На Рівненщині міська рада заборонила місцевому ЗМІ висвітлювати сесію

На Рівненщині міська рада заборонила місцевому ЗМІ висвітлювати сесію
0
На Рівненщині міська рада заборонила місцевому ЗМІ висвітлювати сесію

Острозька міська рада перешкоджає журналістській діяльності представникам інтернет-ресурсів Район.Острог та Ostroh.Info. Про це пишуть на цих же ресурсах. Неоднозначний прецедент трапився на засіданні сесії Острозької міської ради 28 квітня цього року та повторився на виконкомі міськради 14 травня.

Представники влади, посилаючись на відсутність акредитації в журналістів інтернет-ресурсів Район.Острог та Ostroh.Info, заборонили вести фото-, відео зйомку та висвітлювати результати засідання на відповідних ресурсах.

На думку острозькох мерії, інтернет-ЗМІ не є журналістами, оскільки видання не зареєстроване, як засіб масової інформації.

Тим часом давно відомо, що інтернет-видання — не класичні канали передавання відомостей, це усе ж медіа-ресурси. Відповідно до Закону України «Про інформацію» масова інформація – інформація, що поширюється з метою її доведення до необмеженого кола осіб, а засоби масової інформації – засоби, призначені для публічного поширення друкованої або аудіовізуальної інформації(ч.1–2 статті 22 Закону України «Про інформацію»).

Оскільки веб-сайт — це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет, – як указано в пункті 1.3 Наказу Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, Державного комітету зв’язку и інформатизації Українії 25.11.2002 року №327 / 225 «Про затвердження Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади та Порядку функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади», то інтернет-сайти також є засобами масової інформації.

Журналіст же — це творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для засобів масової інформації, виконує редакційно-посадові службові обов'язки в засобі масової інформації (в штаті або на позаштатних засадах) відповідно до професійних назв посад (роботи) журналіста (Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»).

Медіаюрист Інституту масової інформації Максим Ратушний розповідає, що органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання, а акредитація — це процедура для спрощення роботи журналістів, а не обмеження, і її відсутність не може бути причиною недопуску представників ЗМІ. За перешкоджання роботі журналістів передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про інформацію» суб'єкт владних повноважень може здійснювати акредитацію журналістів, працівників ЗМІ, для створення сприятливих умов для здійснення ними своєї професійної діяльності(ідеться не про дозвільну систему допуску чи недопуску журналістів, а про роботу в рамках сприянню співпраці). Відсутність у журналіста акредитації не може бути підставою для відмови у допуску журналіста, працівника ЗМІ на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень

Крім того, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, можуть розцінюватись як злочин, передбачений частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України, що тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

«Ми почали отримувати тривожну інформацію з відносно тихого містечка Острога. Нашу журналістку Галину Максимчук вкотре дозволили собі не допустити до висвітлення інформації з відкритих заходів міської ради. Хочу нагадати, що відвідування сесій, комісій, засідань виконкому та інших видів роботи органів місцевого самоврядування — відкриті для громадскості заходи, тобто відвідати їх можуть не лише журналісти, а й пересічні громадяни, які цікавляться роботою влади. Якщо подібне повториться, ми будемо змушені викликати поліцію, адже у цих діях є явні порушення, що тягнуть за собою кримінальну відповідальність по статті 171», — прокоментувала керівниця мережі гіперлокальних видань Район.in.ua Наталія Пахайчук.

0
# Острог
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі