На Рівненщині один з районів не може отримати суд

На Рівненщині один з районів не може отримати суд
0
На Рівненщині один з районів не може отримати суд

Як повідомляє інтернет-сайт «Комітету виборців України», з 22 вересня 2016 року і на сьогодні в Радивилівському районному суді досі немає уповноваженого судді, який міг би розглядати справи та ухвалювати по ним рішення. Про це повідомив РОГО «Комітет виборців України» керівник апарату цього суду у відповідь за запит організації.

Раніше, в квітні цього року, деякі ЗМІ поширили інформацію, за повідомленням сайту Вищої ради правосуддя, що ВРП підтримала подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з рекомендацією на відрядження судді до Радивилівського районного суду Рівненської області у зв’язку з надмірним рівнем судового навантаження. Цим суддею мав би бути суддя Демидівського районного суду Дмитро Мельник.

Однак, як виявилося, ситуація в Радивилівському районному суді залишається без змін. Як повідомив на запит Рівненської обласної громадському організації «Комітет виборців України» керівник апарату цього суду Юрій Мартин, станом на 13 травня 2017 року в Радивилівському районному суді не було уповноваженого судді, який міг би розглядати справи та ухвалювати по ним рішення. Наразі в цьому суді немає іншого судді, відрядженого до нього тимчасово для розгляду справ за рішенням Вищої ради правосуддя.

«Таким чином, фактично вже майже 8 місяців мешканці Радивилівщини позбавлені можливості реалізовувати своє право на судовий захист, – пояснює керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – Чи-то розлучення, чи-то поділ майна, чи-то земельний спір між сусідами, чи-то невдоволення діями органу місцевого самоврядування та інші питання. Оскільки такі справи має вирішувати суд, який не може виконувати свої повноваження, бо в ньому відсутні судді. Винятком є лише вирішення справ, де вирішується питання про притягнення людей до кримінальної відповідальності».

За інформацією від керівника апарату суду, загалом з 22 вересня 2016 року по 10 травня 2017 року надійшло і відповідно залишаються нерозглянутими 742 справи.

Ще у квітні цього року Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» звернулась до Президента України з проханням вжити всіх можливих заходів для невідкладного призначення суддів до зазначених судів. Також організація зверталася і до Вищої ради правосуддя.

Крім того, фахівці організації розробили і направили народним депутатам України від Рівненщини Олександру Дехтярчуку, Андрію Лозовому та Василю Яніцькому відповідний законопроект. Ним передбачається врегулювати механізм передачі справ з одного суду до іншого в разі відсутності суддів у ньому.

Подібна ситуація з відсутністю суддів існує також у Лохвицькому районному суді Полтавської області, Козівському районному суді Тернопільської області та Яремчанському міському суді Івано-Франківської області. Відповідно до законодавства їх мав би призначити Президент України за поданням Вищої ради правосуддя.

Цікаво, що на сьогодні відповідні подання ВРП до Адміністрації Президента України не надходили. Принаймні так повідомив у листі-відповіді на запит Рівненського КВУ керівник Апарату АПУ Олексій Дніпров.

0
Політика # суд # Радивилівський район
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі