На Рівненщині англійці хочуть побудувати ТЕС, але люди не хочуть

На Рівненщині англійці хочуть побудувати ТЕС, але люди не хочуть
0
На Рівненщині англійці хочуть побудувати ТЕС, але люди не хочуть

Фірма, що хоче побудувати ТЕС у Дубні, готує техніко-економічне обґрунтування і громадські слухання на лютий.

Громадська рада при виконавчому комітеті Дубенської міської ради проти будівництва теплової електростанції. Тому на засіданні 9 листопада вирішила звернутись до народного депутата Олександра Дехтярчука та Міністерства екології.

Більшістю голосів члени ради проголосували за звернення з проханням не давати дозволу на будівництво ТЕС у Дубні, попри те, що у міській раді їм рекомендували дочекатись результатів техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), що готують представники забудовника. Виявляється, будувати ТЕС у Дубні має англійська компанія «Active Energy Group» (Інформаційний портал м. Дубно знайшов сайт, де можна прочитати більше), виконавчим директором якої є Річард Спінкс. Представник виконавця кілька разів бував у Дубні і, за словами начальника управління житлово-комунального господарства Іллі Ониська, не сесії презентував повністю проект і зареєстрував у Дубні фірму (ТОВ Пауер Дубно). До 1 лютого компанія має завершити ТЕО, де має бути враховано все – обладнання, фільтри, схеми підключення до мереж тощо. Цього ж місяця компанія проведе громадські слухання за участю громади, на яких розкажуть процес, цикл, звідки братимуть щепу, звідки транспортуватимуть, заходи для мінімізації впливу на довкілля.

Також Ілля Васильович розповів, що компанія займалась в минулому виробництвом щепи і експортувала його в Туреччину (близько 450 тисяч тонн в рік), де її спалювали на електростанціях, виробляли пар, теплову енергію, гарячу воду. У фірми підписані контракти з лісгоспами України, а тому сировину для ТЕС вони знайдуть з легкістю. Чи будували такі станції по Україні – начальник УЖКГ не готовий був відповісти.

Земельна ділянка під будівництво ТЕС відведена на Семидубській (за Склоресурсом) площею 8 га в оренду на 25 років. З жовтня місяця фірма має платити земельний податок. Щорічна плата за землю становить понад 320 тисяч гривень і згідно з Генпланом міста – це землі промислової забудови. Окрім цього, Ілля Онисько зауважив кому буде вигідним теплова електростанція.

«Коли вивчали цю ситуацію, було досліджено ті підприємства, які розташовано в цій зоні. Були перемовини з кондитерськими фабриками «Мрія», «Аметист», Склоресурсом, Дубномолоко, Нивою. Проблема всіх цих підприємств, що їм не хватає енергетичних ресурсів. Якщо буде побудована ця ТЕС, вона зможе опалювати одну фабрику, другу і Склоресурс. Так само сирзавод (КОМО – прим. ред..) купляє газ, спалює його і переробляє на пару, яка йде на технологічні процеси і все. В свій час колись сирзавод купляв газ, спалював його в котельні, вироблялась пара для технологічних процесів і продукувалось тепло для ЗОШ №6, школи №5, пологового будинку, поліклініки і кількох будинків» – розповів начальник УЖКГ.

Також за словами посадовця, Річард Спінкс не зацікавлений у тому, щоб служби на другий день закрили підприємство, а тому прорахує всі ризики, мінімізує вплив на довкілля. Працівники забудовника відслідковують соцмережі, а тому самі хочуть провести громадські слухання і пояснити все людям, продемонструвати техніко-економічне обґрунтування. Заплановано, що пройдуть такі слухання у лютому 2018 року.

Але інформування, відповіді доповідаючого не переконали членів громадської ради. Багато з них певні, що через півроку місто задихнеться, ТЕС у Дубні – це екологічна бомба, хоча й ніхто без експертних висновків не може сказати ані про шкідливість появи теплової електростанції, ані про корисність.

Зійшлись на тому, що громадська рада Дубна звернеться до Міністерства екології з проханням не дозволити будівництво теплової електростанції, яка буде забруднювати повітря та до народного депутата Олександра Дехтярчука з сприянням заборони будівництва.

 

0
# Дубно # Рівненщина # тес
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі