проводяться власними силами дільниці ЦРЕУ.

Важливі завдання з ремонту основного електричного обладнання покладено на персонал дільниці з ремонту турбогенераторів і дизельгенераторів ЦРЕУ ЕРП РАЕС. Як зазначив її начальник Степан Бережний, на сьогоднішній день спеціалістами дільниці виконуються капітальний ремонт турбогенератора ТГ-1 та середній – ТГ-2. Паралельно триває ремонт резервного збудника турбогенераторів ТГ-1-4, збудника ТГ-2, а також електродвигунів 0,6 кВ, ремонти циркуляційних насосів на блочній насосній станції із заміною статора одного з двигунів, ремонти циркуляційних насосів градирні енергоблоку №1 та капітальний ремонт на дизель-генераторній станції ДГС-12. У зв’язку з капітальним ремонтом ТГ-1 і модернізацією його системи збудження демонтовано збудник турбогенератора ВГТ-1 та ротор генератора для капітального ремонту. До робіт залучено представників відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом» – «Атомремонтсервіс».

Як зазначають атомники робота є дуже важливою та відповідальною і підхід до неї, безумовно, відповідний, оскільки будь-яка відмова електрообладнання може призвести до розвантаження енергоблоку. Роботи виконуються якісно з дотриманням усіх норм та вимог з культури безпеки й охорони праці.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі